Terrasverwarming allebei op een aparte groep installeren

Status
Niet open voor verdere reacties.
@kajee: Als er nou in beide groepen 16A loopt, dan loopt er door de gezamenlijke nul toch 32... 1+1 is immers 2.
Als je 2 nullen neemt dan is het uiteraard gewoon 16A per nul.
Maar dat mag dus niet in een 16mm buis.
 
Kaajee schreef:
Ik ben niet overtuigd: bij een stroom van méér dan 16A wordt de automaat aangesproken en schakelt uit! Daarvoor maakt het niet uit in welke groep of (stroom)kring die 'meer-dan-16A' loopt; groter dan 16A is genoeg om de kring te doorbreken; weg gevaar, want er is geen spanning meer (0 Volt) en dus loopt er ook geen stroom meer. Al helemaal als je een kookautomaat gebruikt zoals in dit topic; dan maakt het niet uit door welke groep meer dan 16A loopt: beide automaten knallen er uit want ze zijn mechanisch gekoppeld aan elkaar.
Probeer het maar uit.

2 fasen + 1 nul op 2 automaten geeft 2 stroomkringen, elk met een eigen fase, een eigen automaat, enkel wel met een gedeelde nul. Je zult echt 2 kringen krijgen die elk pas bij 16 A afschakelen, dat maakt echter wel dat de stroom door de nul kan oplopen tot 32A. De automaten zien nl elk hun eigen circuit, omdat de nul weer gesplitst moet worden naar beide automaten, anders krijg je immers niet 2 gesloten circuits.

Sluit op elke kring 1 lamp aan, en schakel om de beurt een van de automaten af, je zult zien dat de lamp die op de kring van de automaat zit die afgeschakeld word uit zal gaan, de fase word in dit geval onderbroken, maar de andere lamp maakt over de automaat nog een gesloten kring en zal dus gewoon blijven branden.

Ik ben blij dat het niet afhangt van jou gevoel, want dan zouden er toch best gevaaarlijke situaties kunnen ontstaan. En op het gebied van electriciteit, zeker 230V moet je niet gokken maar zeker weten. En als je het niet zeker weet, niet doen en niet proberen.
 
Beste Kajee, ik was in mijn eerdere post nog in de veronderstelling dat je er overheen gelezen had maar blijkbaar was dat niet het geval... een aantal mensen hier legt het je uit, vrij duidelijk in mijn ogen... wees niet zo eigenwijs en kom dan met goede argumenten om die uitleg te weerleggen.

Nog één keer en daarna kap ik ermee: de fases worden gemeten, daarvan zijn er 2, elk leveren ze 16a... het moet alleen via 1 nulleiding terug (dus 32a)... die wordt niet gemeten dus of dat in de meterkast nou wel of niet op 2 automaten aangeloten wordt, is niet eens relevant. De groepen blijven erin tot 16a per stuk en daarmee overbelast je de nul dus zwaar!

Overigens zeg je het zelf al:
Kaajee schreef:
(...)Stroom (Ampère) meet je daarom ook altijd in serie in de kring; dan pas weet je hoeveel stroom er vloeit, hoeveel ampère gebruikt/gevraagd wordt. (...)
Op de manier zoals jij het wilt, zet je eigenlijk 2 kringen parallel en toch wil je stroom gaan meten en dat KAN dus niet...
 
Dus conclusie voor de oorspronkelijke vraag?:

- maak gebruik van een kookgroep (twee mechanisch aan elkaar gekoppelde automaten) en bedraad deze met 2x fase, 2x nul en 1x aarde in een buis naar de lampen toe
 
Raudi schreef:
Dus conclusie voor de oorspronkelijke vraag?:

- maak gebruik van een kookgroep (twee mechanisch aan elkaar gekoppelde automaten) en bedraad deze met 2x fase, 2x nul en 1x aarde in een buis naar de lampen toe
Mja dat mag weer niet door 1 16mm buis als ik me niet vergis aangezien je zelfs zonder randaarde al op 4x 2,5mm2 komt, en ik heel sterk het vermoeden heb dat deze apparaten wel op randaarde aangesloten moeten worden, en dan zullen er nog meer 2,5mm2 draden door diezelfde buis moeten.

Door 1 19mm buis mag het volgens mij wel, maar dat weet ik niet 100% zeker.
 
Gezien het feit dat de fasedraden beide 2,5 mm2 zijn (16A), moet de aardleiding dan ook met twee draden uitgevoerd zijn? Immers, de aardedraad kan de volle 32A een korte tijd moeten vervoeren naar aarde toe mocht er iets fout gaan.
 
Conclusie is dus niet doen. Veiligheid voorop.

Dan worden de plannen anders.

Huidige situatie:

2 x aardlekschakelaar met eraan 4 groepen per aardlekschakelaar. Dus vol.

Heb nu 1 groep voor buitenverlichting + garage, die er regelmatig uitklapt als ik bouwlampen en slijptol aanzet.
Met als gevolg dat ik steeds de klokjes van de oven, en wekkers goed kan gaan zetten.

Wat nu de planning is:

1x aardlekschakelaar erbij, daar komt die groep van garage erbij.
Plus een groep voor 1 terrasverwarming + buitenverlichting.
Plus een groep voor de 2e terrasverwarming + een buiten tv

En dan de vragen:

Lengte kabels voor terrasverwarmers zijn +- 20 meter, is dit toegestaan zo lang?

Kan er een derde aardlekschakelaar bij, (is wel plek voor in mijn hager groepenkast), maar kan dit op een standaard huis aansluiting van essent.
Weet dat ik dit zelf niet mag doen, vanwege die zekeringentjes van lood van essent, die dan door geknipt moeten worden.

Kan die aardlekschakelaar zoveel stroom aan, als ik bv 2 terrasverwarmers en bouwlampen aan heb staan., maar ze wel netjes verdeeld zitten op aparte groepen, maar wel onder 1 aardlekschakelaar?
 
Kabellangte moet volgens mij geen probleem zijn, er zullen wel meer groepen in je huis aanwezig zijn die de 20meter benaderen (of langer zijn).

Een 3e aardlek erbij moet ook geen probleem zijn, mits het past natuurlijk. Ik ga er even vanuit dat je over 1 fase beschikt. Mogelijk dat je zelfs het energie bedrijf niet langs hoeft te laten komen, je kan immers 'bruggen' vanaf de bestaande aardlekschakelaars. LET OP! Indien je geen hoofdschakelaar hebt, zijn dit constant onder spanning staande draden die hoge vermogens kunnen leveren bij kortsluiting!!! Als je niet weet wat je doet, of niet zeker van je zaak bent, hier absoluut een vakman voor inschakelen!

NB1: Indien mogelijk zou ik van de gelegenheid gebruik maken, zeker als er een vakman of het energiebedrijf voor langskomt, om een Hoofdschakelaar te plaatsen. Niet alleen handig, maar dan voldoet je installatie geheel aan de huidige normen, ook op dat gebied.

NB2: Je kunt in theorie zoveel groepen koppelen aan je aansluiting als je maar ruimte hebt, maar ergens gaat de hoofdzekering de beperkende factor worden. Hoeveel staat er tegelijk aan? Ook daarvan is uitbreiding mogelijk, maar dit brengt behalve eenmalige kosten cq aanpassingen mogelijk ook verhogingen op de maandelijkse kosten met zich mee.
 
Raudi schreef:
Gezien het feit dat de fasedraden beide 2,5 mm2 zijn (16A), moet de aardleiding dan ook met twee draden uitgevoerd zijn? Immers, de aardedraad kan de volle 32A een korte tijd moeten vervoeren naar aarde toe mocht er iets fout gaan.
Ik weet niet waar je dit vandaan hebt maar dit is regelrechte onzin, zonder aardlek ook maar met aardlek is dit zelfs de draad die het minst belast KAN worden, aangezien de aardlek al aanspreekt bij max 30milli-ampere.

Het is normaal dat een kookgroep wordt bedraad met 2x fase, 2x nul en 1x aarde, alles natuurlijk wel 2,5mm2.
 
Onzin is het zeker niet in het geval dat er geen aardlek is: Als je de fase kortsluit met de aarde zal daar een stroom gaan lopen die pas stopt als de zekering eruit springt, of er ergens iets doorbrandt.

Als je de fase van 2 groepen op 1 aarde kortsluit, dan kan daar in theorie dus inderdaad 32A overheen gaan. Nu denk ik wel dat een 2,5mm2 draad best een paar seconden 32A kan hebben, dus een probleem is dat niet.
 
Leuk zo’n berg van die klussers door elkaar, al was het een kruiwagen vol kikkers.
Nu is de feiten:
Ducatist komt in deze tread niet heel vaak langs.
Ducatist vermeld niet de diameter van zijn PVC buis.
Ducatist vermeld niet of tie een 1- of 3- fazenaansluiting heeft.
Voorbeeld foto van de ‘kookgroep’ lijkt me misleidend.

Het verhaal van de 32 A over de nul klopt(dat dit fout gaat), maar alleen bij een 1- fase aansluiting op het net. Zou Ducatist over een 3- fase aansluiting beschikken, dan kan het allemaal wel. Niet dat het de overzichtelijkheid verbeterd, maar dan kan die kookautomaat over 2 verschillende (echte fases) aangesloten worden, en de nul gedeeld worden. En dan mag het ook nog is door een 5/8 buis.

Dus heeft iedereen wel een beetje gelijk, of eigenlijk, wat minder goed zijn best gedaan.

Tip van de hoofdschakelaar lijkt me een goede, en mocht je nog geen 3- fase aansluiting hebben, overweeg dat gelijk naar de toekomst. Aanpassingskosten zijn eenmalig, maandbedrag blijft bij 3 X 25 A gelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan