Stucen Fix & Finish mislukt

Nick-en-Angel

  • #1
Hallo allemaal
Wij hebben een probleem waarvan we nergens online het antwoord kunnen vinden, dus hopelijk weet iemand hier raad!
Ik zal het kort proberen uit te leggen: nieuwe wanden gezet met gipsplaten, naden dichtgemaakt met vuller hiervoor.
Na het vullen op advies voorstrijk opgebracht. Daarna moet er een dun laagje stucwerk op om te kunnen latexen. Hiervoor hebben we fix & finish gekozen, dun laagje is voldoende.

Maar... een en al probleem! Eerder FF op gasbetonblokken gebruikt, no problem, nu een ellende.
Probleem 1: een en al klontjes, knoerhard, die lijnen trekken in stucwerk.
Oplossing we hebben zacht water systeem, wat wrs met de gips reageert door hoog zoutgehalte.
Nu gebruiken we dus het gewone "harde" water.

Probleem mét gebruik normaal water; op sommige plekken lijkt het stucwerk niet te houden. Met de hand kan het gewoon eraf geveegd worden tot op de zowat schone gipsplaat. De FF is nog atlijd niet mooi glad op te brengen. Reien gaat niet (zou ook niet nodig moeten zijn), een fijne rubberen "spons" om glad te wrijven gaat ook niet: die zuigt vacuüm en trekt dus het pleisterwerk juist op ipv het glad te maken.

Weet iemand waarom de FF gewoon met de hand eraf te wrijven is? Wat doen we in vredesnaam verkeerd? Het stucen had al weken geleden af kunnen zijn, nu is het één doffe ellende en de 2e laag zit er niet eens op. Advies gevraagd!

Bij voorbaat dank

Nick en Angelina
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hebt u het ook geprobeerd te stucen met een nieuwe zak f&f ?
Bij een zak die wat ouder is of vochtig is geweest kunnen er soms harde stukjes in zitten en smeert en hecht het vaak ook niet goed.
 

Nick-en-Angel

  • #3
Hallo, ik heb net de datum nagekeken op de nieuwe zak, die nl ook dezelfde ellende gaf. En de datum van die nieuwe zak (net een paar weken in huis) is november 2009!!! Meer dan 7 maanden oud dus, joepie! Daar gaan we morgen meteen achteraan, een nieuwe zak kopen en de leverancier hierover benaderen. Deze nieuwe zak is dus ook niet nieuw en mogelijk daarom dus ook de stukjes.
Hopelijk is dit het, dan zijn we er eindelijk aan uit en kunnen we eindelijk ook de slaapkamer afmaken.

Thx voor het meedenken!!

Angelina en Nick
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Uiteraard gewoon met leidingwater aanmaken. Daar zit geen zout in. Of het hard of zacht water is, zal geen verschil moeten maken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Heeft u na het vastzetten van de gipsplaten met gipsplaatschroeven de platen stofvrij gemaakt en schroefgaten glad gemaakt?

Het onderstaande komt nog wel eens voor in de praktijk:

Uitgaande dat u schoon gereedschap en schone f&f gebruikt heb je nog al eens dat er stukjes papier los laten door het inboren van de schroeven / metaaldeeltjes van de schroeven blijven zitten.

Die smeer je dan over de platen met de beschreven gevolgen.
 

EGeen

  • #6
Anders gladde glasvlies opbrengen over de schone gipsplaten en hierover met de muurverf.

Kan wellicht ook nog teveel zuiging in de gipsplaten zitten, soms is 1x voorstrijken niet voldoende (maar is uitzonderlijk)
 

MvanV

  • #7
In principe hoef je ook niet te stucen om te latexen. Vlak en voorstrijken (of goede verf dik aanbrengen). Goedkope latex is ellende, maar enkeldeksystemen (Monodek, Meister polar e.d) die dekken dan wel.

Anders eventueel met vlak behangpapier eerst behangen en dan verven, dan trek je er wat oneffenheden uit (indien netjes behangen is)


Dat je stuc er af kanb wrijven is op zich ook niet meteen verkeerd, stuc is meestal erg zacht, het is een soort krijt. De stevigheid komt door de latex.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu