Houtskelet iso met steenwol, nu ook tempex tussen regelwerk?

Tapie

  • #1
Onze in aanbouw zijnde aanbouw :mrgreen: heeft een houtskelet binnenblad, met staanders van 89mm. Hier zit inmiddels 90mm steenwol tussen. Ik ga de boel nu zelf afwerken met gipsplaten. Dit kan rechtstreeks tegen de 89mm houtskelet staanders, maar ik zou ook nog een regelwerk (22x50mm latten) tegen de balken kunnen schroeven en tussen de regels dan nog 20mm tempex plaatsen. Hierna dampwerend plastic en de gipsplaten.

Wat zouden jullie doen? Heeft de tempex nog toegevoegde waarde? Of is het eigenlijk extra werk voor niks?

mvg.
 

Droid

  • #2
Kost je een boel werk en levert weinig op (qua energieprestatie). Als de staanders op een gunstige h.o.h. afstand zitten en het is vlak, dan de gipsplaat er rechtstreeks op knallen.

Wel een dampdichtefolie tussen de gipsplaat en het regelwerk toepassen.
 

Tapie

  • #3
H.o.h. is in principe gemaakt voor gipsplaten van 120cm breedte. Maar het lijkt me voor de elektra dan ook wel weer makkelijk om er eerst nog tengels tegenaan te schroeven. 20mm tempex heeft een R van 0,6 dus helemaal niks kun je het ook niet noemen? zal er nog een weekendje over nadenken :wink:
 

Droid

  • #4
Voor het wegwerken van elektra kun je de panlatten overwegen, afhankelijk van de hoeveelheid leidingen je erin wil werken.

0,6 is zo goed als niets. Weeg het af tegen het hoeveelheid werk en de kosten, en dan is het redelijkerwijs niet rendabel.
 

Svdhorst

  • #5
Het doel van rachels is onder andere dat er een ventilerende spouw gecreeerd wordt. Die moet je dus niet opvullen met tempex want dat komt de vochthuishouding niet ten goede.

Bovendien is Tempex brandbaar dus NOOIT gebruiken. Bij brand van tempex komt zeer snel veel blauwzuurgas vrij dat levensgevaarlijk is!!
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Wat vdhorst zegt heeft hij volkomen gelijk in.
tempex is uit den boze.
eerst een dikke dampdichte folie aanbrengen zo aanbrengen dat et goed op de vloer en bij kozijnen en het dak aansluit. daarna is een goede oplossing regels van 40 mm dik horizontaal aanbrengen met een tusen ruimte ten breedte van 40 mm isolatie.
deze isolatie is voor de koudebruggen op te vangen die de staanders van het houtskelet zijn.
in die 40 mm is de electra mooi weg te werken en de damp dichte folie word niet verbroken want je gaat met het leidingwerk voor de folie langs.
op die regels doe je de goedkoopste spaanplaat of osb met daaroverheen de gipsplaat.
de 40 mm isolatie en de afwerking aan de binnenzijde nemen het binnenclimaat aan dus vochtproblemen krijg je geen last van.


deze tip geef ik even want heb meer dan 20 jaar ervaring met houtskeletbouw.
en electra en leidingen die door de folie heen gaan is het grootste probleem vwant op de punten waar de folie is doorbroken krijg je last van vocht.

groeten van Rene
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu