Tips voor montage houten balkje tegen (glas)stenen muurtje

Tba

  • #1
Afgaand op de titel van mijn vraag, vraag je je waarschijnlijk af waarom ik dit überhaupt vraag...want hoe moeilijk kan het zijn om een houten balkje tegen een muurtje te plaatsen? :)

Echter...ik zit een beetje met een dilemma en hoop eigenlijk dat een van de klussers hier dé tip voor mij heeft.

Wat is het probleem?
Wij hebben bovenaan de trap geen houten balustrade, zoals in de meeste huizen het geval, maar een door een van de vorige bewoners gemetseld muurtje van glasblokken/-stenen, afgewerkt met (denk ik) natuurstenen boven- en zijkant.

Omdat ons dochtertje inmiddels begint te kruipen, wil ik z.s.m. een traphekje bovenaan de trap monteren. Aan de kant van de trapleuning levert dat geen probleem op, daar kan ik het hekje simpelweg aan de muur bevestigen. Aan de andere kant daarentegen staat genoemd muurtje. Dat muurtje staat net niet gelijk met de dorpel tussen overloop en trap, dus als ik geen houten balk tegen het muurtje zet, staat het trapje scheef. Geen idee of dat kwaad kan, maar ik heb het liever recht staan. Dat ziet ook beter uit.

Zie onderstaande foto voor een impressie:Ik heb een 44x44mm houten balkje gekocht bij de bouwmarkt en even met lijmklemmen vastgezet. Aan de rechterkant wil ik de sluiting van het traphekje op het hout schroeven. De houten balk wil ik met twee 40x40mm hoekprofieltjes vastzetten in de houten parketvloer (enkel in het hout, niet in de betonnen ondervloer). Omdat ik vermoed dat dit niet stevig genoeg is, wil ik de balk (die ik uiteraard nog afzaag ter hoogte van het muurtje) ook nog op een andere manier vastzetten.

De vraag is alleen hoe!?

- Balkje met kit vastlijmen tegen het muurtje kan (en is ook de snelste methoden), maar ervan uitgaande dat je die kit er nooit meer fatsoenlijk af krijgt, levert dat dus blijvende schade op aan het muurtje.

- Balkje vastschroeven tegen het muurtje (zijkant of bovenkant) kan, al durf ik niet zo goed in die glasblokken te boren en ook niet in de donkere (natuur)stenen platen die aan boven- en zijkant zitten. Boren in de voegen kan denk ik wel, maar ik weet niet hoe stevig die voegen zijn. Ik heb het muurtje niet zelf gemetseld.

- Balkje tegen muurtje klemmen met een in U-vorm gebogen plaatje kan, maar levert geen stevigheid bij bewegen van de balk naar rechts (daar is immers het trapgat en niks om tegen te houden). Dat zou wel aan de bovenkant een oplossing kunnen zijn, zodat het balkje niet naar voren getrokken kan worden door de kleine (ik weet niet hoe baldadig ze is/wordt :)).

Kortom: ik zoek tips voor de bevestiging van dit balkje aan betreffend muurtje, bij voorkeur zónder blijvende schade aan te richten.

Als iemand nog een totaal afwijkend idee heeft voor de montage van het traphekje, dan houd ik mij ook aanbevelen. Ik ben zelf na het afwegen van diverse opties tot deze constructie gekomen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik neem aan dat het scharnierpunt rechts komt? Wat moet er dan links komen? Plaats anders even een foto/tekening van het traphek.

Met montagekit valt er volgens mij goed te lijmen op glasblokken.
 

Tba

  • #3
Klopt, scharnierpunt komt rechts, aan de kant van de trapleuning. Aan de andere kant komt datgene wat hier op pag. 9 staat vermeld: https://www.klusidee.nl/pdf/44339IB015.pdf
Dat is dus de sluiting en een "stopje" waar het hekje in komt te hangen en waarmee je het opent en sluit.

Is montagekit achteraf nog te verwijderen van die glasblokken, zonder blijvende schade? Want dat is eigenlijk mijn zorg. Kitten lijkt mij de snelste en eenvoudigste oplossing, alleen wil ik dat muurtje liefst niet beschadigen.
 

DubbleEagle

  • #4
Misschien iets té simplistisch, maar als het toch maar voor enkele jaren is, kan je niet een kleine (net gepaste) lijmklem gebruiken aan de bovenkant? Misschien zelf te maken door een houten balk uit te zagen tot een soort U-profiel en daar een houten spietje tussen klemmen... Onderaan eventueel met een hoekje zoals je zelf aangeeft...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Van glas kan je de kit makkelijk verwijderen.

Ze tekenen het in het verlengde van het hekje. Dat is op de kopse kant van het glazen muurtje, dus op het natuursteen. Kan je die ook om de hoek zetten, dus de montage op het glas zelf? Zie rode stip) Dan heeft het niets te houden, en is het al voldoende om dat blokje met dubbelzijdig tape erop te plakken. Op de kopse kant moet het veel vaster zitten.

 

Tba

  • #6
@DubbleEagle: geen verkeerd idee om zelf een klemmetje te maken en muurtje en balkje daarmee bij elkaar te houden!

@IJkenhout: Goed te vernemen dat kit eenvoudig van glasblokken af te halen is! Daar twijfelde ik nl. nogal over...
De sluiting van het hekje om de hoek plaatsen gaat niet werken, want dan valt de pen waarmee je het hekje op slot zet er niet in.

Ik denk dat ik het balkje maar gewoon ga vastkitten aan het muurtje :)

Bedankt voor het meedenken!
 

Tba

  • #7
Het is gelukt. Heb het balkje met 1 hoekprofieltje vastgeschroefd in de vloer en met transparante kit vastgelijmd op het muurtje. Lijkt vooralsnog muurvast te zitten, dus ben er blij mee :)Bedankt voor het meedenken en de tips!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Mooi! Bedankt voor de terugkoppeling :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu