Terrasverwarming allebei op een aparte groep installeren

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Heb 2 terrasverwarmingen en wil ze graag allebei op een aparte groep installeren.

Nu heb ik dus 1 pvc leiding naar die verwarmingen liggen.

Mag ik daar 1 aarde draad - 1 min draad - 2 voedings draden doorheen trekken zodat iedere verwarming zijn eigen voedingskabel heeft, maar de aarde en min gezamenlijke delen.
 
Het is een voorschrift (volgens mijn uit NEN1010) dat bedoeld is om ongelukken te voorkomen: als je een groep uitschakelt in de groepenkast, dan wil je zeker weten dat die hele groep ook echt uitgeschakeld is.
 
Volgens de voorschriften mag het niet.

Maar ik als doe-het-zelver, weet niks van voorschriften.

Maar zou het wel kunnen, als je de regeltjes van de nen niet volgt.
 
StefanD schreef:
Het is een voorschrift (volgens mijn uit NEN1010) dat bedoeld is om ongelukken te voorkomen: als je een groep uitschakelt in de groepenkast, dan wil je zeker weten dat die hele groep ook echt uitgeschakeld is.

Ik snap de achterliggende (NEN) gedachte: veiligheid voor alles! Is in dit geval ook meer dan terecht, want deze 'fout' (slechts 1 groep uitschakelen) is in casu makkelijk gemaakt.

Maar als dit de achterliggende gedachte is, dan plaats je in de meterkast toch gewoon een "keukengroep automaat", dus 1 automaat die tegelijk (dmv een brug) de 2 groepen tegelijk uitschakelt.

vbldje:
2477_1SPC801368F0000_1.jpg
 
Gelukkig ben je nu wat wijzer geworden en weet je wel iets van voorschriften. Hopelijk gebruik je deze kennis nu ook...
Zo'n keukengroep, maar dan wel met de juiste bedrading, is een mooi alternatief.
 
Ducatist749 schreef:
Volgens de voorschriften mag het niet.

Maar ik als doe-het-zelver, weet niks van voorschriften.

Maar zou het wel kunnen, als je de regeltjes van de nen niet volgt.

Niet kunnen is een twijfelgeval, maar door de nul draad loopt net zoveel stroom als door de fasedraad. Dus als je maar 1 nuldraad hebt, moet de stroom van twee fasedraden door die ene nul, waardoor die te zwaar wordt belast. De draad zelf zal het nog wel redden als er wat ventilatie, c.q. koeling in de PVC buis is, maar de verbindingsklemmen smelten op den duur weg.
En bij brand kan je de uitkering van de verzekering wel op je buik schrijven.
 
Geen risico volgens mij, voor zover ik weet en kan beredeneren kan er nooit meer dat 16A (aan stroom) 'vloeien' in een stroomkring. Gaat ie daarboven; klapt de zekering eruit. Die 16A kan die ene draad en de klemmen (2,5mm2) makkelijk aan, want daar zijn ze voor gemaakt en gekeurd.
 
Ja...
Maar als je dus 2 groepen maakt van 16A, en 1 nul voor die 2 groepen, dan loopt er dus 32A door die nul.
 
Inderdaad, ik denk dat Kajee even over die ene nuldraad heeft heengelezen (net als ik eerst). Het aansluiten zoals beschreven is absoluut gevaarlijk en moet je niet doen, los van de voorschriften.

Gebruik een kookgroep (bedrading: 2xnul, 2xfase, 1xaarde) en sluit beide terrasverwarmers (evt. via schakelaars) hierop direct aan. In dat geval doe je niets tegen de regels EN brand er niks af :).
 
En wat gebeurd er als er door een draad 32A zou lopen als die draad/groep met 16A afgezekerd is? Juist dan springt de zekering eruit......sterker nog: die springt er in principe bij 17A al uit.......
 
De vraag is dan wel of de nul ook gezekerd is en niet alleen de fase... Weet iemand hoe dat in een normale huisautomaat zit? (Ik verwacht dat alleen de fase gezekerd is.)
En hoe zit het met de aardlek? Bij mijn weten meet die het verschil tussen nul en fase. Als de groepen verdeeld zijn over 2 fasen slaat de aardlek dan ook direct uit.
 
Hoe zit het met de warmteontwikkeling van die 5 draden die vanaf de kookgroep naar de lampen gaan?
Daar zullen in ieder geval 2 draden met 16A belast kunnen worden. Dit wordt warmer dan wanneer men een enkele groep (3 draden) door één buis laat lopen.
 
Dat zal best, maar mijn basis kennis zegt wat anders: er loopt een stroom door een stroomkring. Het woord kring zegt het; het moet een gesloten circuit zijn. Dus als er meer dan 16A door de kring gaat, gaat hoe dan ook de automaat eruit.

Stroom (Ampère) meet je daarom ook altijd in serie in de kring; dan pas weet je hoeveel stroom er vloeit, hoeveel ampère gebruikt/gevraagd wordt. Spanning (Volt) meet je wel parallel (aan/op de nul & fase), maar als er meer dan 16A loopt, is er ook geen spanning meer want dan is de automaat reeds uit gegaan.
 
Wat je zegt klopt opzich ook.
Probleem is alleen dat er 2 stroomkringen, die apart gemeten worden door 2 automaten, 1 gezamenlijke nul gebruiken...
En door deze nul kan dus ook de stroom van 2 kringen opgeteld lopen, 32A dus.
 
Kaajee schreef:
En wat gebeurd er als er door een draad 32A zou lopen als die draad/groep met 16A afgezekerd is? Juist dan springt de zekering eruit......sterker nog: die springt er in principe bij 17A al uit.......
Nee niet juist,

2 automaten, 2x fase en 1x nul, dat maakt dat de nul in de meterkast vermoedelijk dan volgens plan doorgelust gaat worden, en kan er dus 32A door de nuldraad gaan "lopen". Ik zou niet graag in dat huis willen wonen, voor je het weet heb je enkel een hoopje as over, zeker als je het combineert met 2 fases die elk met 16A belast kunnen worden in datzelfde buisje...

En je kunt nog zo goed verzekerd zijn, je verliest altijd zaken die je nooooit weer terug krijgt, als je geluk hebt en als de verzekering al uitkeert. Voor hetzelfde kan je op een begravenis/crematie omdat iemand niet tijdig uit huis kon komen of gehaald kon worden.

Regeltjes en normen zijn er niet alleen om de doe-het-zelver dwars te zitten en voor de verzekeringsmaatschapppijen, ook voor je eigen veiligheid en die van je mede bewoners.
 
Ik ben niet overtuigd: bij een stroom van méér dan 16A wordt de automaat aangesproken en schakelt uit! Daarvoor maakt het niet uit in welke groep of (stroom)kring die 'meer-dan-16A' loopt; groter dan 16A is genoeg om de kring te doorbreken; weg gevaar, want er is geen spanning meer (0 Volt) en dus loopt er ook geen stroom meer. Al helemaal als je een kookautomaat gebruikt zoals in dit topic; dan maakt het niet uit door welke groep meer dan 16A loopt: beide automaten knallen er uit want ze zijn mechanisch gekoppeld aan elkaar.
 
Met vier draden, 2 fasen en 2 nul gaat er bij maximaal toegelaten stroom door elke draad 16 A.
Met drie draden, 2 fasen en 1 nul gaan door de fasedraden elk 16 A en door de nul 32 A. De nuldraad wordt door de grote stroom extra warm. Hoe warmer koper wordt, des te groter wordt de weerstand, hetgeen nog meer warmteontwikkeling geeft.
In een ruime pijp zal dat niet direct tot problemen leiden, maar een eventuele lasklem of in de groepenkast de schroefklem, hebben een veel grotere weerstand dan de koperdraad. En die kunnen de hoge stroom niet langdurig verwerken.
In kontaktdozen, stekers en groepenkasten voor de aansluiting van zware machines zitten niet voor niets veel dikkere aansluitklemmen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan