Stucwerk controle met strijklicht: realistisch?

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb naar aanleiding van enkele posts hier pogingen ondernomen om te stuccen. Op zich ben ik over het eindresultaat zo op het oog niet ontevreden. Totdat ik het ga controleren met een sterke zaklamp en deze tegen de muur vlak langs het stucwerk laat schijnen (zogenaamde strijklicht). Je ziet dan wel enkele lichte flauwe deukjes, zeker op de grotere afstanden (bijv. zaklamp van de ene kant van de muur naar de andere kant van de muur laten schijnen).

Ik merk aan mijzelf dat ik blijf smeren en het wordt er niet veel beter op. Wat is realistisch bij een muur? Moet het superstrak van links naar rechts van boven naar beneden zijn?? Oftwel een biljartlaken? Of ben ik te kritisch?

Ik zie trouwens ook wel wat aanzetten/oneffenheden van het spacmes, maar die kan ik er uit schuren.
 

Fiesiekus

  • #2
Hangt er ook vanaf hoe het daglicht en de gewone verlichting eventuele oneffenheden "aan het licht" brengen. Dat zie je pas bij verschillende invalshoeken (voorjaar/najaar) en 's avonds als je de lampen aan hebt.
 

Ralph

  • #3
Volgens de norm DIN (en NEN denk ik ook) is een halve cm reeel. U bent idd te kritisch. Op spekgladde muren zul je altijd wat zien trouwens.
 

Bass

  • #4
@ Cyruse: Toch zou je het met veel en geduldig pleisteren de boel wel superglad moeten kunnen krijgen hoor. Het is een kwestie van het gips steeds wat harder laten worden, dan doorschuren met een vochtig schuurbord (met een spons erop) en dan weer de plakspaan de muur strak pleisteren.

Grote golvingen zijn er in dit stadium niet meer uit te halen, die moet je er al eerder uithalen; in de afrij-fase zeg maar.
Lichte golvingen (zeg een paar mm per m)zijn trouwens ook niet zo erg, die zie je later bijna niet als ze maar niet te abrupt zijn.

@ Ralph: weet je toevallig de echte norm hiervoor? Een halve cm per wat?
Per muur, per m1, per 10cm?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Tegen stijklicht valt nooit te werken.
Dit geld zowel voor wanden, als voor vloeren.

Er zal altijd met strijklicht een kleine oneffenheid te zien blijven.
Zeker als de wanden en vloeren zeer glad afgewerkt worden.
 

Ralph

  • #6
@ Bass,

Als je een rei lat hebt van 225 en je trekt een wand lattenrecht af mag daar een oneffenheid van 5 mm inzitten. Dat valt zoals ze dat noemen binnen de norm.
 

Bass

  • #7
Kijk das duidelijk. Ik was altijd al benieuwd of er een norm was voor de vlakheid van stucwerk.
Er zal trouwens nog wel een aanvullende regel bijhoren want als nu de maximale afwijking van 5mm optreedt binnen bijv. 5 cm dan zou dat ook binnen de norm vallen, en dat lijkt me niet de bedoeling....
 

Ralph

  • #8
Dat noemen we een gat :mrgreen:
 

PeterT

  • #9
:mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu