TL lamp aansluiten

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een stel TL lampen gekocht bij de locale bouwmarkt.

Uiteraard zit er een mooi kroonsteentje op met L, N en aardeteken (middelste poot).

Nu is het vreemde dat bij sommige TL lampen de L naar de smoorspoel gaat en bij andere het kroonsteentje 180 graden andersom er op zit en de N naar de smoorspoel gaat.

Maakt het niks uit of is er nog een voorkeur, b.v. Fase gaat eerst naar smoorspoel?

Louis
 
Het enige nadeel is dat de buizen kunnen gloeien als ze zijn uitgeschakeld. In het donker is dat een heel vreemd gezicht.
 
Hallo Gerrit,

Wil je misschien uitleggen waarom dit nagloeien in het donker gebeurt
Ik heb hier in het verleden weleens mee te maken gehad
En is dit alleen bij tl armaturen met starter of ook die elektronisch aangaan?

Groet
Mart
 
Dat kan alleen als de fase niet word geschakeld. Anders maakt het eigenlijk niet uit waar fase of nul zit. In een hele enkele installatie zitten fase en nul wel eens om gedraaid zodat de schakelaars niet de fase maar de nul schakelen. Als dat gebeurd kan inderdaad de buis iets blijven gloeien.
 
Bedankt voor je reactie

Het gaat mij meer om het elektrotechnisch verhaal erachter
Mij is altijd geleerd dat een tl buis kortstondig hoogspanning nodig heeft om
met het gas in de buis kunnen verlichten, als die hoogspanning niet aanwezig
is geweest hoe kan de buis dan toch behoorlijk licht afgeven?

Groet
Mart
 
Bij het onderbreken van de starter ontstaat een inductiepiek in de smoorspoel (vsa) Deze zorgt voor het onsteken van het gas.

Als de fase niet op de vsa is aangesloten maar op de andere aansluiting wil dat dus zeggen dat hij direkt op een elektrode van de buis zit. Vraag mij niet om een volledige berekening, maar het blijkt zo te zijn dat zelfs bij geopende schakelaar (denk aan die gevallen bij uitgedraaide lamp dat de spanningszoeker oplicht terwijl de schakelaar uit staat) er genoeg veldsterkte blijft om het gas zacht te laten gloeien. Je kunt in sommige gevallen een langzame lopende golf in de buis zien.
 
En haal je hand dan eens langs de buis voor een nog mooier effect. Dat van die geopende schakelaar heb ik nog nooit mee gemaakt. Maar goed om te onthouden. :D
 
Komt inderdaad omdat de hoogspanning op de buis blijft staan als de fase niet geschakeld is. De stroom is minimaal daarom kom je niet verder dan oplichten (te zien in het donker). Het zelfde effekt kun je zien als je met een kale TL-buis onder een hoogpanningsleiding buiten gaat staan.

Door 'm vertikaal in je hand te houden is de veldsterkte tussen boven- en onderkant groot genoeg om het gas te ontladen en het zwakke gloeien te zien. Die veldsterkte is afkomstig van de hoogspanningsleiding (230 kV) naar aarde (0 volt). Alleen de stroom is gelukkig heel gering in lucht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan