Tempex tegen steense muur plakken?

Roelant1

  • #1
Hallo klussers,

In de achterkamer van ons huis van rond 1905 heb ik een voorzetwand gemaakt met van die metalen profielen waartussen 5 cm glaswol platen zitten en verder afgewerkt met 12,5 mm gipsplaten.
De wand is verder behangen met glasvezel behang en lambrisering.

Nu heb ik nog een wand die afgewerkt moet worden maar daar kan ik max 4 cm materiaal aanbrengen incl de afwerkingsmaterialen.
Nu had ik het idee om tegen de wand tempex te plakken van 1,5 cm dik en daar de gipsplaten tegen.
Is dit een goede manier of zijn er andere oplossingen?

Groeten,

Roelant.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat is de bedoeling van de wand? Geluids- of thermische isolatie? Voor beide is tempex niet echt de optimale oplossing. Beter bv. steenwol. Als thermische isolatie het belangrijkst is, kan je denken aan PIR.
 

Roelant1

  • #3
Bedankt voor de reactie.

De bedoeling is thermische isolatie en een nette wand, nu zitten er kunststof schroten tegen die wand en die moeten eraf en de wand moet hetzelfde worden als de rest van de wanden die ik inmiddels klaar heb.

Het probleem met deze muur is dat precies in de hoek van de muur en een binnenmuur de kelderdeur zit die zo kort tegen deze muur zit dat ik maar 3-3,5 cm maximaal naar voor mag komen en om toch iets van isolatie te voorzien dacht ik aan dunne tempex.
Als ik nu met een warmtemeter op de muur meet zit er een verschil van 5 tot 7 graden in deze muur en de muur met voorzetwand.

Groeten,

Roelant.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als elke cm telt, is zoals gezegd PIR (oid) de beste oplossing. Is ongetwijfeld ook te koop in dunnere platen. Evt. kan je goedkoper uitzijn door steenwol te gebruiken, dat is zelf ook makkelijk door midden te snijden (om het dunner te maken).

Als je de wand wel dikker maakt, en alleen ter plaatste van de deur wat dunner (geleidelijk), kan je meer isolatie kwijt. De deur kan dan net niet haaks open, maar dat zal vast het probleem niet zijn.
 

Roelant1

  • #5
Hallo,

Het is gelukt, ik heb echter wel 2 cm dikke tempex gebruikt omdat ik die nog had liggen.
Ik heb de tempex tegen de muur gelijmd wat goed te doen was en de muur werd netjes vlak, vervolgens heb ik er gipsplaten met slagpluggen (werkte prima) tegen aan gemaakt.
In de naden een krimpband geplakt en afgewerkt met joint-filler, glasvezelbehang erop en texen maar.
Ik ben erg tevreden over het reultaat en het is goed gelukt.

Groeten,

Roelant.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Gipsplaten met slagpluggen bevestigen? Ik zet een gipsplaat van 1.2m breed vast met bijna 50 schroeven, het lijkt me sterk dat je zoveel slagpluggen hebt gebruikt. Beetje vreemde oplossing. Ik hoop voor je dat het blijft hangen.
 

Tiho

  • #7
Een slagplug kun je ook prima schroeven IJkenhout, vraag me alleen af of de TS dat ook heeft gedaan. Trouwens zelfs met slaan geloof ik wel dat dat goed zit.

Een dingetje een slagplug is natuurlijk niet te koop met gefosfateerde schroeven.
 

Chathanky

  • #8
Mis slaan is ook niet zo handig met een gipsplaat. :mrgreen:
 

Roelant1

  • #9
Hallo,

Een slagplug is idd een vreemde oplossing maar het werkte wel.
Het probleem was de muur, die is met kalk gemetseld en bij het boren van de gaten zat ik vaak in een voeg of op het randje van een steen en dan draaide de pluggen mee rond vandaar dat ik het met slagpluggen probeerde en dat bleek te werken.

Groeten,

Roelant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu