Tegelen op houtenvloer badkamer

Sander02

 • #1
Ik heb op o.a dit forum meerdere materiaalkeuzes voorbij zien komen als ondergrond voor op te tegelen in een badkamer met houten vloer.

Ik begrijp dus dat 2 lagen 1cm dikke gipsvezelplaten kruislings de beste keuze is. Of water vast multiplex. Is dan 1 cm dikte per laag ook voldoende?

Is bouwmarkt kwaliteit van deze matrialen goed genoeg?

en naast de ruimte vrijhouden tussen vloer en muur moet je nu wel of niet een paar millimeter tussen de platen houden en dat opvullen met kit?

Ik hoor het graag.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Sander02

  • #2
  En moet ik nog rekening houden met afmetingen tegels of dikte?
   

  Azijnpisser

  • #3
  Hoe groter de tegel, des te stijver moet de vloer zijn. Voegmateriaal is wat flexibel, dus kleine tegels knappen minder snel.

  Met 2 lagen vezelplaat heb ik geen ervaring, maar wel met 2x18mm multiplex. Dit gaat prima. Zou dunner kunnen.

  Randen vrijhouden en afkitten is idd het beste.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Eigenlijk moet je een tegel vloer op een houten vloer ontkoppelen met een ontkoppelings mat.

  De ondervloer moet stevig en vormvast zijn.
  Dit kun je doen door een laag watervast multiplex van 18 mm op de houten vloer aan te brengen.

  Belangrijk in een badkamer is ook dat de houten vloer waterdicht moet zijn., voordat de ontkoppelings mat wordt aangebracht.

  Dit kan op twee manieren.
  1) Je brengt over de gehele vloer een kimband coating aan, met over de naden van de platen ook nog een extra kimband folie.
  2) Je brengt eerst op de vloer een kerdi vliesmat aan met tegelllijm.

  Daarna plaats je hierover een ditra ontkoppelings mat aan, en over de naden van de ditra mat zet je ook een kimband, tevens ook in de aansluiting van wand en vloer.

  Dan kun je de tegels lijmen met een flexibele poeder lijm over de ditra ontkoppelings mat.

  Zoek maar eens op internet naar kerdi en ditra.
  Ik wil hiermee geen reclame maken, maar deze materialen worden door bijna alle professionele lijmfabrikanten voorgeschreven.

  Wat Azijnpisser trouwens schrijft over het formaat van de tegels, klopt niet.
  Grotere tegels zorgen juist voor een grotere stijfheid op de ondervloer, en hoe groter de tegels, des te minder voegen heb je.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Al eens aan lewisplaten gedacht ?
  Lijkt me steviger en minder kostbaar.
   

  Sander02

  • #6
  Peter, mooi spul die ontkoppelings mat:

  Er werd mij ook eens aangeraden om die kant en klare vloerdelen te kopen, das ongeveer 1 cm plaatmateriaal dan een laag stijf maar toch verend geel spul en dan weer een stijve plaat van zo'n 1 cm. Ik heb ze bij de bouwmarkt gezien. Enorm zwaar zijn dingen. Dan heb je dus ook een ontkoppeling maar komen de tegels toch op het massieve materiaal.

  Wat betreft waterdichte vloer. Kimband was ik zeker al van plan in de hoeken, maar helemaal bedekken? Er komt alleen een douchecel met douchebak, dus de vloer wordt vochtig maar niet nat op wat spetters en zo na. Er komt ventilatie en is ook een raam. De ruimte is overigens vrij klein, maximaal 1,85 bij 2 meter met een grote hap erut. 3 vloerbalken en eventueel kan ik er nog eentje extra aanleggen.

  En Jan, lewisplaten en een laagje beton is weer zo'n gedoe. Moet je het ook weer mooi vlak krijgen. Lijkt me lastig. We hebben juist net de vloer weer mooi dicht gemaakt.
   

  Sander02

  • #7
  Als ik het met die ontkoppelingsmat zou doen, heeft iemand dat een adresje in de randstad waar ik ook enkele meters kan krijgen ipv grote rol. Gaarne via pb, want winkels mogen niet vernoemd worden geloof ik.
   

  Fiesiekus

  • #8
  Denk dat lewisplaten met een betonlaag in dit geval (beperkte ruimte) sneller en makkelijker werkt dan al dat gezeul met diverse lagen en soorten platen en smeerseltjes.

  En zeker stijf en waterdicht.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
  Inderdaad ben ik ook voorstander van een lewisplaten vloer en hier over licht gewicht beton.

  Maar als je perse op een houten vloer wilt tegelen, is mijn eerder aangegeven beschijving het beste.

  De materialen zijn bij een professionele bouwmaterialen handel verkrijgbaar, of te bestellen.
   

  Sander02

  • #10
  Peter schreef:
  Dit kan op twee manieren.
  1) Je brengt over de gehele vloer een kimband coating aan, met over de naden van de platen ook nog een extra kimband folie.
  Ik ga het doen met die kant en klare vloer delen welke bestaan uit een +/- 1 cm dikke verende laag, en 2 maal 1 cm dikke gipsvlezel platen. Deze vloerdelen schuif je in elkaar.

  Over het geheel doe ik een dunne laag tegellijm (werd me aangeraden door een badkamer zaak) en kimband langs de rand waar de platen (bijna) tegen de muur komen.

  De vlakke douchebak wilde ik eigenlijk op de tegels gaan plaatsen maar mogelijk gelijk op de vloerdelen. Echter moet de naad rondom dan wel goed gekit zijn.

  De ruimte is zowel van een raam voorzien als een ventilator die ik boven de douche cabine ga plaatsen. Vocht wordt dus snel afgevoerd.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu