Toch wat te weinig grondverf aangebracht ...

Barry_k

 • #1
Dag,

Ik ben bezig met een constructie van MDF te schilderen met onder meer een aantal vrij grote panelen aan de zijkant. Ik heb alle MDF-onderdelen geschuurd, eventueel geplamuurd waar oneffenheden zaten en weer geschuurd, gegrond, weer geschuurd en daarna afgelakt.

Nou is het me wel duidelijk dat ik op de panelen aan de zijkant (waar ik begonnen ben met gronden) veel te weinig grondverf heb aangebracht. Het is de eerste keer dat ik iets in de grondverf zet (voorheen alleen mijn muren overgeschilderd met muurverf zonder grondverf) en heb er weinig ervaring mee, dus ik had geen idee hoe dekkend het moest zijn. Het zag er nog vrij vlekkerig uit na het gronden, maar ik dacht dat het meer ging om het aanbrengen van een hechtingslaagje dan om de kleur en dat die vlekkerigheid wel weg zou gaan na het lakken. Ik had beter wat video's kunnen bekijken want daarin zie ik dat een grondlaag op MDF er al mooi dekkend uit hoort te zien.

Helaas is de vlekkerigheid ook na het lakken nog gebleven. Op andere kleinere delen ziet de lak er wel mooi uit, vermoedelijk omdat ik daar toch (onbewust) de grondverf wat dikker heb aangebracht, wat wel logisch is als je met een roller over een kleiner deel gaat. Waar ik me ook wat zorgen over maak, is dat de diverse naden en boorgaten in het MDF die ik had dichtgeplamuurd op sommige plekken zichtbaarder zijn ná het lakken dan voor het lakken. Geen idee hoe dat kan.

Wat doe ik nu? Mijn MDF gewoon net zo vaak lakken totdat er wel dekking is? Desnoods nog 2 keer? Of gaat het eindresultaat sowieso teleurstellend zijn en kan ik beter overnieuw beginnen? Of kan ik eventueel de lak wat opschuren, een nieuwe laag grondverf aanbrengen, en dan wederom aflakken?

Gebruikte grondverf: Hornbach Multigrondverf acryl wit
Gebruikte lak: Flexa Strak in de Lak binnenlak Hoogglans wit

IMG_0594.jpg
 

Chuckles

 • #2
mdf is een hel om strak te zetten
de boel goed ontvet, anders gaat je grond ook protesteren
 

Barry_k

 • #3
ik las elders op dit forum een discussie dat mdf ontvetten niet echt nodig is dus heb dat niet gedaan
wel goed opgeschuurd
wat bedoel je met "protesteren"? ;)
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #4
Gronden van mdf is niet zozeer om een hechtingslaag aan te brengen, maar om de zuigende werking op te heffen. Je kunt proberen extra lagen lak aan te brengen (althans zo heb ik het wel eens gedaan).
 

Robert0v

 • #5
Mdf altijd ontvetten, licht opschuren en min 2 x in de grondlak zetten. Kopse kanten eerst met houtlijm en wat water bestrijken.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Barry_k

 • #6
Kan ik overigens de oneffenheden ook tussen de twee laklagen in plamuren met bijv. houtplamuur of lakplamuur? Dus beetje opschuren, plamuren, weer opschuren en dan nieuwe laklaag?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #7
Plamuur altijd overgronden. Dus niet tussen de 2 laklaag in aanbrengen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #8
Ik zou zeggen even schuren, plamuren, schuren, geplamuurde stukken voorgronden, evt. weer licht naschuren, geheel weer in de grondverf zetten en dan aflakken en zo nodig een 2e keer aflakken.
Zoals het er nu naar uitziet is er gewoon te weinig verf gebruikt waardoor veel in het hout is getrokken en er geen laag verf bovenop ligt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #9
Nadeel van pleksgewijs gronden is dat je dit blijft zien. Zeker een onervaren schilder heeft moeite om dit uit te strijken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #10
mdf zeker de goedkopere zachtere platen en de kopsekanten nemen heel veel verf op.
toch kan je ze m.i. beter een keer meer gronden dan 1 keer te dik.

Er bestaat speciale grond voor mdf dat heb ik 1 keer gebruikt maar ik vond dat persoonlijk erg moeilijk strak te krijgen.

als je al met de toplaag bent begonnen zou ik daarvan nog een extra laag opzetten of desnoods twee tot je wel een egaal oppervalk hebt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #11
BertPleizier schreef:
Nadeel van pleksgewijs gronden is dat je dit blijft zien
Doe je het niet dan zuigt de ondergrond op de ene plek anders dan op een andere plek en vooral met MDF luistert dat nogal nauw.
Maar wat dat betreft heb je gelijk en is het idd. kiezen uit 2 kwaden en ik kies er dan meestal wel voor om op de plek van het plamuur even met het rolletje een laag grondverf aan te brengen die je uitrolt naar de rest.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #12
Je moet dan niet kiezen voor “niet gronden”, maar voor “alles gronden”. In ieder geval het hele vlak waarop je nog geplamuurd hebt.
 

Barry_k

 • #13
Bedankt voor de antwoorden. Ik heb inmiddels nog twee keer gelakt, deze keren met zijdeglans omdat ik dat toch mooier vind voor een kast en ook omdat ik las dat het oneffenheden wat meer verbloemt. Verder heb ik dit keer gekozen voor een viltroller ipv een schuimroller en heb ik de lak bewust wat dikker aangebracht. Het resultaat is best naar wens. Zelfs de boorgaten die eerst nog heel duidelijk zichtbaar waren zijn dat nu vrijwel niet meer. Ik heb die behandeld met plamuur, wat bijgeschuurd en daaroverheen gelakt (wel zonder te gronden). Alleen de naden van de mdf-platen zijn nog wel goed zichtbaar. De meeste kleurverschillen op de foto komen door schaduw en zijn in het echt niet zo goed zichtbaar.

Weet niet of ik de volgende keer bij zo'n project weer voor mdf zou kiezen ... heb het idee dat naden e.d. toch altijd zichtbaar blijven, zeker voor een niet ervaren schilder/klusser. Maar goed, weer veel bijgeleerd zo!

IMG_0626.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu