Stroomverlies in kabel met meerdere verbindingen

Tera

  • #1
Tbv de voorbereiding voor een laadpaal voor een elektrische auto wil ik een (grond)kabel aanleggen van mijn meterkast (3x25A) naar de plek waar de paal moet komen. De lengte van de kabel zal ongeveer tussen de 50 a 60m worden. Plan was om 6mm kabel te gebruiken,.

Nu komt het me beter uit om het traject in stukken aan te leggen. Dus bijvoorbeeld drie stukken kabel die ik dan tzt in lasdozen aan elkaar verbind. Nou heb ik iets gelezen over stroomverlies als je draad aan elkaar verbindt. Mijn vraag is: is dat verlies zó substantieel dat ik moet overwegen om toch één lange kabel te trekken? En dan het minder makkelijke aanleggen op de koop toe te nemen? Of is dat verwaarloosbaar? Over hoeveel verlies praat je procentueel gezien?

Alvast dank voor een reactie.

Hartelijke groeten,
Tera
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je verliest mogelijk spanning en vermogen, maar over stroomverlies hoef je je gelukkig niet druk te maken. :wink:

Bij het gebruik van goed aangesloten goede verbindingsklemmen is dit geen probleem. Het is wél storingsgevoeliger, zeker wanneer je de verbindingen ondergronds zou maken is een storing natuurlijk vervelend. Ik zou daarom wel altijd proberen om verbindingen tot een minimum te beperken. Waarom is in 3x leggen makkelijker?

Weet je al welke laadpaal er komt? Ik zou anders ook 2 UTP-kabels mee leggen. 1 voor internet zodat de laadpaal met een eventuele backoffice kan communiceren zonder SIM-kaart / WiFi, 1 voor loadbalancing. Al werkt dat laatste niet bij iedere oplossing over 60M UTP. Als je de laadpaal of leverancier al hebt uitgezocht kun je natuurlijk even nakijken of navragen waar je verstandig aan doet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Gebruik dan wel utp welke geschikt is voor onder de grond.

Het is veel betrouwbaarder om het in 1 stuk te leggen.

Als je een uiteinde met een krimpdop dichtmaakt kan je hem begraven, en kan je op een later moment gewoon weer verder zonder de kabel te hoeven lassen.
 
  • Like
Waarderingen: Rola en XanderH

Tera

  • #4
Dank voor jullie snelle reacties! :-) Ik heb nog geen laadpaal [nog niet eens een elektrische auto ;-) ], maar die gaat er vast tzt komen. Ben bezig om de oprit opnieuw te laten bestraten en wil deze voorbereiding vast aanleggen. Vandaar ook de verschillende 'stukken kabel'. Ik wilde nu alvast het stuk oprit doen (ong 15m) en dan ophouden. De rest van de kabel naar de meterkast (ong 45m) komt dan bij het verdere aanleggen van de tuin. Evt komt er dan nog een stukje in de schuur, van het einde van de ingegraven kabel tot aan waar de laadpaal gaat komen... Dat zijn drie delen. Die kan ik overigens met bovengrondse lasdozen aan elkaar lassen, dus in geval van storing kan ik er nog bij.

Maar ik moet misschien overwegen om toch maar alles in 1x te doen en er één kabel van te maken...

Goede tip ook over die UTP-kabels. Ik was al van plan om er één bij te leggen, maar twee blijkt dus handiger. Als ik dan toch bezig ben... :-).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Je kunt toch gewoon een rol van 100m halen en het restant zo lang gewoon op de rol boven de grond laten liggen?
 

Auto-Geen

  • #6
Is een loze leiding met trekdraad geen optie? Kan je tzt alsnog kijken wat er in moet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu