Super afbijt of schuren gelakte kast

Deleted member 130772

  • #1
Hoi forummers,

ik heb een oude kast uit de jaren 60 die ik wil opknappen. Het is een eikenhouten kast met een sterke laag donkere beits. Ik wil graag een blanke lichte eikenkleur krijgen op de kast. Daarom ben ik eerst begonnen met het afhalen van de beits.

afbijts van een professioneel merk werkt erg slecht. De 15 minuten inwerktijd heeft geen zin. Ik heb vandaag op een proefstukje nog een dikke laag afbijt gesmeerd en laat dit 24 uur zitten. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat dit wel gaat werken. Het is een sterke lak. Kan het misschien 2 componenten beits zijn? Dat verklaard wel dat afbijt slecht werkt. Maar denk ik onnodig voor een kast.

ik heb ook een professioneel delta schuurmachine van dat ongeloofelijk dure merk. Het afschuren van de beits duurt ook verschrikkelijk lang. Nu heb ik op mn schuurmachine alleen de bruin/rode achuurpapier, en niet het blauwe (granat) schuurpapier. Denken jullie dat dit veel uitmaakt voor het afschuren van de beits?

hebben jullie nog tips om dit sneller voor elkaar te krijgen? Ik ben nu al uren bezig op een paar planken. Maar ik vind ze nog niet mooi egaal.

foto’s van de kast en een (min of meer) kale plank.
Ciao
image.jpg
image.jpg
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #2
Als het je waard is kun je het meubel laten logen, das een soort van superafbijt zwembad, daar dompelen ze je meubel een bepaalde tijd in en dan is alles er af. heb er geen ervaring mee, zou best wel eens prijzig kunnen zijn. Wat men met afbijt wel eens doet is het afdekken met plastic, dan werkt het beter/ langer.
En anders schuren, schuren en nog eens schuren, vooral de hoekjes zal een uitdaging zijn. Welke korrel gebruik je?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #3
Heteluchtpistool al geprobeerd?
 

Deleted member 130772

  • #4
Ik gebruik korrel 80. Je verwacht geen beter resultaat als ik de granat schuurpapier gebruik?

heteluchtpistool nog niet geprobeerd. Ik dacht altijd dat dat alleen op lakwerkt, en niet op beits.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
De afbijt die je als particulier kan kopen, is lang niet meer zo agressief als 20 jaar geleden.
Schrapen met een schraapstaal vergt enige oefening maar levert een goed resultaat op.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Deleted member 130772

  • #6
De werkzame stof in de oude afbijt is er uit gehaald. Hierdoor werkt het een stuk minder goed. Wat betreft professioneel spul kan ik ook niets vinden. Ook niet na navraag bij de verfhal. Dus er is alleen maar slecht werkende afbijt in omloop.

Schraapstaal had ik nog niet van gehoord. De schuurmachine lijkt wel wat sneller te gaan als ik de video's op internet bekijk. misschien dat ik het nog ga proberen als ik tijd over heb!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Misschien met waterproof schuurpapier schuren. Daarmee voorkom je dat het papier vol loopt met schuursel. Ik gebruik dan een spons niet te nat. Maak het schuurpapier nat, schuren en daarna trek ik de spons over het geschuurde vlak en maak met de spons het schuurpapier schoon van schuursel enz enz..
 

Deleted member 130772

  • #8
iedereen bedankt voor de tips. Ik heb het probleem redelijk op kunnen lossen. 24 uur de afbijt in laten trekken verzwakt de harde afbeit laag. Je kan het er niet makkelijk met een plamuurmes af schrapen. Maar met een verfkrabber kan een groot gedeelte al weg worden geschraapt. Daarna met een schuurmachine er over en 90% van de beits is verdwenen. Dit nog een keer herhalen en dan is het meeste weg.

Uiteindelijk is de allerbeste tip: begin er niet aan.

Succes!
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
Dan moet je blij zijn dat er niet ook nog eens een laag boenwas overheen zit, dan heb je pas een bezigheidstherapie te pakken. succes ermee, wil je ons het resultaat nog laten zien?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu