Thermostaat steeds hoger om Junkers Eurostar te laten werken

Hminkema

  • #1
Besten,

Bij ons hangt een Junkers Eurostar van 15 jaar oud. Heeft het al die tijd prima gedaan, zonder een enkele storing. Mede dankzij jaarlijks onderhoud. We stoken best zuinig.

Er doet zich nu een probleem voor. De bijbehorende thermostaat (Ceracontrol) moeten we steeds enkele graden hoger zetten om de ketel aan de gang te krijgen.

Voorbeeld: het is volgens de thermostaat 19 graden in de kamer. Normaal zetten we dan de thermostaat op 21 om de ketel aan de gang te krijgen, en dan warmt hij op tot 21 graden en gaat dan uit.

Tegenwoordig is het niet meer genoeg om de thermo op 21 te zetten, we moeten hem op 23 zetten om enig effect te krijgen. Dat is nu (vanavond) zelfs 24 graden geworden.

Het verwarmen is het probleem niet, dat doet de ketel prima, zonder bijgeluiden of zo.

Nu is mijn vraag: ligt dit probleem nu aan de ketel of aan de thermostaat? Kan het zijn dat de thermostaat niet goed werkt, en pas bij hoger 'doordraaien' een signaal aan de ketel afgeeft? Of ligt het aan de ketel die het signaal van de thermostaat niet 'begrijpt'?

Dat laatste lijkt me minder voor de hand te liggen, want het signaal is een alles-of-niets-zaak. Als de thermostaat ook bij 21 graden al zo'n signaal afgeeft, waarom zou de ketel daar dan niet op reageren? En waarom dan wél bij 23 graden? Dat kan ik niet rijmen; maar ik heb er verder weinig verstand van.

Ik hoor natuurlijk het liefste dat ik er met een vervangende thermostaat ben. Dat scheelt nog even een berg geld (leuk, sparen). Maar dan zou ik dus graag van deskundiger lieden dan ik de bevestiging krijgen dat dit zin heeft.

Alvast bedankt.
 

Marcn88

  • #2
Hoogstwaarschijnlijk thermostaat defect
Dit kunt u testen door ff bij de aansluiting van het toestel 3 en 4 door te verbinden en een weerstand van 1,5kohm te zetten tussen 4 en 5 gaat toestel dan direct branden th defect.
u kunt dan een nieuwe aan uit th plaatsen tussen klemmen 3 en 4 tezamen met de weerstand tussen 4 en 5
 

Marcn88

  • #3
Srry moet klem 1 en 2 zijn en weerstand tussen 2 en 4
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu