Tempex platen onder tegels tegen verzakking

Nickg60

  • #1
Goedendag allemaal.
Ik ben nieuw hier.
Ff kort voorstellen.
Ik ben nick 32 jaar uit amsterdam.
Lees al een tijdje t forum door.maar heb nu zelf een vraag.

Ik heb een neiuwbouw huis gekocht welke bijna klaar is. Nu ben ik bang dat de achtertuin gaat verzakken. Ik weet dit bijna wel zeker. In eerste instantie wilde ik me tuin 5x8m laten onderheijen en dan een botonnenplaat laten leggen.
Dit is echter toch vrij kostbaar.

Nu wil ik de tuin uitgraven en dan tempex platen neerleggen.

Wat ik wil doen:
Tuin uitgraven tot grondwatergrens of iets er boven is ca 50cm. Dan tempex platen van 30 cm dik neerleggen. Worteldoek erover.
Zand en arde erop.
Aantrillen? (Moet dit) en dan bestraten.

Mijn vraag is is dit een goede manier of zijn er dingen die ik moet weten?
Mensen al ervaring hiermee.die.zie willen delen.

Ik t graag. Met dankbare groet nick
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Welkom in de wereld van een eigen huis (en tuin) hebben en de verantwoordelijkheden die dat met zich mee brengt.

De belangrijkste daarvan is onderhoud plegen. Alles verzakt, dus inderdaad ook je voor- en achtertuin. Niks bijzonders dat heeft iedereen. Alleen zakt de ene grondsoort sneller en meer in dan de andere. Alles heeft te maken met de grondsoort en onderliggende grondlagen.

Je tuin onderheien en laten voorzien van een betonplaat om toekomstige verzakking tegen te gaan is dan ook een heel gek idee. Hoe kunnen de planten dan in de tuin wortelen? Of wil je alles dicht straten en mag een ander de wateroverlast die je daarmee veroorzaakt oplossen?

Gewoon een mooie (onderhoudsvrije) tuin aanleggen met deels verharding (terras) en deels borders (planten). En als je de borders ieder jaar met 2 zakken tuinaarde bijvuld (onderhoud) zal jouw tuintje perfect op hoogte blijven.

Wat wil je bijvoorbeeld gaan doen om te voorkomen dat over een paar jaar je schilderwerk (binnen en buiten) de eerste aandacht nodig gaat hebben? Of de CV-installatie? Dergelijke dingen zijn niet te voorkomen, het hoort bij het hebben van en zorgen voor een eigen huis.
 

Nickg60

  • #3
Hallo bert.
Ik snap niet helemaal wat je bedoeld met bijv. De waterafvoer en planten die moeten wortelen. Ik wil inderdaad zo min mogelijk onderhoud aan de tuin. Een paar mooie grote planten bakken vind ik prima. Relatief makkelijk te onderhouden of te vervangen.

Waterafvoer denk ik t volgende over.
Mijn tuin ligt aan het water als je de tuin dus laat aflopen richting de sloot zal het met t afwateren wel goed komen denk ik zo.

Als je een beton plaat laat storten en dan daar weer 30 cm zand/aarde overheen legt kun je toch nog prima kleine plantjes houden maar dan zakt t niet meer?

Maar goed wil dat dus gaan doen met tempex platen. Had je daar ervaring mee?

Nick
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zal uitleggen wat ik bedoel: een betonplaat laten storten onder je tuin is echt een heel raar idee. Je hebt dan een heel onrealistisch beeld van wat er bij het hebben en onderhouden van een eigen woning komt kijken.

Waar moet het water bijvoorbeeld heen in de grond als er op 30 cm diepte al een ondoordringbare laag beton ligt? Je grond, zand en tegels zullen gaan drijven.

En de plantjes die je in de winkels ziet hebben inderdaad geen wortels van 30 cm, maar het is dan ook de bedoeling dat die nog gaan groeien. Al zullen ze dat op 30 cm grond nauwelijks doen door gebrek aan een volwaardig wortelgestel, voeding en droogte in de zomer (30 cm grond is zo uitgedroogd en juist uit de diepere grondlagen haalt een plant zijn vocht bij droogte).
 

Nickg60

  • #5
Maar zoals ik aangaf vind ik planten in een paar grote plantenbakken prima.
En zo lang je de tuin f laat lopen richting de sloot zal het water weglopen.

Ik vind uw gedachte bijzonder dat u een betonplaat raar vind. Zijn meer dan genoeg mensen die dat hebben.
Dus zo slecht kan t niet zijn.

Maar nogmaals ik wil dus GEEN beton maar tempex platen. En daar zoek ik informatie en kennis over.

Nick
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Het probleem is, als iedereen een betonplaat maakt en het water direct op sloten en riool loost, gaan we met z'n allen natte voeten krijgen. Het water moet grotendeels in eigen tuin weg kunnen zakken.

Verder zie ik ook het bezwaar niet tegen periodiek ophogen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb 1.500 m2 tuin waarvan zo'n 200 m2 is bestraat (dubbele oprit, terras, paden). Ik moet regelmatig wel eens (een stukje) bestrating ophogen. Maar er dan maar tempex of een betonplaat onder stoppen om verzakken te voorkomen is nog nooit bij me opgekomen.

En tempex of een betonplaat een beetje af laten lopen richting sloot om het water kwijt te raken zal bij een flinke hoosbui verre van voldoende zijn. Het water kan namelijk niet vrijelijk over het tempex of over de betonplaat richting sloot wegstromen, omdat er aarde op ligt. Dit zal het water vast houden totdat het simpelweg verzadigd is en gaat drijven. Met als gevolg dat je "achtertuin" in de sloot glijdt.

Wat je wil kan echt niet. Bel maar eens een paar hoveniersbedrijven op en vraag of het verstandig is. Verder is het "lozen" van oppervlaktewater in een sloot niet in iedere gemeente toegestaan.

Een eigen huis kost tijd en geld. En zodra je het huis hebt gekocht begint het qua geld (onderhoud) eigenlijk pas. Als je geen onderhoud wilt en zo gemakkelijk mogelijk wil wonen, dan moet je zeker geen huis met een tuin kopen, maar een flatje of appartement huren zonder tuin.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Er liggen hele wegen op tempex (N120, Bergambacht -> Krimpen a/d IJssel. Polystyreen is een prima oplossing als er GROTE zettingsverschillen door grondbelasting te verwachten zijn. Immers is het eigen gewicht van polystureen laag.

Echter om zetting door belasting tegen te gaan zul je eerst een grondpakket moeten verwijderen wat gelijk is aan het gewicht van polystyreen + zand + bestrating.

Daarbij komt: Als de buren gewoon met zand gaan ophogen, dan wordt de grond daar opzij en bij jou weer omhoog geduwd. Ben je terug bij af en heb je een hoop kosten om niet gemaakt.

Belangrijk is vooral om te weten wat de te verwachten primaire zetting van de grond is. Op klei valt dit best wel mee. Bij veen is dit groot. een beetje secundaire zetting heb je altijd, maar dat gaat geleidelijk en over meerdere jaren.

Meer info op pagina 19: https://www.joostenconcepts.nl/media/files/Folders/EPS constructies/Brochure EPS constructies.pdf
Aanvulling over afwateren:

Waarom is afwateren van regenwater op oppervlaktewater niet toegestaan? Bij bruin of grijs water kan ik me wat voorstellen, maar volgens mij zit er juist wetgeving aan te komen waarin je regenwater (wit) niet op het riool mag lozen. En infiltreren is leuk, maar waar denk je dat water wat infiltreert in de grond net naast een vijver naar toe gaat? :mrgreen:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Ik voorzie een ander probleem.
Stel dat je wel de verzakking geheel op kunt heffen en dat er over 20 jaar nog steeds geen mm verzakt is.
Op zich een prima prestatie waar menigeen jaloers op zal zijn echter.

Maar wat als de buren nu geen maatregelen hebben getroffen tegen het verzakken en dat daar alles in de 20 jaar wel 30 cm is verzakt? :shock:
Hoe denk je dat jouw tuin er dan nog uit zal zien?


suc6

Gerrit
 

Nickg60

  • #10
Ok ik snap je nu beter bert dank.
Wbt als de buren wel verzakken.... dan zit er eeen hek tussen en zie ik er niks van 😃
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
En naar welke kant gaat het hek verzakken? Naar de kant met de minste gronddruk (eventueel verzakte tuin buren). En het hek op de erfgrens is voor 50% van u en voor 50% van de buren. Herstelkosten zijn dus ook voor 50% voor uw rekening.

Daarnaast zal bestrating rond de erfgrens om dezelfde reden ook wegzakken naar uw buren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Over wat voor grondsoort hebben we het hier?
 

Nickg60

  • #13
Ik weet niet precies hoe ik de grond soort moet beschrijven.

Het ligt in het polder gebied het twiske... dus veel water en weilanden....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Zou wel eens veen kunnen zijn dus. Als de grond zakt, zakt het piepschuim gewoon mee. Dus of dat je probleem oplost :denk:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Het is wel zo 1m3 grond weegt 1200/1500 kg. 1m3 piepschuim weegt al naar gelang het type 15 tot 40 kg. Dus de belasting op de veenlaag wordt met piepschuim een stuk lager misschien wel net genoeg om niet verder in te klinken.
 

Nickg60

  • #16
Maat als t piepschuim oo grondwater niveau ligt dan zakt t toch niet meer?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Veen klinkt niet alleen door belasting maar ook door natuurlijke inklinking.
Het zit er dik in dat het veengrond is.
Hier wat meer info.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #18
Zolang de grondwaterstand niet verandert én de grond niet verder belast wordt zal veen niet inklinken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #19
Door droogte kan veen inklinken. En het veert niet meer terug als het weer natter wordt. Resultaat: grond gaat zakken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #20
Als je een grondbalans goed uitvoert zakt het nauwelijks meer. je moet dan echter wel dieper.
dan 50cm en dan wordt het kostenplaatje een ander verhaal aangezien je moet pompen tijdens de uitvoering

Voor een klein projectje als dit is een betonvloertje op palen praktischer en goedkoper

Als je een leeflaag wilt toeppassen gooi er dan een paar drainage buizen in. dan werkt het afwateren naar de sloot een stuk beter.

persoonlijk zou ik echter het straatwerk direct op de beton aanbrengen en afwateren via een gootje in het straatwerk.

plantenbakken maak je er dan gewoon bovenop met een sparing in de plaat zodat hier het water wel weg kan zakken en je eventueel ook nog een boompje of struikje kan planten
het lijkt mij geen probleem af en toe een paar zakken tuinaarde in de bakken te gooien om ze op peil te houden

(schutting uiteraard ook aan de plaat hangen dan zit deze ook vast)

even overleggen met de buren als ze mee willen doen samen is het goedkoper

(ga even in de nieuwbouw van Volendam kijken daar is denk ik 80% van de voortuinen op deze manier verhard)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu