Stroompunt aanleggen buitenmuur

Hallo,

Graag wil ik in ons nieuwbouwhuis stroompunten in de buitenmuur maken voor o.a. licht en screens. De stroom wil ik direct aftakken van bestaande stroomleidingen in de muur aan de binnenkant.

Mijn idee is om van buiten met een 16mm boor direct een gat te boren door de stenen en binnenmuur en daar een flexibele elektra buis door te steken welke ik aansluit op bestaande leidingen. Het aansluiten op de bestaande leiding, hier eindigt een stopcontact op, wil ik doen door de leiding door te knippen een lasdoos erop zetten om zo de t-splitsing te maken.

Naar aanleiding van dirt idee heb ik de volgende vragen:

Is bovenstaand een wenselijke manier om dit te doen of kan dit beter op een andere manier?
Creëer je geen koude brug op deze manier, kou kan door de buis naar binnen komen, en hoe kan je dit het beste voorkomen?
Is het handig om 2,5mm stroomdraad te gebruiken of is flexibeler draad wenselijker? Bij het aansluitpunt voor de zonnewering heeft de bouwer namelijk een flexibele kabel gebruikt?

Ik hoor het graag en alvast bedankt!
 
Dat kan maar let er wel op dat lasdozen altijd bereikbaar moeten blijven. Je krijgt binnen dus een deksel in het zicht. Of je moet de leiding die van buiten komt verder doortrekken naar bijvoorbeeld de centraaldoos.

Nog beter zou zijn om de buiten elektra op een eigen aardlekautomaat te zetten omdat je buiten sneller last hebt van vochtproblemen. Dat betekent dan wel dat je de leidingen door moet leggen naar de groepenkast.

Voor verlichting en wcds altijd stugge draad (Vd draad) gebruiken of kabel met stugge aders (xmvk of ymvk kabel). Liefst 2.5mm zodat je in de toekomst ook nog alle kanten op kunt.
 
Dat bereikbaar blijven is wel een dingetje, ik was niet van plan om tegen lasdozen in mijn woonkamer of keuken aan te te kijken, maar ik begrijp wel dat ze bereikbaar moeten blijven.

Is het een optie om de stroomdraden direct door te trekken naar het stopcontact en ze daar aan te sluiten? Uiteraard dan niet in de vorm van stekker, maar op de doorluspunten?

Voor de duidelijkheid, op de stroompunten wordt direct wat aangesloten. Het worden geen stopcontacten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu