Tegelen direkt op polystyreen?

Ray2011

 • #1
Ik ben al helemaal klaar met de tekeningen, en was van plan om in de woonkamer op het ruwe beton eerst 2cm geëxtrudeerd polystyreen en dan een 3cm dikke zand/cement chape aan te brengen waar ik de vloertegels op ga lijmen.

Maar kan je ook direkt op geëxtrudeerd polystyreen tegelen? Zo zie ik info over stierofoom, waarbij dat lijkt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Pirke

  • #2
  Dus je wilt tegels plakken op Piepschuim, en er dan overheenlopen? Begrijp ik dat goed?

  Lijkt je een laag piepschuim stevig genoeg om op te lopen zonder dat het veert? Nee....denk het niet. Dus die betgelenlijkt me kansloos.

  Stierofoom is trouwens ook piepschuim alleen dan de engelse benaming.

  Laagje van 3cm cementvloer is ook veel te dun. tenzij je hele grote tegels heb. B.v. 1.00mx1.00 m.Maar dan nog niet aan te raden.Het zal als brokkelkaas scheuren.

  Ik zou wat meer moeite doen en het goed maken. Ik neem aan dat je je vloer wilt isoleren? Dan doen die twee centimeter piepschuim echt niets wat je zult merken. Piepschuim isoleert namelijk niet heel erg goed.
  Breek je hele vloer eruit en laat hem omnieuw storten.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Inderdaad, zal dat niet goed gaan met 2 cm chape over de isolatie platen te leggen, en dan te tegelen.
  Dat gaat gegarandeerd fout, en gaat scheuren.

  Als je dat al wilt doen, dan minimaal 6 cm chape over de isolatie.
   

  Pirke

  • #4
  En dan is het nog maar de vraag of de 6cm het houdt. Maar de kansen stijgen wel aanzienlijk. Neem trouwens aan dat hij daar de hoogte niet voor heeft.

  Kijk de kosten voor het storten van een nieuwe vloer in zijn geheel zitten hem in het beton, de bewapening en de isolatie plus een dekvloer erin smeren. Plastic en mouseband is te verwaarlozen.
  De rest is allemaal noeste arbeid.
  De denkvloer erin smeren zou je zoiezo laten doen en kost bij een gemiddelde huiskamer (35m2) een 300 a 400 euro.

  Voor een 1000-1250 extra heb je het helemaal nieuw.
   

  Ray2011

  • #5
  Ben blij dat ik de vraag gesteld heb, want als ik het lees dan is zelfs mijn originele idee niet goed. Ik lees overal dat chape minimaal 3cm hoeft te zijn. Hoewel sommigen minimaal 6 cm aanhouden, waarschijnlijk is dat zonder isoplaten er onder. Styrofoam heeft overigens een versie met een layer waarop je kan en mag tegelen.

  Een nwe betonvloer is onwenselijk en onmogelijk, het is de verdiepingsvloer (90m/2)en die ligt er net in. De beschikbare hoogte is slechts 2.45cm. Als ik de isolatie weglaat kan er wel een zandcementvloer in van 4-6cm , dus direkt op beton. Isolatie is ook geen noodzaak , maar de helft van de vloer ligt boven de garage die onverwarmd is.
   

  Ray2011

  • #6
  Er staat een puntje verkeerd : de hoogte is 245 cm van ruwe vloer naar plafond. Mijn idee om te isoleren is omdat ik ook elektrische matten in de vloer wil leggen, onder de tegels.
   

  Pirke

  • #7
  Als er onder 1 helft van de vloer gestookt wordt is de isolatie idd niet nodig.
  Het gedeelte boven de garage kan eventueel geïsoleerd worden door het plafond in de garage te isoleren. Zelfde effect.

  Tegels die in cement worden gezet worden minimaal in 3cm cement gezet. Dat klopt.
  Je kunt dus gewoon zonder piepschuim een cementvloer erin smeren en daarop betegelen Ray . Zij het met lijm of direct in het cement.

  P.s. de hoogte tot aan het plafond doet er eigenlijk niet zo veel toe. De dorpelhoogte + onderkant deuren zijn maatgevend.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Bij een hoogte van 245 cm is elke centimeter welkom.

  Om zoveel mogelijk hoogte te houden de tegels direct op de betonvloer lijmen, eventueel met dikbedlijm als er veel hoogteverschil in de betonvloer zit, met dikbedlijm is een hoogteverschil van ongeveer 3 cm op te vangen.

  Het garagegedeelte zou ik dan aan de onderkant isoleren, bij elkaar lijkt me dit veruit de goedkoopste oplossing waarbij ook de isolatie aan de onderkant een veel hogere waarde heeft dan 2 cm onder de chape.
   

  Ray2011

  • #9
  Ik ga mijn plannen aanpassen, bedankt Pirke, Jan en Peter.

  Ik heb inderdaad weinig hoogte, een deel van de vloer komt in hout, een ander deel dus met tegels.Ik wil graag geen hoogteverschil tussen het hout en de tegels. Onder de dorpel is er 4,5 cm hoogte tot 8 cm hoogte. Hout los leggen brengt 2,3cm hoogte, op regels is dat 4,2cm. De tegelvloer heeft dus ook die ruimte. 23 tot 42mm.

  Ik kan dus me verdiepen in dikbedlijm, meteen tegelen op de betonvloer , maar geen isolatie aanbrengen , wel tegen garage plafond.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu