Stucmuur badkamer geverfd, na douchen waterstrepen/vlekken

Frikandel

  • #1
Wij hebben onlangs onze badkamermuren laten stucen. Eerst goed laten drogen en daarna behandeld met een goede primer ( sigma ). Hierna zijn er 2 lagen matte watergedragen slijtvaste lak opgezet ( sigma S2U Nova Matt). Deze is op basis van acrylaat bindmiddel. Tussen lagen door muren licht opgeschuurd. Na het douchen ( 2 dagen erna ) verschijnen er door de condens waterstrepen /soort van vlekken/druipers over de muren. In de douche zelf zitten tegels dus water komt niet direct op de muren. Geprobeert deze strepen voorzichtig weg te vegen met een vochtig doekje met als gevolg dat je daarna precies ziet waar je hebt gewreven. Er verschijnt een nog meer matte plek terwijl het rondom enige lichte glans houdt. Dit trekt ook niet meer weg. Advies gevraagd bij de schilder. Hij gaf aan dat hij was vergeten te zeggen dat je een week na het opbrengen niet mag douchen. Heel vervelend, nu kunnen we dus weer opnieuw beginnen. Ik vraag me echter af of dit afdoende is. Het is nu 2 weken geleden dat we geverfd hebben en als ik er nu licht overheen wrijf met een vochtig doekje verschijnt er nog steeds een matte plek.
Zou het kunnen zijn dat juist door de matheid van de verf deze ellende ontstaat ? Wie heeft er tips en/of kan ons helpen om dit te voorkomen ?
 

Mechas79

  • #2
Frikandel,

Hoe lang heeft u het stukwerk laten drogen? Als het door een schilder is gedaan, ga ik ervan uit dat deze de juiste droogtijden heeft genomen en evt. de stukwerk op vochtigheidsgraag heeft gemeten. Uit mijn hoofd moet deze 3%- 6% zijn.
U heeft na 2 dagen doorharden van de lak deze eigenlijk gigantisch belast in een vochtige ruimte, dit zal de doorharding van u lak(wat langer is dan een matte muurverf) verstoren en dus ook de hardheidsontwikkeling , waardoor je makkelijk door de laag heen kan boenen met een doekje. Advies met zulke lakken is om ze niet te belasten de eerste 7 dagen, dit om de doorharding van deze garant te stellen. Deze lakken hebben meestal wel een goede recovery, dus geef deze de tijd om door te harden, wat nu iets trager in het begin zal gaan. Dus niet direct water op laten komen als het mogelijk is.
Dit vaanuitgaande dat de gebruikte systeemopbouw juist is.
Een badkamer kunt u ook doen met een watergedragen schrobvaste muurverf met de juiste schimmelwering, deze kunt u iets sneller belasten.

Leuke naam :wink: ik zal voor mij dan chorizo gaan gebruiken :P
 

Frikandel

  • #3
Hallo Chorizo :lol:
Tja, als je telkens een gebruikersnaam invoert die al in gebruik is word je heel creatief............maar goed.......

Het stucwerk hebben we 2 weken laten drogen ( kacheltje erbij ). Vochtigheidsgraad is niet gemeten maar schilder had een tip ( groot stuk plastic folie op de muur plakken, dit op verschillende plaatsen . Als het eronder niet beslaat, vochtig wordt, is het stucwerk droog. Hebben we zo gedaan enkele dagen en onder het plastic folie bleef alles droog.
Ik kan me inderdaad voorstellen dat de lak door al het condens ( douchen ) minder goed uithard. Wat ik niet snap is dat de strepen/ waterdruipers over de muren zichtbaar blijven ook al is de ruimte weer opgedroogd. Belast dit de muur dan zo snel ?
Als we nu opnieuw alles lakken en het een week laten drogen zou het probleem zich dan niet meer voordoen ?
 

Mechas79

  • #4
Ja, dat kan helaas zeer snel gebeuren (vergeet niet dat het een zeer vochtige ruimte is en ook nog eens warm) als de juiste hardheid niet bereikt is, en ook van de door u gebruikte kleur, donker zal meer opvallen.



Het is een optie inderdaad om alles een beetje schoon te maken en schuren + nogmaals lakken ( nogmaals, vaanuitgaande dat u systeemopbouw ok is) en dit geruime tijd geven voor een goede hardheid ontwikkeling en ook om de hoeveelheid VOC ( wat ook watergevoellig kunnen zijn) goed te laten verdampen. U kunt ook de fabrikant bellen (klantenservice nummer )en u probleem melden.

Het door u gebruikte systeem is slijt en krasvast, dit zegt nog niets over de watergevoelligheid maar die is niet verkeerd na een goede doorharding.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Het door u gebruikte product is geschikt voor de afwerking van hout en metaal.

Mechas heeft gelijk: u had beter op een gipshoudende ondergrond een schrobvaste muurverf kunnen gebruiken.

Waterdamp in en badkamer is een zeer kalkhoudende. De aanslag kan dus calcium bevatten en andere zouten die de nog verse verflaag hebben aangetast.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu