Stuccen op ongelijke ondergrond (tegels, muur)

Goedemiddag,

ik wil in mijn badkamer twee wanden stuccen en daarna schilderen.

Situatie nu:
Wand 1: Tegels tot aan het plafond
Wand 2: Tegels tot ongeveer 1.75 meter en daarboven zat oud stucwerk. Dit heb ik er afgehaald omdat het net zand was. Kon het er zo afschrapen. Het gedeelte van het stucwerk ligt dus 1,5-2 cm dieper dan de tegels.

Nu was ik van plan om alle tegels te gronderen met een kwarts bevattend grondeer en het gedeelte van wand 2 boven de tegels met grondeer voor zuigende ondergronden.
Daarna alles stuccen met stucmateriaal voor de badkamer.

Op zich dacht ik dat dit geen probleem zou moeten zijn ware het niet dat ik afgelopen weekeinde van een kennis hoorde dat er bij hen op dezelfde manier gewerkt was (door ervaren stucadoors) en dat er nu steeds barsten kwamen op de plaats van de overgang van de tegels naar het bovengedeelte.

Je zou niet kunnen stuccen in één keer als de ondergrond verschillend is werd er gezegd.

Klopt dit? En zo ja wat is dan wel de beste manier?

Kan ik het voorkomen door een glasvezelstrook op de overgang te plakken?

Graag jullie mening.
 
Normaal gesproken kan dit gewoon. De tegels wel goed checken of ze allemaal goed vast zitten. Voor de zekerheid inderdaad even wapeningsgaas over de overgang plakken. Dat dit fout gaat bij die kennis ligt in de ondergrond of handelen van de stukadoor. Maar waar dat mis is gegaan of de oorzaak is van afstand niets zinnigs over te zeggen. Je kunt trouwens normaal gips gebruiken zolang het niet bij het bad of natte cel is. Het hoeft dan geen gehydrofobeerd gips te zijn.
 
Hartelijk dank voor het snelle antwoord.


Ben blij dat het inderdaad wel zou moeten kunnen.

De reden dat ik badkamerstuc (van bekende merk in blauwe zak) wil gebruiken is dat de badkamer vrij klein is.
Komt inderdaad niet in het natte gedeelt en er zit een wandje en douchedeur dus direct nattigheid zullen de muren niet krijgen.
Wel natuurlijk veel condens en achter de wastafel wat kans op spatten.

We willen de verf behandelen met blanke lak. Dat hebben we in de keuken boven het aanrecht en kookplaat ook en bevalt super. Zo schoon en de verf is beschermt tegen het vocht.


In de douche hoek stond een bad en daar moet de wand nog glad gemaakt worden om te kunnen tegelen.
hiervoor cementgebonden stuc gebruiken?
 
Als de badkamer zo klein is, waarom haal je de tegels er dan niet af?

Ik raad af om stucwerk alleen in de blanke lak te zetten. Ik denk niet dat dit lang goed gaat, daar is een badkamer veel te vochtig voor. Of dit aan het bouwbesluit voldoet is ook maar de vraag (wateropname art. 3.23).
 
Een badkamer in de lak zetten kan. Dit doen wij altijd wanneer betoncire is aangebracht. Ter bescherming een 2 componenten PU matt/blank vernis laag aanbrengen. Ook in de natte cel zonder probleem. Op deze manier is stucwerk beschermd tegen intrekken zeep en kalkafzetting.
En nogmaals gips wat niet in direct contact komt met water kan prima in een badkamer. Het neemt vocht op en staat dit weer af. Alles hang af van de ventilatie van de badkamer. Op het moment dat gips continue nat blijft staan is dit een voedingsbodem voor schimmel. Dit zou je ook krijgen met gehydrofobeerd gips.
 
Betoncire is waterdicht. Dat is niet te vergelijken met alleen gipsstuc.

Ik raad het hier af. Als ik dit in de bouw tegenkom keur ik het meteen af. Er zijn overigens wel coatings die geschikt zijn. Maar dat is iets meer dan alleen een "blanke lak". (primer + 2 componenten coating)

Denk ook aan de kimband+pasta!
 

Gerelateerde klussen

Reacties
10
Weergaven
239
Binnenmuren, wanden en plafonds
Charel
Reacties
5
Weergaven
217
Binnenmuren, wanden en plafonds
Gaston59
Reacties
1
Weergaven
662
Binnenmuren, wanden en plafonds
IJkenhout
Reacties
2
Weergaven
487

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu