Terrastegel 80x80 cm ligt los / wipt

Moonen

  • #1
Wij hebben een week of 2 geleden een terras aangelegd met basalttegels 80x80 cm op een zandlaag met wat cement er doorheen en deze ingevoegd met Varistone MS (soort steenslag met kunsthars). Nu komen we er achter dat er een 2-tal tegels wat los liggen, ze "wippen" een beetje. En deze tegels liggen nou juist net in het midden!!

Nu wil ik dit, als dit mogelijk is, eigenlijk verhelpen zonder er tegels uit te halen en zonder het voegmateriaal helemaal weer te verwijderen.

Weet er iemand of het mogelijk is om, wanneer het voegmateriaal gedeeltelijk verwijderd is, iets onder deze tegels aan te brengen, dmv een spuitbus of zoiets dergelijks? Iets wat uitzet en de holle ruimtes onder deze "wippende" tegels opvuld?

Hopelijk kan iemand mij verder helpen anders zal ik toch de tegels er weer uit moeten gaan halen om het te verhelpen.

Alvast bedankt!!
 

BeeTeeWee

  • #2
Bij het leggen van dit soort grote, zware tegels luistert de voorbereiding vreselijk nauw. Was de ondergrond wel goed afgetrild en geëgaliseerd? Had je de tegels even nat gemaakt voor het leggen? Dan hechten de tegels beter aan het gestabiliseerd zand.

Ik weet niet hoe breed je voegen zijn, maar ik zou me kunnen voorstellen dat je nog wat droog cement rondom de losse tegels tussen die voegen brengt en daar wat water (niet teveel) achteraan brengt. Maar of dat blijvend wat uithaalt...

Alternatief is om die tegels eruit te tillen met een (te huren) vacuüm tegeldrager. Dan kan de rest blijven liggen en beschadig je de randen niet.
 

Moonen

  • #3
De ondergrond was wel goed afgetrild, een keer of 3 overheen gegaan. Er zit ca. 15 cm zand onder waarvan het onderste deel gestabiliseerd is en de bovenste 2 a 3 cm is gewoon los zand om de tegels goed in te kunnen leggen en nog wat stellen.

Er zit een voegmateriaal tussen met daarin kunsthars, die is wat flexibel en waterdoorlatend maar die is na een par uur al helemaal uitgehard. De voegbreedte is zo'n 5 a 8 mm ongeveer.

Ik zou er op het hoekje waar de tegel nog wat zakt het voegmateriaal uit kunnen peuteren en dan er nog wat zand proberen onder aan te brengen samen met wat water. Dat hadden we nu ook bij wat tegels gedaan.

En anders dan maar die tegels eruit halen door dat voegmateriaal te verwijderen en dan inderdaad even zo'n vacuüm tegeldrager huren.

In ieder geval bedankt voor de reactie.
 

BeeTeeWee

  • #4
Ik zou voor het volgende terras het gestabiliseerd zand tot direct onder de tegel leggen en dan de onderkant van de tegel net voor het leggen even nat spuiten. Dan ligt de tegel vast aan de ondergrond.

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu