Structurele aanpassing aan kwartslagtrap

VMertens

  • #1
Beste mensen (waaronder hopelijk een paar ervaren klussers en/of bouwtechnisch opgeleiden :cool: ),

Heb recent een huis gekocht en één van de vele dingen die ik een opfrisbeurt wil geven is de trap. Trap zit er sinds de bouw in (1978), verkeert in prima staat en is echt heel stevig. Alleen een beetje teveel bagage...oogt nogal oubollig naar mijn mening.

Er zaten boven de buitenboom een aantal ‘tralies’ die geen structurele functie hadden en gewoon lelijk uitzagen dus die heb ik op dag één meteen verwijderd. De balken achter de leuningen gaan weg, muur wordt opnieuw gestuct en de trap wordt opgeschuurd en in een frissere kleur gelakt.

Nu is mijn vraag: als ik deel A van de spil (zie foto) verwijder, zou dit de stabiliteit en/of draagkracht van de trap merkbaar beïnvloeden? Qua stabiliteit denk ik van de ene kant: jawel, want deel A dient als verankering van deel B in het plafond. Van de andere kant denk ik: deel B is al in de vloer verankerd en ook nog eens op 6 andere plekken in de muur via de eerste 6 traptreden. Hierdoor heeft deel B mijns inziens sowieso al geen bewegingsvrijheid.

W.v.b. de draagkracht van de bovenste traptreden.. het gewicht wordt deels door de muur opgevangen, en deels door deel B via de buitenboom/groene pijl. Hierin speelt deel A niet (of nauwelijks) een rol.

Ik twijfel er niet aan dat de trap overeind blijft na de voorgestelde aanpassing. Maar ik kan me voortellen dat de stabiliteit mogelijk ietsjes afneemt en dat dit na verloop van tijd nadelig zou kunnen zijn voor de draagkracht.

(Ter info: er zijn geen kinderen in huis, ik ben 34 en goed ter been, dus het feit dat de trap hierdoor minder gesloten en dus ‘gevaarlijker’ wordt is geen punt.)

Alvast bedankt voor het meedenken en een fijne jaarwisseling gewenst,

Mvg,
Vincent

IMG_20211231_124808.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Haal er een bouwkundige bij, u kunt niet zomaar zonder risico een (gedeelte) van een trap aanpassen c.q. verwijderen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu