Stucen en tegelen op een mortelondergrond

Klusser59

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met de keuken met het verwijderen van de tegels, hieronder zit een oude mortellaag(?) van 1,5cm waarop de oude tegels waren gezet, deze mortellaag zit nog heel stevig op de muur. Nu mijn vragen:

- kan ik deze mortellaag laten zitten?
- zoja waarmee kan ik dan het beste voorbehandelen en stucen?

bvd
Leo
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Voor primeren en stucen is voldoende.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wanneer er geen grote onregelmatigheden op de muur zitten kan er direct overheen getegeld worden, stucen en voorstrijken is niet nodig.
Met de tegellijm is er wel een paar mm verschil op te vangen.

Wilt u alleen stucen dan is een voorstrijkmiddel niet nodig, bij een erg droge muur even nat maken met een plantenspuit.
 

Klusser59

  • #4
De mortellaag is onregelmatig, dwz onder iedere tegel zat een stuk mortel, waardoor de mortellaag vol zit met uitsparingen tot op de muur (ong 1,5 cm) die erachter zit. Ik neem aan dat stucen dan wel nodig is?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Toevallig net dezelfde situatie bij mij meegemaakt, de bekende 70 jaren groene tegels er uit gejekkerd. Vroeger wisten ze nog wat kwaliteit was, die oude mortel is inderdaad supersterk. Ik had geen armen meer over :cry:

Er zal *absoluut* gestuukt moeten worden want het lijkt wel een oorlogstafereel, beiroet is er niets bij. Grote uitstekende stukken mortel er nog af gehakt zodat het niet uitstak bij het gedeelte boven de tegels. Gedeelte boven de tegels gebruikt als afrei referentie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De mortellaag is onregelmatig, dwz onder iedere tegel zat een stuk mortel, waardoor de mortellaag vol zit met uitsparingen tot op de muur (ong 1,5 cm)
De gaten kunt u dichtsmeren met cement of met tegellijm, echt stucen dus een dikke laag opbrengen op de hele muur is niet nodig.
 

renehi

  • #7
Of reparatiemortel gebruiken. Kijk wel ff goed op het productblad, ik was laatst 1 tegengekomen waarbij je 6 weken moest wachten voordat je kan tegelen :shock:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
De oude wandtegels zullen wel in de specie gezet zijn.
Zoveel als mogelijk de oude specie laag die op de muur zit er af hakken, en het geheel vlak stucen.
 

Klusser59

  • #9
Bedankt voor de antwoorden, het stucen gaat wel lekker, 1 vraag nog:
de hoek van de muur hoe kun je die het beste mooi krijgen, moet dat met een hoekstuk of zoiets, ik probeer het nu met de hand te doen maar dat wordt een beetje onregelmatig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Hier zijn speciale stuchoeken voor, die moeten wel voor het stucen worden aangebracht.
Een latje tegen de muur kan ook.
 

Klusser59

  • #11
Ik heb uiteindelijk hoekstrips voor tegels genomen waar je de hoek mooi mee kunt afdekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu