Tegellijm voor buiten

HenkWijnen

  • #1
Welke lijm kan ik het beste gebruiken voor om buiten op een betonnen ondergrond een soort leisteen te leggen
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vorstbestendige tegellijm die geschikt is voor buiten en voor natuursteen. Veel specifieker kunnen we hier niet zijn, want merken of producten aanraden is verboden.

Ik raad je aan om gewoon naar de website van wat tegellijmfabrikanten te gaan. Vaak hebben ze daar een keuzehulp met wat vragen, waarna je op een geschikt product uit komt. Anders moet je even lezen wat er op de verpakkingen staat.
 
  • Like
Waarderingen: HenkWijnen

HenkWijnen

  • #3
Bedankt voor de tip
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Pas op met tegels buiten verlijmen.
Als het gaat vriezen en je hebt het niet goed verlijmd, komen de tegels straks allemaal los te liggen.
En niet alle leisteen is geschikt om buiten te gebruiken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Cement misschien?
(als dat al mag bij leisteen)
 

Ambidexterity

  • #6
Cement en leisteen weet ik ook niet, maar als je loze ruimtes/luchtbellen hebt tussen de tegel en de ondergrond, dan is het feest bij een goeie vorst.
Zorg dat je ondergrond is ontdaan van los zittende vuil, stukjes enzovoort, zuigt de vloer goed schoon.
Impregneer de vloer en laat het drogen zoals de fabrikant het aangeeft.
Maak de lijm aan zoals de fabrikant aangeeft, gebruik poeder, gebruik nooit pasta lijm.
Gebruikt een goede lijm kam en hou dat ding een beetje schoon tijdens het werken, kam 8 of 10 heb je al snel nodig. Een te fijne kam is minder hechting.
Smeer geen grote stukken in die je niet kan behappen, een lijm heeft een opentijd, zorg dat je binnen die tijd de tegels in zijn bedje legt.
Smeer geen gekke vormen met de lijmkam, maak rechte lijnen, anders kan de lucht slecht weg.
Wat ik altijd fijn vindt, ik smeer de onderkant van de tegel ook in met een dun laagje en met de vlakke kant van de lijm kam strijk ik de tegel af.

Belangrijk, ga voor 100% hechting, zie foto.
100procentcontact.jpg
 

Gouke

  • #7
Ik ben lang vloerenlegger geweest.
Leisteen kan je zowel in mortel leggen als verlijmen.



Zowel voor cement als lijm is de volgende regel:
Grijze soorten bevatten metalen. Op witte stenen (kalkstenen als marmer en dergelijke) kunnen ze voor roestplekken zorgen. Dan moet je overstappen naar de witte variant. Voor een grijze leisteen kunnen ze geen kwaad.

Zoiets als een vorstvrije lijm bestaat niet.

Je moet het verschil kennen tussen klinkers en tegels.


Klinkers zijn waterdoorlatend. De ondergrond wordt nat en bij vorst komen de klinkers omhoog door uitzetting. Nadien zakken ze terug. Er is bij klinkers ook geen sprake van hechting. Bij klinkers is het de dikte van het blokje dat zorgt voor stabiliteit. Ze prangen echt tegen elkaar.

Tegels zijn niet water doorlatend, mogen dat zelfs niet zijn. Bij tegelwerk (of natuursteen natuurlijk) is het belangrijk dat de voegen geen water doorlaten. Tegels zijn dunner dan klinker en verkrijgen geen stabiliteit op zich. Ze mogen ook niet koud tegen elkaar gelegd worden. Latente werking moet mogelijk blijven. Daarom is hechting noodzakelijk bij tegels.

Tegellijm heeft een ongelooflijke kleefkracht. Maar een leisteen is niet vlak en lijmen zal niet eenvoudig zijn. Een dikbedlijm kan hier helpen (heeft meer een mortel-achtig gedrag), maar een leisteen zou ik zeker in mortel leggen. Voor een betere hechting moet er absoluut een mortelverbeteraar (kunstofdispersie) toegevoegd worden. We mogen geen merken noemen, maar iedereen kent de zwarte bidons waar een schijnbare houtlijm in zit.

In die mortel voeg je ook een luchtbelvormer (olie) voor een betere werkbaarheid en minder water (hoe minder water, hoe steviger de mortel)

Waarmee je de hechting tip-top kan maken, is door ofwel die mortelverbeteraar op de stenen te smeren met een borstel, ofwel een papje te maken van tegellijm (eenvoudiger en goedkoper).

Welke merk tegellijm je ook koopt, neem flex tegellijm. In België dragen die het keurmerk C2TE. Ik vermoed in Nederland ook.

Om voegen tenslotte waterdicht te maken bestaat er geen echt recept. Voeg er zeker geen mortelverbeteraar an toe, je krijgt de voegen niet meer zuiver. Die mortelverbeteraars zijn acrylaten. Je kan die ook kopen in poedervorm. Hier toch een merknaam omdat het de enige op de markt is voor zover ik ooit heb gevonden in 15 jaar tijd: intermaster. Dat kan helpen. Maar op het einde van de rit moet je voegen onderhouden (waterdicht houden).

Ook de voeg naar gevels moet je afdichten met een silicone.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu