Stucprofielen wel of niet verwijderen

Domme klusser

  • #1
1.
Kunnen stucprofielen blijven zitten als deze met schuurwerk afgewerkt worden?

2.

Heb een wandje staan van gipsplaten waar een laag goldband op gaat ivm beschadigingen. moeten deze schroefgaten en naden afgegaast worden of kan de goldband hier ineen tegenaan?
 

Pirke

  • #2
Stucprofielen op hoeken moeten blijven staan. Ze zijn er o.a. om beschadigingen tegen te gaan. en om de zaak pas te krijgen. Zeker bij schuurwerk is dit geen overbodige luxe. Sterker nog: Je kunt ze niet eens verwijderen zonder weer opnieuw te moeten beginnen.

De naden tussen de gipsplaten hoeven niet te worden voorzien van gaas. Ook de schroefkoppen niet. Gewoon met roodband spleten en schroefkoppen uitvlakken, en dan de hele gipsplaat voorstrijken. Dan kun je beginnen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik denk dat de TS zich afvraagt of stucgeleidingsprofielen blijven zitten. En nee, die haal je normaal gesproken uit de muur. Op vakantie laatst zag ik een heel huis met alle profielen er nog in, maar ik verwacht dat ze dat nog volledig gaan affilmen, anders blijf je ze zien.

@Pirke: Waarom geen gaas over de naden?
Normaal gesproken doe je bij afgeschuinde platen gaas over de naden, en bij afgeronde niet, maar die smeer je dan ook af met een voegenvuller, en niet met goudband oid.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Stuc profielen, worden er nooit uitgehaald.
Deze blijven altijd zitten op de muur.
 

Bass

  • #5
Als ik de muur na het stucen ga betegelen laat ik de geleiders zitten. Als ik die muren ga schilderen haal ik ze eruit. Ik ben altijd bang dat als er een geleider net iets verder naar buiten staat dan een andere dat er een knik zichtbaar blijft bij strijklicht. Als je ze eruit haalt pleister je die 'knik'nog wel weg met de werkgangen die volgen op het afreien. Daarbij vind ik het ook fijner pleisteren als je niet steeds over zo'n strip gaat.
 

Pirke

  • #6
@Pirke: Waarom geen gaas over de naden?
Normaal gesproken doe je bij afgeschuinde platen gaas over de naden, en bij afgeronde niet, maar die smeer je dan ook af met een voegenvuller, en niet met goudband oid.


Gaas over naden is volgens mij bedoeld om bij verdere werking van b.v. scheuren in muren te voorkomen dat stucwerk ook scheurt. Gipsplaten in combinatie met roodband levert volgens mij geen probleem op. Alle proffesionele stucers in mijn huis hebben het i.i.g. zo gedaan. Ik zelf ook op enkele plaatsen en zit er jaren zonder problemen tegen.Het is dus eerder een ervaringszaak dan dat ik het met argumenten kan staven.

Stucprofielen worden normaliter toch uit het zicht geschilderd of getext?
 

Domme klusser

  • #7
Een schat aan info waar ik iets mee kan.

Vergat nog een ding te vragen,

Dat hoe en wat te doen met wanddozen afplakken of niet?
Of zijn hier andere trucs voor
 

Techno tim

  • #8
Hier zijn speciedeksels voor deze worden bij nieuwe dozen geleverd, weet niet of deze ook los te verkrijgen zijn.
Een nette stukadoor doet er ook wel eens een prop papier in.
Kan enige uren na stucen dozen inwendig schoonmaken.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #9
Dekseltjes zijn bij iedere bouwmarkt te krijgen evenals opvulringen en langere boutjes om het hoogteverschil op te vangen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Als er een hele laag stuc over de gipsplaten gaat, zal het risico op scheuren klein zijn, maar bij het alleen afsmeren van de naden is gaas wel verstandig.
 

BeeTeeWee

  • #11
Waarom zou je toch voor die paar dubbeltjes stucgaas het risico lopen dat je na verloop van tijd een scheur krijgt op de overgang van twee gipsplaten? Ik gaas een naad in 12 seconden af. Met het herstellen van een scheur ben ik uuuren aan het uitkrabben, dichtsmeren, overschilderen etc.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu