Stutten van draagmuur met hoeken

Klusvinnie

  • #1
Beste klussers.

Ik weet dat ik hiervoor een constructeur zal moeten inschakelen, maar misschien kunnen jullie me al helpen bij mijn eerste beeldvorming.

In een oud huisje (1925) wordt op de BG een binnenmuur gevormd door een oude buiten- (en dus draag)muur. Dit komt doordat er een keuken achter is aangebouwd. Boven is dit nog wel de buitenmuur (zou graag een tekening laten zien, maar kan die hier niet uploaden?).

De muur loopt in een soort S-vorm; zoiets als hieronder (stippellijntjes even wegdenken...) :?
.....___
__|....

Om beneden deze muur weg te halen, zónder een muur/paal te laten staan, heb ik het dan goed dat er min.twee vierkante profielen moeten komen over de gehele breedte van de woning?

Graag jullie visie hierop, bij voorbaat dank.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is niet al te duidelijk :?
Een tekening of foto is wel wenselijk.
Een constructeur zal vrijwel zeker nodig zijn.
 

Klusvinnie

  • #3
Dank je, Jan! Had ik even over het hoofd gezien... :lol:



Hopen dat mensen hier nu wel een beeld van kunnen vormen...
 

Gekske

  • #4
De omcirkelde muur wil je weg halen? De trap ook?

Als je alles weg wil halen en de muren rond de trap (en de trap ook?) (is haakse muur en de muur erachter) krijg je 2 portalen welke je of over de volle breedte laat lopen met een tussen balk onder de haakse muur of 2 portalen die onder de haakse muur eindigen (daar onstaat dan dus ook een portaal haaks). Je bent tegenwoordig verplicht om met een portaal te werken en niet meer met opleg balken. Berekeningen laat ik over aan de constructeur (die heeft mss ook wel betere ideeën over de portalen).

Ook als je de trap laat zitten zou ik 2 portalen over de volle breedte aanraden kan je de rest geheel vrij maken.
 

Klusvinnie

  • #5
Hoi Gekske.

Bedankt voor je uitleg. Liefst zou ik alles weghebben (dus ook geen haaks portaal meer); dat zou optisch de meeste ruimte bieden. Trap blijft wel zo zitten btw.

Heeft iemand ook heel toevallig enig idee wat de kosten zijn van zo'n dubbel portaal met dwarsligger..? Zag voor enkele portalen prijsopgaven van rond de 1.000 euro, zou dit dan ook rond de 2.500 - 3.000 komen te liggen, of zit het geld m vooral in ontwerp, en zou het voor minder mogelijk zijn..?

Alvast weer bedankt.. :D
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Incl. plaatsen zet er dan maar een 0 achter

(aan de onderzijde moet ook een balk om de druk weer goed over de fundering te spreiden)
 

Gekske

  • #7
Geen idee hebbende van de zwaarte afmetingen en ontwerp van je balken, mijn berekening kostte rond de 700 mijn portaal kostte ex plaatsing rond de 3k inc plaatsing >4.5k ex afwerking en breek werk. Dat is dus plaatsing waar alles verder gereed is om het te plaatsen. Heb je in de straat toevallig gelijkwaardige huizen die alles al weggebroken hebben? Zou je kunnen overwegen de constructie tekening over te nemen. Ontwerp staat los van vervaardiging. De meeste staalconstructie bedrijven leveren je portaal op basis van de tekening die jij aan levert.

Ik heb het portaal zelf geplaatst maar daar heb je wel geduld, kippenkracht, een balken lift en een dag voor nodig met zijn 2en (ik en een bevriende aannemer). (vergeet de stutten die door het dak of het plafond heen moeten niet) Kan je de staanders wegwerken in de zijmuren? de liggers in je vloer kan je die ook kwijt. Staat je trap in lijn met je buiten muur of net erbuiten? En als de trap blijft wil je dan een open doorkijk trap of mag die muur rond de trap wel blijven (scheelt in de breedte van je portalen). De staanders van de portalen zullen als je geen doorkijk trap wil in een muur naast je trap verwerkt moeten worden. Als je echt heel handig en constructie bouw gewend bent kan je je balken ook zelf lassen / moffelen / schilderen staal op zich is niet heel duur. Ik ben handig maar heb het ook laten doen wel zelf opgehaald en er nog bijna onder terecht gekomen bij het van de bus halen van de hea 20 balk die in mijn trui bleef haken. Kortom het is echt niet iets wat je zomaar even doet (ik gok op 3 weken full time) en ik zou het onder supervisie of met hulp van een aannemer doen. Tot slot vergeet de 60 min brandwerende afwerking niet!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
U moet een bouwvergunning aanvragen, daarvoor bent u een bouwkundige nodig.

Zie hier.
 

MvanV

  • #9
ALs je zelf de berekening kan maken volgens de voorgeschreven NENrichtlijn dan mag dat volgens mij ook worden toegevoegd, dan heb je geen bouwvergunning nodig.

Overigens is er nu een maas in de wet wat bij deel van de gemeentes werkt: De NEN normen zijn niet vrij beschikbaar en wel een regel, en dat mag niet. Je mag daarom ook stellen dat het "net zo goed is". Zo leg je de bewijslast bij de gemeente. Wel specificeren hoe dik en goed alles is en van te voren weten dat zoiets normaliter meer dan genoeg is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Wel specificeren hoe dik en goed alles is en van te voren weten dat zoiets normaliter meer dan genoeg is.
Hoe moet dat berekend worden als de NEN niet openbaar is ?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Voor het verkrijgen van een bouwvergunning moeten de stukken aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Als je de kennis zelf in huis hebt kan je de tekeningen en berekeningen zelf vervaardigen.
Maar de vergunning blijft nodig

De in het bouwbesluit gestelde NEN normen zijn nog steeds onveranderd van kracht.
De rechter heeft hier nog geen bindende uitspraak over gedaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu