Stroomschommel

RobD

  • #1
Sinds een half jaar ongeveer worden we geconfronteerd met het volgende: op geheel ongeregelde tijden schommelt het voltage OP ALLE GROEPEN tussen de 194v en 238v. Gemeten in alle kamers. Er zit geen regelmaat in de gebeurtenis. Soms weken niets, dan ineens op een dag, soms 2 dagen achter elkaar. Duurt dan 15-30 minuten. Leds flikkeren, koffiemachine loopt langzamer, afzuiging badkamer maakt minder toeren. Dat soort dingen. Aardlekschakelaars blijven erin, dus geen sluiting. Het gebeurt op de gekste tijden. Ook s’avonds als er 2 lampen en de tv aan zijn. Maar ook als bv de wasmachine draait.
Buren zeggen geen last te hebben van dit fenomeen.
Waar te zoeken?

IMG_2075.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Kaajee

  • #2
Netbeheerder al eens geraadpleegd?
 

RobD

  • #3
Ja, en die verwijst, heel snel, naar een installateur. En die verwijst weer……jawel
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De gebruikelijke volgorde is dan een installateur raadplegen en wanneer deze in de groepenkast niets vindt dat weer terugkoppelen naar de netbeheerder, die zullen dan waarschijnlijk wel geneigd zijn om zelf onderzoek in te stellen.

Het zou ook helpen als je het met cijfers inzichtelijk kon maken wat er gebeurde en hoe vaak. Een installateur kan je daar ongetwijfeld mee helpen door een schrijvende meter te plaatsen maar dat wordt waarschijnlijk een duur grapje als je zo'n ding meerdere weken in huis moet hebben. Ben je toevallig een handige knutselaar en kun je overweg met een raspberry pi? Dan zou je met iets als "p1monitor" eens kunnen kijken of jouw meter de spanning doorgeeft via de p1 poort, dan kun je er mooie tabellen en grafieken van maken.

Vertrouw je jezelf om wanneer dit gebeurt de spanning te meten onder de hoofdschakelaar? En dan bij voorkeur 6 metingen, alle 3 de fasen ten opzichte van nul en alle 3 de fasen ten opzichte van aarde.
 

RobD

  • #5
Thanks beide, zal eens gaan meten onder de hoofdschakelaar als het weer voorkomt.
alleen, hoeveel voltage moet ik dan meten op de aarde? Bvd
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Fase ten opzichte van aarde zou net als fase ten opzichte van nul zo'n 230V moeten zijn.

Als dat niet is, ook eens meten tussen nul en aarde (dat zou normaliter ongeveer 0V moeten zijn).
 

RobD

  • #7
Bedankt, voor een handige dhz’er moet dat lukken. Na storing en meting koppel ik dit terug
 

RobD

  • #8
Mooi, na lang zoeken toch gevonden. De hoofdzekering, mag niet maar toch opengemaakt.
Blijkt het contact in de kast, daar waar de kop van de zekering tegenaan komt, half afgebroken is. Heb nu nog een 1 fase aansluiting, de stop in houder 2 geplaatst en tot nu toe geen gedonder meer.
Alle bedankt voor het meedenken!
( 2jan komt een 3 fase aansluiting + een laadpaal)
 

RobD

  • #9
Sinds vandaag zijn we er echt uit. Na aansluiting 3fase + de laadpaal opnieuw gedonder. 3fasekast helemaal vernieuwd door enexis, geen verbetering. Stoep open en aftakking naar het huis gecontroleerd . Bleek er water in de oude mof te zitten ondanks de harsafdichting. Fasedraad was aardig verroest. Compleet nieuwe kabel getrokken van hoofdkabel naar meterkast
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu