Sturingseenheid Bosch vaatwasser doorgebrand door zeepbak

Sybolt

  • #1
Hallo,

Nooit een probleem gehad met mijn vaatwasser Bosch SGS4602EU/04 fd 7611, maar nu is de sturingseenheid doorgebrand. Een foto waarop dat te zien is verzend ik naar het e-mailadres van klusidee.

De vraag is hoe dat zomaar kan. Er is geen spoor van lekkage, geen rare geluiden of iets dergelijks. Het enige wat ik kan opmerken is dat het water aan het einde van het programma niet wordt weggepompt, of hoort dat ook zo? Weet u raad?

Met vriendelijke groet, Sybolt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien nog even duidelijk vermelden wat de machine wél doet?

Pompt hij aan het begin?
Wordt er water ingenomen?
Wordt het zeepbakje geopend?
Verwarmt hij?
Draait de hoofdmotor ofwel wordt het water rondgepompt?

Want indien één van deze functies niet werkt, kan dat een aanduiding zijn welk onderdeel wellicht sluiting heeft en daardoor een doorgebrand printspoor veroorzaakt heeft, indien de oorzaak niet alleen op de printplaat zelf ligt.

En verder wachten we op de foto, ik heb nog niets ontvangen... :wink:
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #3
Hier zijn ze dan:


 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Daar valt niet veel van te maken...

Zou de topicstarter misschien nog wat scherpere foto's willen sturen, hierop is werkelijk niet te zien wat er precies defect is!

Vooral een detailfoto van het defecte gedeelte is handig.

Overigens: Maak na de eerste detailfoto die printplaat eens schoon met een (droog) kwastje, het is maar helemaal de vraag of dit allemaal defect is, of verspreide roet van één bepaald verbrand onderdeel. En neem dan nog een foto...
 

Sybolt

  • #5
Kees, Ralf,

Wat een snelle reactie!

Machine aangezet en er gebeurde niets ... In de meterkast de automatische zekering gecontroleerd. Die was door. Knopje weer omhoog, machine weer aangezet maar de machine deed het weer niet, integendeel, zekering weer door. Na een volgende poging sprong de zekering niet.

Pomp, motor en de watertoevoer gedemonteerd en separaat getest. Deze apparaten functioneren goed. Geen verstopte slangen, labyrint is schoon, vlotters zitten goed en bewegen vrij op en neer. Zo te zien lijkt alles in orde.

Ga morgen opnieuw foto's maken maar ben bang dat ik die niet scherper krijg.

Sybolt
 

Co de Witgoedman

  • #6
Maak even het verbrande wat schoon, en neem een foto in hoge kwaliteit, kunnen we mischien meer zien, maar ik denk dat er toch eea defect is op de print.
 

Janavg

  • #7
Ik heb het vermoeden dat het in de zeepbak zit.


jan
 

Co de Witgoedman

  • #8
Ik denk dat je gelijk hebt Jan..
 

Sybolt

  • #9
Hallo,

Het lijkt er inderdaad op dat het aan het zeepbakje ligt. Zojuist het electrische gedeelte daarvan eruit gehaald en onderzocht. Trof groen/grijze aanslag aan in de schakelaar die de veer doet bewegen.

Op de print zijn een strip en een aansluiting echt doorgebrand. Dat was goed te zien na de schoonmaak. Dat wordt zeker wel een nieuwe sturingseenheid kopen? En natuurlijk het betreffende onderdeel van het zeepbakje.

Gegroet, Sybolt
 

Sybolt

  • #10
Hallo,

Het bedoelde apparaat in het zeepbakje heet, zo leer ik zojuist, de activeerder.

gegroet, Sybolt
 

Co de Witgoedman

  • #11
Klopt, de print en de actuator moet u vervangen.
 

Sybolt

  • #12
Hallo,

De bestelde onderdelen heb ik nog niet ontvangen. Zodra die er zijn wil ik laten weten of de klus geklaard is.

Gegroet, Sybolt
 

Co de Witgoedman

  • #13
Kan nooit lang meer duren :mrgreen:
 

Sybolt

  • #14
Beste Co, Kees, Ralf,

Het duurde inderdaad niet lang. Binnen een uur de onderdelen ontvangen. Daarna klik, klak, klaar. Machine loopt als een zalfje.
Ik schreef eerder dat ik nooit een probleem had gehad met de machine. Achteraf gezien toch wel. Het zeepbakje ging soms niet open.

Voor iedere klusser is dat misschien bruikbare informatie om problemen te voorkomen, waaronder een doorgebrande besturingseenheid. Misschien kan het woord zeepbakje alsnog in de omschrijving van het onderwerp opgenomen worden, zodat dit onderwerp makkelijker voor anderen te vinden is. Wie kan daar voor zorgen?

Jullie bedankt voor de assistentie. Het was een groot genoegen. Komende tijd ga ik mijn wasmachine eens ontleden. De programmaknop blijft hangen. Wellicht tot gauw.

Gegroet, Sybolt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Sybolt schreef:
Misschien kan het woord zeepbakje alsnog in de omschrijving van het onderwerp opgenomen worden, zodat dit onderwerp makkelijker voor anderen te vinden is. Wie kan daar voor zorgen?
Is gebeurd!

Mooi dat het gelukt is en bedankt voor de terugmelding!

Groetjes,

Kees
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu