Tocht uit meterkast

Rg1970klus

  • #1
We hebben een woning uit 2000 gekocht en al geruime tijd last van tocht en vreemde zure luchtjes. Met name op de begane grond en 1ste etage. Reparatie van de lekkende riolering heeft de luchtjes enigszins verminderd.

Na testen met rook blijkt dat er flink wat tocht via de meterkast vanuit de kruipruimte de woning in komt. Vermoedelijk door onderdruk in de woning vanwege de mechanische ventilatie.

In eerste instantie heb ik de gaten rondom de leidingen zo goed als mogelijk dichtgemaakt. Daarna een laagje zand van 4 a 5 cm op de bodem. Dit helpt echt goed maar ben op zoek naar een meer definitieve oplossing. :D

Ik overweeg ook extra ventilatie te maken in de kruipruimte (renovatiekokers) maar lees ook verhalen dat hierdoor de 'tocht' in de meterkast kan verergeren. Heeft iemand hier ervaring mee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarmee is de vloer van de meterkast dicht gemaakt, met pur ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als er onderdruk in de woning is, is de ventilatiebalans niet goed.

Je hebt afzuiging in toilet en badkamer? Hoe is de toevoer? Zijn de kieren onder de binnendeuren voldoende?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Onderdruk in de woning kun je tegengaan door voldoende en goed werkende (schone) ventilatieroosters.
 

Rg1970klus

  • #5
Allen dank voor jullie reactie!

Ik heb de meterkast vanuit de kruipruimte dichtgemaakt met een randje pur - echter niet de illusie dat dit afdoende was. In de meterkast heb ik alle rubberdoppen om leidingen gefixeerd en kieren met kit gedicht. Dit bleek ook niet afdoende. Het laagje zand van ca 4 cm over de bodem van de meterkast geeft 80 procent oplossing van de klachten over luchtjes in de woning.

Er is ventilatie afvoer in de keuken, toilet beneden, badkamer en op zolder (directe ingang op de MV unit). Deze is officieel ingeregeld door een bedrijf. Alle binnendeuren hebben voldoende ruimte aan de onderkant en in alle kamers staan de ventilatieroosters constant open. Het betreft overigens een hoekhuis waarbij de wind meestal op de zijgevel staat.

Twee vragen:
1. Er zijn al S-kokers aangebracht voor ventilatie van de kruipruimte. Hoe kan je deze het beste schoonmaken? Ik vermoed plastic rooster aan buitenkant eruit knippen en dan met een lange borstel erin? Daarna een nieuw roostertje erop.

2. Kunnen extra ventilatiekokers (renovatiekokers) het probleem niet verergeren als wind op een gevel staat dat de lucht zo hard in de kruipruimte wordt geblazen dat dit bij de meterkast ook weg wil?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Misschien kan je een gietmortel op de bodem van de meterkast gebruiken. Dan is het meteen goed dicht.

Hoeveel ventilatie is er nu in de kruipruimte? Aan alle kanten?
 

Rg1970klus

  • #7
Is gietmortel niet te sterk om speling(uitzet en krimp) van leiding mogelijk te maken?
Het is een hoekwoning met inpandige garage. De garage en deel van de woonkamer zijn qua fundering gescheiden van het centrale deel waar de meterkast zit. Voor het centrale deel zijn er twee roosters voor en drie roosters achter geplaatst. Ik kan alleen niet controleren of deze nog 'open' zijn. Hoe kunnen deze worden gecontroleerd of gereinigd?

Update: vanmorgen heb ik een 'rooktest' gedaan met een generator in de kruipruimte. De bestaande ventilatieroosters in de gevel zijn 'open', dwz er komt rook uit vanuit de kruipruimte.

Er is dus ventilatie in de kruipruimte maar toch trekt het huis de lucht aan vanuit de kruipruimte naar binnen (onderdruk). Is het dan zaak om extra ventilatiekanalen naar de kruipruimte te maken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Als de woning lucht uit de kruipruimte haalt heeft het geen zin daar extra openingen in te maken. Je moet juist de woning meer openingen geven.

Controleer de ventilatieroosters in je huis. Zijn er voldoende, staan ze open en zijn ze schoon?

Leidingen werken daar nauwelijks. Desnoods doe je er een dun laagje schuim omheen.
 

Rg1970klus

  • #9
Ik bedoelde ook extra openingen van de kruipruimte naar buiten. Alleen geen idee hoeveel extra? Zijn daar richtlijnen voor?
Bv 1 per 10m2 bij betonnen BG vloer?[/i]

Met een rooktest in de kruipruimte komt er rook uit de roosters. Kent u een methode om deze roosters te controleren cq reinigen?[/i]

Dat is een goede tip van dat dunnen laagje schuim, dank.[/i]
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Quotes en verwijzingen verwijderd, het was zo lastig leesbaar dat ik de tekst aangepast heb.
Wilt u reageren zoals dat normaal is ?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Ik begrijp dat je graag extra roosters in de kruipruimte wilt maken maar dat zal waarschijnlijk geen zin hebben.
Je kunt daar nl. wel een mogelijkheid bieden om extra te ventileren maar is er een onderdruk in de woning dan zal ook deze extra lucht nog steeds aangezogen worden vanuit de kruipruimte.
Je moet dus zien te voorkomen dat er een onderdruk ontstaat in de woning door in de woning zelf extra lucht toe te laten en te kijken of de stank uit de kruipruimte dan weg is.
Je kunt dat simpel doen door gewoon een raam open te zetten en dat een paar dagen vol te houden.
Is de stank weg dan heb je dus gewoon een gebrek aan luchttoevoer in de woning of zuig je juist teveel lucht weg uit de woning (staat je mechanische afzuiging te hoog)zoals hierboven al eerder is aangegeven.

suc6

Gerrit
 

Rg1970klus

  • #12
Hoi Gerrit,

Dank voor je reactie. Het is inderdaad van belang om de onderdruk weg te nemen. We hebben sowieso alle ventilatieroosters boven de ramen altijd open en op de slaapkamers staan de ramen iig 's nachts ook open. Zelfs dan hebben we last. De MV staat vrijwel altijd op '1', de laagste stand.

Ik vermoed dat het met de ligging van de (hoek)woning heeft te maken. Als de wind wat harder waait vanuit een specifieke richting, hebben we meer last. De wind waait natuurlijk via de raamrooster maar ook via de kruipruimte roosters naar binnen en creëert een bepaalde druk (die niet in balans is). Soms hebben we extra last als de schuifpui lang open staat, dan bemerk je een 'trek' vanaf de voordeur naar de achterkant van de woning.

Ik vermoed na al het forum advies dat de beste oplossing is de meterkast en kruipluik zo goed mogelijk luchtdicht te maken. Dat hierdoor aparte compartimenten onstaan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Of het door de wind komt dan is dat ook eenvoudig uit te testen.
Simpel op een dag met veel wind iets voor de roosters zetten (krant met een steen ervoor) en kijken of het probleem weg is.
Zo ja dan kun je iets definitiefs bedenken en er bijv. een buxus boompje oid. voor zetten. Die houdt de wind gedeeltelijk tegen maar er wordt nog wel geventileerd.

Maar over het algemeen zal, als de wind aan de ene kant de kruipruimte ingaat, deze via de roosters aan de andere kant er weer uitgaan omdat bij harde wind aan de windkant de druk iets oplopen maar aan de andere kant (luwzijde) van de woning zal deze juist iets afnemen.

suc6

Gerrit
 

Rg1970klus

  • #14
@Gerrit B: dank voor de tip. Ik ga dit zeker proberen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Zo te horen op het nieuws kun je morgen meteen al aan het werk omdat er dan aan de kust zelfs storm wordt verwacht :mrgreen:

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu