Stucen... wat duidelijkheid

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste lezer,

Onlangs hebben we een huis gekocht en we zijn flink aan het klussen. Na het dak te hebben vervangen, nieuwe balken in vloer gelegd te hebben is het tijd om te kijken naar de muren.

Ik hoor veel verschillende meningen over het wel/niet zelf stucen van muren. Mijn beslissing staat iig vast, ik wil het op zolder gaan proberen met een klein muurtje. Als het dan tegenvalt dan kan ik altijd nog iemand inhuren.

Maar ik vind veel verschillende informatie op internet over de manier waarop je een muur moet stucen, daarom een aantal vragen:

- wanneer je een gemetselde stenen muur (zonder iets erop) glad wilt maken, is de werkwijze dan ongeveer hetzelfde als bij een muur die al een
keer glad gemaakt is?

- op zolder heb ik een paar 'witte' muren die netjes egaal zijn, als ik deze strak wil maken kan ik dan roodband/fix&finish/goudband gebruiken?

- zijn die stuc-geleide-profielen alleen maar nodig wanneer de muur bv. gemetseld is en nog niet is gestuct.


--------
Ik ben me nog aan het verdiepen in stucen, maar voor zover ik begrijp, kun je een muur die is gestuct maar niet meer netjes is door spijkers / gaten e.d. weer glad krijgen met roodband die je netjes opbrengt/afwerkt met een spackmes.. klopt dit?

Alvast heel erg bedankt,
Roxlu
 
Bij een metselwerk muur zou ik met stuc-geleiders werken anders heb je wel erg weinig 'hulp' om de boel vlak te houden. Je ziet het namelijk ook moeilijk als je bezig bent omdat je er recht voor staat.

Muren die al redelijk goed zijn, doe ik altijd zonder geleiders. Er hoeft namelijk maar een laagje van 5 mm roodband op. Dat kun je qua regelmatige laagdikte goed in de hand houden. Al heb ik soms de neiging om soms wat te dun te gaan werken (zie elders op dit forum). Verder is het een kwestie van de juiste handelingen op het juiste moment in het verhardingsproces. Daarover zijn een heleboel klusfolders geschreven. En goed voorstrijken natuurlijk. Ik ben ook klein op zolder begonnen, en doe inmiddels muren van 4,5m in mijn eentje, en sausklaar. De beperking is daarbij vooral dat ik het met mijn boormachine-mixertje het anders niet bijgemixt krijg.

Succes!
 
Hoi Bas,

Bedankt voor je reactie! Vanmidag heb ik m'n eerste muurtje gestuct en ik vind het echt heel leuk werk. Ik ben natuurlijk nog wel een totale leek maar het ging op zich redelijk.

Maar wat is nou de juiste werkwijze? Ik heb eerst het muurtje helemaal met de plakspaan in de roodband gezet (dun laagje). Vervolgens heb ik geprobeerd om deze glad te krijgen en dan vooral die streepjes weg te werken die je krijgt aan de zijkanten van de plakspaan. Of moet je deze streepjes later wegwerken met een schuurboord?

Daarna heb ik even gewacht en met een schuurboord met fijne/harde natte spons alles nogmaals glad proberen te maken. Het resultaat is redelijk, maar ik heb redelijk lang geprobeerd om die streepjes die je krijgt door de plakspaan weg te werken... had ik eigenlijk die streepjes gewoon later met het schuurboord moeten wegwerken?

Alvast bedankt,
Roxlu
 
Die dunne strepen laat je opdrogen en haal je weg met bv een zweeds mes. Je kunt proberen met blijven wegwerken als het nog nat is maar dit is eigenlijk onbegonnen werk.

Je begint met fling opbrengen van gips en zorg ervoor dat je het voor de verwerkingstijd grofweg vlak zet.
Je trekt altijd wel kleine oneffenheden.

Die werk je weg door als de afbinding gevordert is. Als je de laag niet meer makkelijk indrukbaar is maak je de muur nat en dan begint het fijne werk. Met een vlakspaan verdeel je eigenlijk de oneffenheden.
kleine kuilen vul je op met de nat gemaakte muur die aan de oppervlakte weer week wordt. het teveel schraap je weg en daarmee vul je de tekorten op (kuilen).
Je kunt dit nog eens herhalen door nogmaals de oppervlakte week te maken.

Te grote kuilen werk je niet weg en zal moeten wegwerken door een nieuwe laag aan te brengen. Als de eerste opzet goed gedaan is is dit niet nodig.

Het is makkelijker op papier gezet als uitgevoerd. Je zal toch wat ervaring moeten opdoen om aan te voelen wat het gips werkelijk doet.
Mijn ervaring heb ik eerst opgedaan door te beginnen met kleine stukken.
Eenmaal wat feeling heb ik ook de grotere vlakken aangepakt en zo ook plafonds. (dit laatste zal nooit mijn hobby worden overgens :mrgreen: )

Info welke gipssoorten waneer te gebruiken is te vinden op de site`s van de fabrikanten. In de praktijk wijken de vaklieden wel eens af. In het verwerken merk je het verschil. En wat de een fijn vind moet de ander niets van hebben.

Aldus een hobbystucer. :mrgreen:
 
Als je de uiteinden van het zweeds mes oftewel spackspaan lichtjes ombuigt zal dit ook minder krassen/strepen trekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan