Thermic Thermostaat radiatorkraan klopt

Red

  • #1
Sinds een klein jaar hebben we een radiator van Thermic type HKM, met midden onder een zgn design thermostaatknop type MM.

Sinds kort begint de thermostaat hinderlijk te kloppen (zeg maar bonken) zodra deze zijn ingestelde waarde bereikt. Dus zodra de badkamer op temperatuur is, gaat hij bonken (open, dicht open, dicht...eindeloos). Zodra je hem iets verzet, houd het op, maar zodra de nieuwe temperatuur bereikt is begint het opnieuw. Wanneer je heel precies aan de knop draait, klapt hij in één keer open/dicht. Ik heb meer thermostaatkranen in huis (Danfoss) maar deze werken perfect.

Iemand enig idee waar dit aan kan liggen, het lijkt dat de thermostaat totaal geen hysterese (dode zone) heeft.


PS. ik heb een Nefit WA regeling welk op radiatoren staat ingesteld en met het plaatsen van de radiator is tevens het gehele CV systeem in de woning op de schop gegaan (vloerverwarming etc..)
 

Chathanky

  • #2
De doorstroomrichting is verkeerd.
Dit kan zijn door de aanvoer en retour die verkeerd om zit of in sommige gevallen dat de montage van de kraan verkeerd om zit.
Dit laatste is niet bij alle kranen mogelijk omdat je de kraan slechts op een manier kan monteren.
De aanstroomrichting moet zo zijn dat de klep van de kraan tegen de stromingsrichting moet openen.
Als je het niet begrijpt probeer ik het anders te vertalen.
 

Chathanky

  • #3
Hier (offline) een montage instructie Let goed op de stromingsrichting en de plaats van de kraan. Het kan zijn dat de stoming in de radiator goed zit maar dat de thermostaatkraan in de retour is geplaatst.
De kraan hoort altijd in de aanvoer voor deze radiator.
 

Red

  • #4
Ik zie aan het leidingwerk op zolder, dat de loodgieter de aanvoer/retour al eens omgedraaid heeft, bij het ingebruik nemen... Toen is er het zelfde probleem geweest en is er volgens mij iets aan het leidingwerk veranderd.

Wanneer de radiator openstaat (vraag heeft) en de rechter CV buis uit de muur welke aan de kant van de radiatorknop zit (rechts) warmer wordt dan de linker CV buis, is dat dan het bewijs dat de radiator wel goed aangesloten is?

Ik zal morgen sowieso het aanvoer/retour leidingwerk op zolder even nalopen. Ik vindt het raar dat het nu terugkomt, alhoewel het buiten natuurlijk weer kouder wordt :cool:
 

Xr8

  • #5
Stook de cv installatie eens op, terwijl de desbetreffende radiator dicht staat. Als je nu de kraan open draait en houd tegelijkertijd de aanvoer en de retour leiding vast dan moet de leiding aan de zijde van de kraan als eerste warm worden, als dit niet zo is dan zitten de leidingen verkeerd om.

Zoals al aangeven op de kraan staat meestal een stroom richting. Zo moet het water dan ook lopen voor een goede werking van de kraan.

Succes.
 

Red

  • #6
Dat heb ik ondertussen gedaan en de aansluiting bij de knop wordt als eerste warm. Aan de onderkant van die aansluiting zit een rode sticker en op de retour een blauwe.

Dus ik denk voor zover ik dat kan beoordelen, dat de aansluitingen goed zitten, maar waarom hij dan toch zo nu en dan gaat resoneren?

Met het verbouwen van de CV installatie is overigens ook een Nefit Aquapower Plus ketel geplaatst, mocht dat er iets mee te maken hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Is het mogelijk een gevolg van overdruk op de leiding doordat (bijna) alle thermostaatkranen dicht zijn en er geen bypass aanwezig is ?
 

Red

  • #8
De Ketel (Nefit Topline Aquapower HRC30) staat boven op zolder en er is slechts één CV circuit bestaande uit twee strangen. De korte strang is voor de boven verdieping en heeft drie radiatoren met danfoss thermostaatknoppen waarvan één de bewuste badkamer radiator met eigen fabrikaat thermostaat knop.

De tweede strang gaat naar beneden en daar zit de vloerverwarming pompset op en direct op/voor de pomp set zit een COMAP 872500 bypas elke helemaal ingedraaid is (dP=0.5 bar, Kvs=2,43). Achter de vloerpompset gaat de CV strang verder met een iets dunnere leiding en daar zitten nog 3 radiatoren op, alle met een danfoss thermostaatknop.

De systeem druk bedraagt ca 1.9 bar en de CV ketel pomp staat continue aan (ingesteld) omdat anders mijn radiatoren niet altijd warm worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu