Temperatuurregeling vloerverwarming

Helpdeskeddy

  • #1
Hallo forumleden,

Ik kijk al een tijdje rond op dit forum, meestal vind ik hier goede antwoorden en reacties op problemen die ik bij de verbouwing van ons huis heb ondervonden. Voor deze kwestie heb ik wel diverse draadjes gelezen, maar ik ben dé oplossing nog niet tegengekomen. Wel heb ik bijvoorbeeld het draadje Weersafhankelijkregeling vloerverwarming van Consul gelezen met dezelfde positieve ervaring van een constante watertemperatuur, hij heeft het alleen opgelost met de WA regeling van zijn ketel…

Mijn problemen met de huidige installatie:
  • - Het thermostatisch regelelement van de vloerverwarmingsverdeler heeft een constante afwijking van +10 °C. Ik kan hem instellen tussen 20 en 70 °C, maar hij regelt dus tussen 30 en 80 °C. Dit is met het huidige weer te warm.
    - Ik heb geen naregeling / zoneregeling op de vloerverwarming. Ik heb de temperatuur van de vertrekken geregeld met de watertemperatuur van de vloerverwarming. Dit is dus veel hand werk.

Nu kan ik kiezen voor een naregeling / zoneregeling, maar volgens mij is dit altijd een aan/uit regeling. Dan krijg je met vloerverwarming (traag) altijd een overshoot… Dat vond ik dus het voordeel van de huidige watertemperatuurregeling: constante temperatuur in de kamer!

Mijn plan:
  • - Ik wil 2 elektronische regelaars toepassen: de eerste voor de watertemperatuur van de vloerverwarming. Deze houdt het water op een constante temperatuur (en kan ik ook op een lagere temperatuur laten regelen dan 30 °C).
    - Het setpoint voor de eerste regelaar komt van de tweede regelaar. De tweede regelt de temperatuur in de woonkamer. De watertemperatuur laat ik nooit meer dan 1 a 2 °C per dag variëren.
Ik wil dit realiseren met een PLC/HMI of met een PIC/elektronica oplossing. Voor de watertemperatuurregeling ben ik een modulerende afsluiter nodig.

Mijn vragen:
  • - Ziet iemand nog problemen / tekortkomingen van mijn plan?
    - Zijn zulke regelingen in de markt verkrijgbaar?
    - Zijn er andere regelingen mogelijk waarbij de water- en vloertemperatuur zo constant mogelijk is? (had ik toch een temperatuursensor in de vloer moeten verwerken?)
    - Zijn er naregelingen/zoneregelingen te krijgen die modulerend werken (evt. puls/pauze met een open/dicht afsluiter)?
    - Heeft iemand iets soortgelijks al gemaakt?

De details van mijn situatie:
  • - Nefit Ecomline HR ketel, WA gestookt met een Moduline 30
    - Vloerverwarming in de woonkamer en in de badkamer als hoofd/enige verwarming, elk een eigen verdeler en temperatuurregeling (thermostaatknop met dompelbuisvoeler)
    Robotverdeler (1 en 6 groeps) met Grundfos Alpha pomp.
    - Radiatoren in de rest van het huis met thermostaatknoppen (sommige met een klokprogramma)

Graag jullie idee / reacties.

Met vriendelijke groet,
Eddy Scholtens
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Daar zijn gewoon cacade regelingen voor te krijgen.

Je kan je ketel gewoon WA aansturen, en de vloerverwarming ook.

Voor het thermostaatkraan gedeelte zet je een normale motor bediende kraan.
 

Helpdeskeddy

  • #3
Hallo Headhunter,

Bedankt voor je reactie... ik zoek inderdaad een cascade regelaar.
Maar als ik google op cascade voor CV/vloerverwarming kom ik eigenlijk alleen maar cascaderegelingen voor meerdere CV ketels tegen... en dat is niet wat ik nodig heb.
Zou je een merk / type kunnen noemen?

Alvast bedankt.

Eddy
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt al een WA regeling voor je cv, dus daar hoef je niets meer mee te doen.

Elke simpele regelaar waarin je een stooklijn kan zetten en 2 temperatuur voelers op kwijt kan en een analoge of PWM of 2 punt uitgang heeft zou moeten werken.

Volgens mij is het simpelste een LOGO! of Moeller EASY.
Maar er zijn veel meer merken met of een PLC die dat kan of echte regelaartjes waar je dit mee kan.
 

Helpdeskeddy

  • #5
Ok bedankt Headhunter,
Ik dacht eerst dat je bedoelde dat er een standaard product op de markt was speciaal voor CV ketels.
Maar inderdaad, met zo'n soort oplossing wil ik het realiseren (merk/type PLC of regelaar maakt mij niet uit... daar red ik me wel mee).

Eddy
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Er zullen vast regelaars zijn die in naam specifiek voor dit doel zijn, maar ook dat zijn standaard multifunctionele temperatuur regelaars.

Zoek een RVL regelaar en je hebt alles in in huisje.
 

Kacheltje

  • #7
Als je de hoofdinregeling van je verdeler goed hebt ingsteld zal de huidige Wa regelaar van de ketel de aanvoertemperatuur van de verdeler vanzelf doen dalen. Die gaat gelijk mee in de trend van de buitentemperatuur.

Als je bij -10 buiten een aanvoer van 80 graden hebt en bij 20 graden 20 graden zal de menging op de verdeler de aanvoer vanzelf lager worden.
De thermostaatkraan op de verdeler doet niets anders dan de ingestelde temperatuur proberen te handhaven zowel bij -10 al bij +30 buiten. Als je de voetventiel zo afstelt dan bij (ga even van 80 graden uit) 80 graden aanvoer de ingestelde waarde van de thermostaatkraan gehaald wordt bij een opgewarmde vloer. Dan zal de temperatuur vanzelf dalen op de verdeler als de aanvoer van de ketel ook daalt.
 

Helpdeskeddy

  • #8
Kacheltje schreef:
Als je de hoofdinregeling van je verdeler goed hebt ingsteld zal de huidige Wa regelaar van de ketel de aanvoertemperatuur van de verdeler vanzelf doen dalen. Die gaat gelijk mee in de trend van de buitentemperatuur.
Kacheltje, bedankt voor je reactie...
Denk je dat dit ook goed te krijgen is bij de combinatie vloerverwarming + radiatoren? Dan moet ik toch wat meer tijd steken in het waterzijdig inregelen + bepalen van de juiste stooklijn.... (ik heb dat nu heel vluchtig gedaan, ook omdat ik dacht dat de temperatuur toch iets hoger moest zijn voor de radiatoren)

Eddy
 

Kacheltje

  • #9
Dat kan ook icm radiatoren op voorwaarde dat er een bypassventiel aanwezig is en deze goed is ingesteld.
Instelling van de bypass is met alle radiatoren open. met deze instelling mag er geen doorstoming zijn in het bypassventiel. Zodra er dan radiatoren dichtlopen zal de bypass de druk en dus ook het debiet van de vloerverdeler handhaven waardoor de mengregeling gelijk blijft.

Ook werkt het enkel correct als de gehele installatie is ingeregelt.
Door het aanwezig zijn van de juiste inregelmogelijkheden en de bypass bij de vloerverdeler kun je de gehele installatie zonder ingewikkelde poespas geheel goed laten functioneren.

De maximale temperatuur van de wa regeling is afhankelijk van wat de radiatoren nodig hebben als dat bekend is regel je de mengverdeling in op de vloerverdeler. Bij wijzigingen aan de maximale stooklijntemperatuur dien je de mengverhouding weer aan te passen.
 

Helpdeskeddy

  • #10
Bedankt Kacheltje,

Ik zal me eens verdiepen in het juist inregelen. Ik heb een bypass bij de vloerverdeler, ik heb die nu zo laag mogelijk ingesteld (min. instelling was 0,2 bar). Ik begrijp alles wat je vertelt, maar hoe ik het in de praktijk moet doen moet ik opzoeken...

Hoe kan ik berekenen wat de maximale temperatuur van de WA regeling moet zijn voor de radiatoren? Of is dat proefondervindelijk vaststellen?

En met 'mengverdeling op de vloerverdeler' bedoel je de instelling van voetventiel?

Eddy
 

Kacheltje

  • #11
Dat laatste: ja
Waarop de radiatoren zijn berekend kun je een hele lastige bewerkelijke warmteverliesberekening maken of idd proefondervindelijk benaderen.
Beiden kosten toch wel tijd en inspanning.
Je hebt wel naregelingen waarschijnlijk, lees thermostaatkranen en kun je de stooklijn wel wat hoger houden maar dat houdt tevens wel in dat dat wat meer energie kost. Je zou kunnen beginnen met 70 graden als maximaal veel woningen hou je het daar ook in de winter wel warm mee zeker omdat een wa regeling altijd warmte geeft zolang het dagpogramma actief is.
 

Helpdeskeddy

  • #12
Bedankt...

Ik had voor de woonkamer een warmteverliesberekening gemaakt (zodat ik kon zien of de vloerverwarming de woonkamer warm kan houden zonder radiatoren...). Misschien die berekening nog eens uitbreiden.

De max. temp had ik al verlaagd naar 65 graden (min. op 20). En daarmee is het prima warm te houden, de thermostaatkranen lopen inderdaad wel wat dicht. Dus zou het misschien nog verder naar beneden kunnen.

Eddy
 

Helpdeskeddy

  • #13
Even een update:

Ik kwam erachter dat de CV temperatuur regelmatig veel te hoog was... de oorzaak: de driewegklep vergrendelde in de middenstand. Was ik vergeten de klep terug te zetten na de laatste bijvulactie??? Maar een paar dagen later was het weer het geval!
Een paar dagen de kap van de ketel eraf gehad zodat ik het makkelijk kon controleren.... Geen probleem.
De kap er weer op: wel weer problemen.

Oorzaak: de driewegklep vergrendelde uit zichzelf doordat het palletje tegen de behuizing aan liep!

Nu wordt de CV temperatuur lager. En regelt de vloerverwarming ook beter met de WA stooklijn.

Bedankt voor de hulp hier op het forum!
Eddy
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #14
Ben je dan nu nog aan het stoken?
 

Helpdeskeddy

  • #15
Nee hoor.... niet meer aan het stoken.
Maar ik zou net de kap weer op de ketel plaatsen en bedacht ik dat een update op het forum wel goed zou zijn....
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #16
Wel vreemd, ik heb dat nog nooit meegemaakt dat de pal zich vergrendeld tegen een ecomline mantel.
Misschien kun je de klep motor eens 180 graden draaien
 

Helpdeskeddy

  • #17
Ik heb de klepmotor inderdaad 180 graden gedraaid... Dat past prima.
Ik kon het zien aan lichte slijtsporen in de binnenkant van de kap (dat scheelt dat ik hem niet helemaal schoon heb gehouden...)

Eddy
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu