Tijdelijk beschermen kozijnhout buiten

Krunnie

Specialist Elektra
  • #1
Ik heb een aantal stukken kozijnhout buiten die nog geschilderd moeten worden en op dit moment kaal zijn. Mijn plan is om ze pas komend jaar helemaal netjes af te werken, maar wil de stukken in ieder geval zo goed mogelijk de winter door helpen. Is het met de huidige voorspelling van 5 tot 9 graden overdag eind November zinvol er nog één of twee lagen (snel)grondverf over te doen, of kan ik beter wachten tot begin volgend jaar tot het hout zeker voldoende droog is? Het is niet de bedoeling dat over een paar jaar het hele verfsysteem er weer af valt omdat de onderlaag niet goed genoeg gehecht is.
 

Emzed

  • #2
Het zijn nu relatief rustige dagen, dus ik zou ze zeker in de grondverf zetten. Snelgrond kan, maar ook gewone grondverf is wel snel genoeg stofdroog als je op tijd begint op de dag.
 

De Bob

  • #3
De lucht vochtigheid is nu 84% en een maximen voor schilderwerk is 85%
Daarbij moet het hout een vochtigheid hebben van onder de 20%

De meeste (bouwmarkt) verven kunnen verwerkt worden tussen 5° en 25° anders een professionele verf kopen voor lage temperaturen. (stuk duurder)
Als het hout niet te vochtig is, 2X gronden, en zo laten tot beter weer.

Dus %hout/luchtvochtigheid goed in de gaten houden.
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Bedankt voor de info :prima: Het zou dus net wel, net niet moeten kunnen. Eerst maar even op zoek naar een goede vochtigheidsmeter voor het hout, dan heb ik wat meer houvast.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
1 laag gronden dan zit er wat op en van het voorjaar schuren
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
1 Laag grondverf moet echt nog wel lukken dit jaar. Er is vast nog een mooie dag de komende week / 2 weken. Het enige wat je nodig hebt is minimaal een graad of 8 en geen regen. En komt er nog een goede dag dan een tweede laag grondverf aanbrengen.

1 Laag is net genoeg om het hout er 1 winter “doorheen” te helpen en dat is nu ook je doel van het verven. Kaal kozijnhout rot overigens ook niet weg van 1 winter, maar dan komt er te veel vocht in wat er in het voorjaar eerst weer uit moet voor je kunt gaan schilderen.

Reinig het te schilderen hout eerst goed, daarna opschuren en nogmaals reinigen. Zorg dat dit gedaan is, zodat je met een redelijke dag gelijk kan beginnen. Als je eerst nog moet schoonmaken is je hout weer nat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu