Nieuwe stucmuren - verdunde latex of voorstrijk?

Strider

  • #1
Hier is al veel over geschreven, maar toch ga ik de vraag nog een keer stellen :).

Voor een nieuwe stucmuur zou je verdunde (15%) latex als eerste laag kunnen gebruiken in de plaats van voorstrijk. Nu vraag ik me eigenlijk af waarom de latex hiervoor verdunt moet zijn, en of je eerste laag hiermee stevig genoeg is, zodat je in de toekomst geen last gaat krijgen van latex die begint af te bladeren?

Ik weet dat voorstrijk het meest optimale zou moeten zijn, maar ik lees nog vaak dat het bij mensen mislukt is door enige druiper vorming.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een verse gipsgebonden ondergrond - die overigens niet meer dan 4% vocht mag bevatten voordat u verder gaat bewerken- zuigt veel vocht op voordat deze is verzadigd. Daarom moet u de muurverf verdunnen. Onverdunde muurverf dringt onvoldoende diep in de ondergrond.

Met verdunde muurverf in de eindkleur voorstrijken doen we meestal indien de eindkleur sterk afwijkt van de ondergrondkleur. Dit om extra lagen te besparen.

Als de ondergrond niet al te veel in kleur gaat afwijken van de eindkleur kunt u beter voorstrijken met een voorstrijkmiddel. Dat kan ook met een verstuiver waarmee u minder kans op druipers hebt.
 

Strider

  • #3
Weer bedankt voor je reactie Kees.

Ik heb vandaag deze vraag ook bij de Verfspecialist gesteld, en kreeg daar het advies mee om de voorstrijk met de latex te mengen. Als ik de reacties op dit forum moet geloven is dit een verspilling van de Latex, omdat je er daarna nog steeds 2x overheen moet.

De Verfspecialist adviseerde mij een dosering van 10% voorstrijk aan, dit terwijl ik hier toch doseringen van 50/50 ben tegen gekomen. Wat vinden jullie van dit advies?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
U hebt advies gekregen en dit op het forum bevestigd gezien.
Wat verwacht u van Kees de schilder, dat hij een collega aan of bij gaat vallen en daarbij zijn eigen advies ter discussie gaat stellen ?
 

Strider

  • #5
Forum = diverse soorten advies. Wel verdunde latex als voorstrijk, geen verdunde latex maar gewoon voorstrijk, of voorstrijk mengen met latex waarbij er ook nog diverse verhoudingen mogelijk zijn.

Verfspecialist zegt: voorstrijk mengen met latex
Gamma zegt: voorstrijk
Schilder zegt: voorstrijk mengen met latex
Stukadoor zegt: voorstrijk
Fora's etc.: 10-20% water bij de latex toevoegen.


Veel verschillende adviezen, daarom probeer ik de voor- en nadelen van deze 3 methoden voor mezelf tegen elkaar te leggen. Daarmee wil ik de methode gaan kiezen die een zo laag mogelijk risico heeft dat de verf gaat afbladderen, en/of ik druipers, strepen etc. van de voorstrijk ga krijgen.

Discussiëren over een onderwerp wat maar blijft terugkomen omdat het niet altijd even helder is uitgelegd, is toch helemaal niet erg?
 

Tiho

  • #6
Voorstrijk aanbrengen met een een schuimrollertje of spuiten. Minste kans op druipers. Plus goed licht gebruiken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Hoe meer mensen u gaat raadplegen des te meer adviezen gaat u krijgen. U ziet door de bomen het bos niet meer staan als u begrijpt wat ik bedoel.


Wij hoeven hier niets te verdienen en verstrekken adviezen naar praktijkervaring en naar beste weten zodat u daar ook werkelijk iets aan heeft zonder winstbejag.Ik heb hier tenminste geen kassa staan.:!:

U kunt ook geen personen raadplegen en naar productbladen gaan kijken. Begin dan bij het eindproduct wat u wilt toepassen. Hierin staat wat de werkwijze en ondergrondconditie moet zijn is bij het gebruik van bepaalde producten. Die zijn uit den treuren beproefd door de fabrikant die niet bij de afnemers op z'n bek wil gaan.
 

Strider

  • #8
Inderdaad, op een gegeven moment zie ik door de bomen het bos niet meer.

Stel ik ga voor strijken met verdunde latex, het viel mij opdat je dit ook vaak hebt aangeraden. Heb ik dan een kans dat de verf op termijn gaat afbladderen of iets dergelijks?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
U bent weer terug met de vraag waar u op 17 december begon, en het antwoord staat eronder.
De ondergrond behandeling is het belangrijkste. Als u met kwaltietsproducten werkt en de voorschriften in acht neemt dan slaagt uw klus.
Nogmaals: lees de kenmerkbladen van producten. Hierin staat beschreven waaraan de ondergrond moet voldoen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu