Tegels met kalk hoe weer mooi krijgen

Berndh

  • #1
Goedeavond,

Ik heb een mooie badkamer met mooie MOSA zwarte wand tegels. Echter na al die jaren zet er kalk af tegen deze tegels. Dat zie je helaas op zwarte tegels eerder dan op licht gekleurde. Nu wil ik deze kalk graag verwijderen.

Ik heb reeds HG kalk verwijderaar gebruikt en dan lost het kalk mooi op, maar krijg ik telkens van de lelijke verticale strepen op de tegels. Het lijkt wel dat het kalk oplost door de HG, maar dan vervolgens weer afzet als het naar beneden loopt langs de tegels. Ik spoel de tegels echt wel grondig af nadat ik het HG goedje gebruikt heb. Maar als het dan weer opgedroogd is, zie je die strepen dus.

Veder is er precies in de douchegedeelte een kalk 'waas' over de tegels waar te nemen. Dit kan je goed zien als je de tegels vergelijkt met andere in de badkamer waar geen water overheen komt. Als ik de tegels eerst behandel met dit antikalk en dan ook netjes krijg zonder die lelijke strepen, is er dan iets aan te doen (HG tegelbeschermer ????) om een soort van seal op de tegels te maken zodat kalk zit minder goed kan afzetten en dat de kleur langer mooi blijft?

Alvast bedankt voor de informatie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je de spray gebruikt en het niet meteen weggewist?

Waarschijnlijk komen die strepen doordat je het kalkwater de kans geeft naar beneden te lopen. Wanneer je een vochtige spons gebruikt om de kalkoplosser na sprayen meteen weg te wissen en die dan steeds uitknijpt boven de afvoer, maak je de wand schoon en droog je het grootste deel af.

Eventueel kun je ook schoonmaakazijn opgelost in water gebruiken om de (laatste) resten kalk te verwijderen. Dat met een spons aanbrengen en tussendoor de spons steeds uitknijpen. Meteen nawassen met een dweil met schoon water. Je moet het water met daarin de kalk gewoon niet de kans geven dat het naar beneden loopt en daar zich weer afzet.

Wel je handen beschermen met vinyl of latex handschoenen (goed passend) en een aparte emmer neerzetten met schoon water, waar je af en toe je handen in doopt.

Mt een 'tegelbeschermer' ben ik niet bekend.

Wel is het handig om als 'regel' in te stellen, dat iedereen na het douchen de ergste resten water even van de muren wegwist met zo'n wissertje voor doucheruimtes. Iniden meerdere personen na elkaar douchen, dan hoeft alleen de laatste dat te doen natuurlijk.

Voor de prijs daarvan hoef je het niet te laten. Deze kost heb je al voor een Euro:

1675367262270.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Berndh

  • #3
Bedankt voor je reactie. Het zouden goed de opgeloste kalk sporen kunnen zijn. Ik heb idd het goed afgespoten met de douche, maar dat blijkt dus niet genoeg te zijn. Ik ga het nog eens proberen op de manier die je aanbrengt.

We gebruiken idd al zo'n kleine trekker. En dat helpt zeker, maar het wordt helaas niet altijd gedaan/vergeten door onze kinderen (7 en 10 jaar).
 

Haplo

  • #4
Bij niet doen zakgeld inhouden:mrgreen:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu