Thermostaat bij vloerverwarming

huubr

  • #1
We hebben sinds vorig jaar vloerverwarming op de begane grond, nieuwe Nefit Trendline II ketel en eenvoudige nefit 2050 klokthermostaat.
De temperatuur staat overdag op 20 en s 'nachts op 19,5. Keteltemperatuur op 60 graden.

Echter de thermostaat laat steeds te lang opwarmen waardoor het van 19,5 -> 20,5 of zelfs 21 graden wordt.
Dan laat die het weer afkoelen tot 19,5 (duurt aantal uur) en springt weer aan waardoor de vloer weer moet opwarmen.
Dit zelfde gebeurt als we het 's avonds handmatig 20 -> 20,5 graden zetten, temperatuur blijft heen-weer gaan en niet behaaglijk.
Is hiervoor een lerende thermostaat nodig en zo ja welke?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Waarschijnlijk heb je een thermostaat met een nauwkeurigheid van 0,5 graad C. Bij een ingestelde waarde van 20 graden C, varieert de temperatuur dus van + of - 0,5 graad C. Wat je dus ervaart is normaal.
Mogelijk ligt de vloerverwarming dieper in de vloer: daardoor duurt het opwarmen ook langer en het "afkoelen" ook langer.
Ligt dus niet aan de vloerverwarming, of de cv-ketel maar aan de nauwkeurigheid van de thermostaat. Een thermostaat met een nauwkeurigheid van 0,1 graad zou minder temperatuurwisselingen veroorzaken, maar heeft dan wel weer het nadeel dat de cv-ketel vaker aanslaat (en hoe nauwkeuriger de thermostaat is, des te duurder zal deze zijn)
 
  • Like
Waarderingen: Nono123

Auto-Geen

  • #3
Een ruimte thermostaat die alleen op basis van de ruimte temperatuur de vloerverwarming regelt is niet een ideale oplossing. Door de traagheid van de vloer is de thermostaat te laat met in en uitschakelen. Een betere oplossing is een thermostaat met PWM regelgedrag en dan 3 schakelingen per uur.
 

huubr

  • #4
Dank voor jullie snelle reacties. De vloerverwarming is in een gehele nieuwe geïsoleerde dekvloer opgenomen van ca. 5cm afgewerkt met tegels. De ketel moduleert, begint met lage temperatuur maar hoe langer het duurt hoe hoger de cv temperatuur wordt. De thermostaatkraan van de verdeler vloerverwarming (6 lijns) staat op max 45 graden. Hebben jullie voorbeeld van een thermostaat met Nefit/Bosch modulatie die dit beter regelt?
 

Bernhard

  • #5
De minium watertemp op de ketel hoger instellen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
probeer is een aan uit thermostaat
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

Nono123

  • #7
huubr schreef:
Is hiervoor een lerende thermostaat nodig en zo ja welke?

Volgens de Nefit site zijn dat de Moduline 3000 en de Easycontrole. Deze zijn adaptief (zelflerend)

Een zeer goede keus om zo zuinig mogelijk te stoken, immers:
Om die condensatiewarmte optimaal te benutten is het van belang dat, bij de condenserende ketel gedurende héél het stookseizoen steeds gevoed wordt met zo koud mogelijk retourwater, om een zo hoog mogelijk rendement te halen. En daar is een moduleerde kamerthermostaat een prima hulpmiddel bij.

Aan de andere kant zou je je kunnen afvragen of je die kosten voor een nieuwe thermostaat ooit terug verdiend. Als je nachtverlaging maar 0,5°C is, zou je kunnen overwegen geen nachtverlaging toe te passen. Gewoon 24/7 op 20°C.

Misschien kan je ook de temp. van de verdeler (en eventueel van de ketel) wat lager zetten, om een overshot te voorkomen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Waarom zou je de vloerverwarming met een modulerende thermostaat regelen? Je geeft zelf al het volgende aan:
huubr schreef:
De ketel moduleert, begint met lage temperatuur maar hoe langer het duurt hoe hoger de cv temperatuur wordt.
In dat eerste traject staat de ketel aan en levert warm water, waar de verdeler van de vloerverwarming niets mee kan. De temperatuur van het aanvoerwater zal in ieder geval hoger moeten zijn dan de temperatuur, die je hebt ingesteld met de thermostaat op de verdeler. Dat kan bij tegels wel 40 graden zijn.

M.i. is het regelen met een modulerende thermostaat energieverspilling. Beter zou zijn: een gewone aan/uit thermostaat die helemaal niet voorzien hoeft te zijn met allerlei programmeermogelijkheden. Laat alles gewoon lekker, dag en nacht op dezelfde temperatuur werken. Dat geeft zo min mogelijk problemen. (en zo'n aan/uit thermostaat, al dan niet programmeerbaar, heb je al voor rond de € 50,00 dus "verdien" je zeker wel terug, omdat de ketel niet doelloos staat te verwarmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu