Stroompunt buiten uitbreiden

S_B_83

  • #1
Ik heb buiten een aansluiting voor 1 buitenlamp, deze wilde ik graag splitsen om tevens te gebruiken voor een zonnescherm.
Het stroompunt is nu in de muur gefreesd en daar zit de lamp bovenop, ik zou graag de lamp op deze positie willen behouden alleen vraag ik me af hoe ik dat het beste aan kan pakken.

Ik zou een groef in de muur kunnen frezen en die naar het scherm kunnen leiden maar dat wordt denk ik een beetje lelijk in de afwerking.
Tevens vraag ik me af hoe ik van een in gefreesd aansluitpunt waterdicht een draad krijg naar het zonnescherm.

Iemand een idee hoe ik dit netjes op kan lossen?

Zie onder een foto van de bestaande situatie, de stroomaansluiting zit bij de rode pijl onder de lamp, de stroomkabel (blauw) moet naar het zonnescherm (zwart)

zonnescherm.PNG
 

stefan9

  • #2
Je zou een zwarte lasdoos op de plek van de lamp kunnen plaatsen en de lamp dan weer op de lasdoos bevestigen. (wellicht via een houten kastje om die lasdoos, want je kunt niet schroeven in zo'n doos) De lamp komt dan wat los van de gevel, maar dat lijkt bij deze lamp wellicht geen probleem.
Van die lasdoos naar het zonnescherm zou je een zwarte kabelgoot kunnen gebruiken.
Ik ben zelf niet zo'n voorstander van het frezen in buitenmuren omdat je dat nooit weer goed hersteld krijgt.
 

Kaajee

  • #3
Wellicht overbodige vraag/opmerking, maar just to be sure. Als er alleen een aarde, nul en schakeldraad naar de lamp gaan, zal je zonnescherm alleen te bedienen zijn als je ook de buitenlamp aan hebt, van stroom voorzien is. Als er wel ook een bruine fase draad bij de lamp zit, moet je alsnog ergens je bediening voor het zonnescherm kwijt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Veel zonneschermen hebben tegenwoordig alleen constante spanning nodig, dus fase, nul en aarde. De bediening is radiografisch met een afstandsbediening. Grote voordeel is dat je geen bedrading voor de bedieningsschakelaar aan hoeft te leggen.
 

Kaajee

  • #5
Dan nog steeds blijft mijn vraag staan.....:lol:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Opbouw.
Doos achter het lichtpunt en met kabel in buis naar het zonnescherm.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Buiten kun je eigenlijk alleen maar opbouw maken frezen in buitenmuren is "not done" of je moet alles van stucwerk willen voorzien.
Maar er is wel een tussenoplossing.
Wat zit er binnen en wat zit er boven het raam?
Met dat boven het raam bedoel ik ligt daar een latei, stalenbalk oid?
Daar doorheen boren is nl. bepaald niet eenvoudig zo niet ongewenst, er naast, overheen of onderdoor gaat wel eenvoudiger.
Kun je het binnen weer wegwerken, en zie je er niet tegenop om wat precies boorwerk te moeten leveren, dan zou je van buiten naar binnen schuin naar beneden kunnen boren.
Vanuit het gat binnen boor je vervolgens weer schuin naar buiten zodat je bij de lamp uitkomt.
Wel even goed uitmeten maar zoiets is best te doen (wij doen dit vrijwel dagelijks om de beveiliging onzichtbaar weg te kunnen werken)
Op de plek van het gat binnen zou je een inbouwdoos kunnen maken en dit weer afwerken met een blindplaat, maar boor het het gat groot genoeg en maak je binnen de bocht minder scherp dan zou je er ook een 5/8 flexibele buis doorheen kunnen schuiven en binnen alles weer strak afwerken.
 

S_B_83

  • #8
Alle benodigde draden zijn aanwezig in het punt buiten. Het gekke is overigens dat er niet alleen draden zitten die uit een buis komen vanuit de wanschakelaar maar ook nog een andere buis waar draden uitkomen maar ik geen idee van heb waar die vandaan komen en wat de functie van die draden is.

ik ga er gezien de opbouwvoorkeur toch maar voor kiezen een solar screen te installeren. Dan kan ik de lamp laten hangen zoals nu en hoef ik geen gaten te boren voor voeding
 

stefan9

  • #9
Wellicht komt de voeding uit die tweede buis en heeft de schakelaar alleen draden die naar de lamp lopen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu