Stroompunt maken vanuit lichtpunt voor buitenlamp

SDBR

  • #1
Aan de buitenzijde van onze woning zit een lichtpunt dat bedoeld is voor een buitenlamp. Nu zijn wij bezig met het bouwen van een veranda en wil ik vanuit dit lichtpunt graag een leiding omhoog brengen, tot tegen het plafond van de overkapping.

Dit plafond zal dichtgewerkt gaan worden en voorzien van inbouwspots. Die spots wil ik dus van stroom voorzien vanuit dat lichtpunt.

Wat is nu een nette (en correcte) manier om dit te gaan realiseren? Moet ik een lasdoos over dit lichtpunt plaatsen en van daaruit een 5/8" leiding op de muur omhoog leiden tot "in" het plafond, of..?

Tips graag!

Hier een foto van de situatie:

 

Xr8

  • #2
Genoemde optie zou je kunnen doen, neem wel een doos geschikt voor buiten. Voor ronde dozen heb je zgn kniedeksels, hierop kun je een 5/8 buis aansluiten. Of deze ook bestaan voor vierkante dozen weet ik niet, wellicht weet iemand anders dit. Dan heb je ook een oplossing in handen.

Succes.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Deze heb ik gevonden onder de naam "inbouwdoos verwarming".Kun je buitenkabel op aansluiten en dat in een buis of met zadels naar je plafond brengen.
 

SDBR

  • #4
Hmm, kniedeksel is een goeie inderdaad, dat heeft m'n voorkeur. Maar na wat Googlen moet ik concluderen dat deze er enkel zijn voor ronde inbouwdozen.

Jammer.

"Inbouwdoos verwarming" is denk ik ook niet helemaal wat ik zoek. Denk dat ik toch maar ga voor de lasdoos (geschikt voor buiten). Voor het oog niet de allermooiste oplossing, maar in ieder geval geschikt.

Of iemand anders nog een briljante ingeving om dit op te lossen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5


HAF - CV25 VERH RAND V CENTDS VIERK HAF

dit is een verloop van vierkant naar rond en daar kan je knie deksel bv op doen
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denk niet dat deze op een schoonmetselwerkdoos past.
Hij is voor op een vierkante centraaldoos.
 

Geus

  • #7
Hoe is de situatie binnenshuis? Ik neem aan dat de bedrading voor deze doos komt vanuit een centraaldoos in de aangrenzende ruimte. Kan je niet via een alternatieve route rechtstreeks het plafond van je veranda in? Dan heb je geen buis in zicht en kan je deze doos laten voor wat 'ie is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu