Super strak stuc resultaat voor het latexen

Status
Niet open voor verdere reacties.
We hebben net grotendeels door een stucadoor en deels zelf de wanden van onze keuken glad gestuct met mp75.
Het resultaat zijn overwegend gladde en vlakke muren maar toch zitten er enkele oneffenheden in (geld voor alle muren): scherpe groefjes en enkele plekken waar iets te weinig is opgevuld.
Daarnaast ook nog wel wat plekken met heeeele kleine gaatjes (speldeprikjes).

Nu willen we deze muren gaan latexen met flexa superior muurverf. Uiteraard gaan we muren eerst behandelen met grondverf. Als eindresultaat willen we een superstrakke gladde muur zien, zo strak mogelijk.

Hoe kunnen we de muur nog aanpakken voordat de voorstrijk (grondverf) erop gaan doen? We lezen bijv. over fix&finish of kan er nog mp75 iets bijgewerkt worden ?
Maar wat zouden we het beste kunnen doen ? Kan het helpen als we fotos erbij plaatsen ?
Bij voorbaat dank voor een reactie.
 
Grondverf voor muurverf?

Als het een enkel gaatje is, opvullen met plamuur. Alleen als heel de wand ongelijk is, F&F gebruiken.

Waarschijnlijk worden de kleine gaatjes ook wel gevuld met muurverf.
 
Als je het echt superstrak wilt hebben, moet je het pleisteren. Liefst 2x, en daarna lichtjes naschuren (bijv. een plankje met schuurpapier). Ga *niet* door het gips heenschuren.

Pleister is kant en klaar in emmers van 20kg te koop en breng je op met een spacmes. Stukken handiger dan een filmpje F&F.
 
Bestaan er ook stuc geleide rails met bijv een dikte van 3mm ?
nu hebben we een rail gebruikt van 6 mm.
maar om de ongelijkheden weg te krijgen zouden we misschien ook een nieuwe laag van 2 of 3 mm met zon nieuwe rail kunnen stucen om alles wel weer mooi glad te krijgen ?
 
Cyruse heeft gelijk: F&F is leuk om een dunne pleisterlaag aan te brengen, maar te grof voor superglad werk. Daar zijn speciale fijne pleisters voor die een veel fijnere korrel hebben dan F&F. Die kunt u bij de vakhandel verkrijgen. Ze zijn zeker niet goedkoop als je 20 Euri voor 5 kg duur vindt, maar het is wel superfijn en je hebt er maar weinig van nodig.

Probleem bij bijvoorbeeld beton elementen is de golving die in zo'n element zit. Ja ziet dan als het ware de golven door de pleisterlaag heen. Krassen komen door vuil op het oppervlak of in het materiaal.

Gisteren een met steenstrips beplakte muur glad gestukt: goudband opgezet ( omdat steenstrips niet voldoende opnemen -afgesloten door een afsluitende oppervlakte behandeling- en daardoor de stuclaag gaat verzepen ) toen uitgevlakt met spackmes en spaan en daarna met fijn pleister nabewerkt: je kunt er bijna je haar in kammen.
 
En dan ga je latexen en dan ben je alle gladheid weer kwijt?

Hoe fijn wil je het hebben? Als je roodband goed afspaant, wordt het ook erg glad.
 
Roodband is een uitstekende hechtpleister maar geen dunpleister: het is te grof van korrel. Bijwerken / repareren van een stuclaag met zowel F&F als roodband kan niet naar 0, er blijft altijd een hoogteverschil dat je weer moet gladschuren.

2 dun opgebrachte lagen muurverf hebben weinig invloed op de gladheid. De eerste moet zowiso verdund ivm zuiging. En ook hier weer: W......S.....Latex is aanzetvrij, extreem mat en kan in dunne lagen worden verwerkt met een uitstekende dekkracht. Opgedroogd moet u denken aan kerkmuren die met kalkverf zijn behandeld.

Deze verf moet worden verwerkt met een kortharige rol met harde kern. Hiermee bereikt u de minste structuur, dus verstoring van het oppervlak.
U heeft gelijk vwb het wegnemen van de gladheid als er gewone muurverf met een langharige roller wordt gebruikt.

Vandaar ook dat de materiaal- gereedschapskeuze belangrijk zijn. Helaas verkijken veel mensen zich daarop waardoor het resultaat niet is geworden wat men er van had verwacht.
 
Kees de schilder schreef:
Deze verf moet worden verwerkt met een kortharige rol met harde kern. Hiermee bereikt u de minste structuur, dus verstoring van het oppervlak.
U heeft gelijk vwb het wegnemen van de gladheid als er gewone muurverf met een langharige roller wordt gebruikt.

Ik moet hierbij wel opmerken dat het vrij lastig is om brede muurrollen (zeg vanaf 18cm) met zeer korte haren vinden. Vrijwel elke rol laat een structuur achter. Ik heb wel eens gezocht naar schuimen rollers in die breedte, om de structuur zo klein mogelijk te houden, maar nooit kunnen vinden.
 
Nee hoor, wat Kees aangeeft is wel juist maar een nadeel van zo’n kortharige rol ( en dus geen schuimroller, deze enkel voor lakken vandaar de kleine afmetingen) is wel dat ze weinig verf opnemen en een zeer dunne laag geleidelijk achterlaten, is voor de minste structuur ( slag van de roller) wel heel mooi maar voor de dekking wel wat minder.
Deze rollers kunnen van microfiber zijn of polyester en in maten van 23 cm verkrijgbaar. ( ook wel 25 cm maar door de kleinere maten van de emmers tegenwoordig wat lastiger.
 
Het beste wat je kan doen is hele fijne pleister halen, zoals bijv top finish van knauf. Dan alle plekken hiermee bewerken en dan met een héél fijn schuurpapiertje de overlappingen opschuren.

Wij pleisteren altijd met een speciaal goedje af, omdat je het met water nooit zo strak krijgt als met dat goedje (spiegelglad).

Maar je moet sowieso niet teveel met strijklicht kijken (met een grote bouwlamp langs de muur schijnen). Dan zal je altijd wel wat zien, het blijft mensenwerk!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu