Terrasoverkapping plaaten met beperkte mogelijkheden.

Hugsni

 • #1
Ik ben nieuw hier, en ik heb in het verleden, al lezend, heel wat dingen opgestoken op dit forum voor mijn klussen. Nu heb ik toch een vraag waar ik niet uitkom en ik hoop dat jullie me wat op weg kunnen helpen.

Ik ben aan het verkennen of ik aan de achterzijde van onze woning op enigszins elegante wijze een terrasoverkapping (douglas frame (15x7cm balken) en polycarbonaat kanaalplaten) zou kunnen realiseren. De afmeting van de terrasoverkapping zouden dan 3,6m breed zijn, met een uitval van 3m.

Ik kom veel voorbeelden tegen op het internet, en die komen hier op neer: Staanders, 2 draagbalken in de breedte, en liggers (in de lengte) daar bovenop. Mooi, maar daar heb ik de ruimte niet voor. Ik heb een effectieve werkhoogte van max 260cm, want daarboven beginnen mijn dakpannen. En als ik met palen ga werken, komen die voor mijn kozijnen te staan, dat is voor mij de allerlaatste optie. Eerst wil ik bezien of ik een relatief platte constructie aan de beide bakstenen muren aan de zijkanten kan bevestigen.

Dit is de situatie (rechts zit de bijkeuken met raampje en achterdeur):

terrasov2.jpg


Dit heb ik in mijn hoofd als constructie. (de zwarte punten, staan voor bevestiging dmv schroef/plug).
terrasov3.jpg


Vraag 1: Kan ik het geheel bevestigen (met voldoende dikke schroeven/pluggen) in de bakstenen muur aan weerszijden, of is dat te spannend. Heb niet die indruk, maar doe liever een dubbelcheck, dan dat ik die eens-in-de-50jaar sneeuwbui op m’n overkapping heb liggen en de stukken muur van mezelf en mijn buurman meeneem richting grond. (in de rechter-achterhoek zit enkel boeideel, maar daar zou eventueel ruimte zijn voor bv een 7x7 paal voor de nodige steun)

Vraag 2: Kan ik de liggers ook met de kopse kant bevestigen aan de draagbalk, om zo hoogte te ‘besparen’? (dmv inkepen, flinke bouten of balkdragers)? In de bovenstaande constructie zijn vooral de hoeken kwetsbaar, omdat het gehele dak leunt op die verbindingen.

Ik heb te weinig kennis om gedegen uitspraken te doen over belasting, krachten en gewichten, dus hoop dat jullie me een eindje op weg kunnen helpen. Alvast bedankt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  • #2
  Op deze manier belast je de twee 360 cm balken relatief zwaar.
  Ik zou de constructie een kwart slag draaien.
   

  Hugsni

  • #3
  Als ik (transparante) golfplaten zou plaatsen, dan kan dat. Met polycarbonaat platen moeten de balken in de lengterichting van het afschot liggen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu