Thermostaat boven- en benedenverdieping

Theodorus

  • #1
Sinds enkele maanden verwarmen we zoveel als mogelijk onze woning met een multisplit airco (1x beneden en 1x boven) i.p.v. met gas, zeer gunstig, zeker in combinatie met zonnepanelen. V.w.b. beneden redt ie het goed, soms zetten we de CV wat bij. Indien nodig gaat ie boven ook aan, maar aangezien ie in de slaapkamer staat opgesteld en daarvoor bedoeld, redt ie het uiteraard niet voor de overige vertrekkenen en is dus de CV nodig. De radiator in de badkamer heb ik reeds vervangen voor een elektrische kachel.
Onze CV-installatie, een Remeha Quinta ketel, Etwist thermostaat in de huiskamer (met gateway aan de ketel) en uiteraard de nodige radiatoren beneden en boven.

Om toch de CV voor boven, onafhankelijk van de Etwist/temperatuur beneden, bij te kunnen zetten wil ik:
- een 2de thermostaat (Honeywell Round modulation) boven in de overloop hangen. Deze via een draadloze (Zigbee) relaismodule (wisselcontact) samen met de Etwist aan dezelfde ingang van de ketel hangen
- de radiatoren voorzien van slimme draadloze (Zigbee) thermostaat kranen
- dit alles aansturen met een script via mijn bestaande smart home Domoticz systeem, zodat wanneer de thermostaat boven wordt geschakeld de radiatoren beneden dicht gaan en boven open, etc.

Graag jullie mening hierover, zo ben ik benieuwd wat de beide thermostaten gaan doen als deze omschakelen. 1 van beide wordt/blijft dan gedurende het betreffende gebruik (boven of beneden) spanningsloos. Verder weet ik niet hoe de ketel gaat reageren bij dit omschakelen/wisselen bij thermostaat, gaat ie mogelijk in storing.

Alvast bedankt voor jullie reactie.
 

Hans de L

  • #2
Dat kan prima werken, maar wel onder een paar voorwaarden:

-je zorgt voor een goede bypass, op het verdelende systeem (dat is alles groter dan 15 mm/ 1/2") zo ver mogelijk van de ketel af,

-je regelt, als het totale systeem (alle verdiepingen) in werking is, de hele boel goed waterzijdig in, en

-je zorgt dat die verschillende thermostaten alleen via een AAN/UIT protocol werken, en je sluit ze parallel op de daartoe bedoelde aansluiting van de ketel aan.

Het zal die ketel namelijk een worst wezen welke thermostaat de AAN/UIT doorverbinding maakt. Er staat namelijk geen spanning op, maar over, het is gewoon een doorverbinder.

Niet gaan klooien met Open Therm of andere protocollen, dat gaat verkeerd. Wil je dat toch moet je eerst weer met zonekleppen voor het betreffende woningdeel gaan werken. Die heeft dan weer een AAN/UIT eindcontact die dan weer de ketel aanstuurt.
 

Theodorus

  • #3
Met dank voor de reactie!

Maar (ben een leek op dit gebied): waarom een bypass en opnieuw waterzijdig inregelen (kan ik zelf overigens niet, verder zou die bypass dan ergens beneden moeten worden opgenomen in de leiding).

Het was vooor het gebruik van de airco als verwarming al jaren zo dat OF beneden alle kranen open en boven alles dicht OF alles beneden en alles boven (boven al dan niet deels) open. In mijn voorgestelde situatie is er dus altijd een van de beide verdiepingen open als ook in de oude situatie

Of zal het drukverschil veel anders zijn als boven alles open en beneden alles dicht (ketel staat op zolder), dus hoger door het hoogteverschil?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu