Stroomdraad zonnepanelen

Flip Boudewijn

  • #1
De stroomdraad van mijn zonnepanelen uit medio 2018 loopt door de afvoerpijp. Ik heb nu lekkage aan die afvoerpijp. De dakdekker kan het niet maken, omdat hij moet branden.
De leverancier zegt dat een stroomdraad door de afvoerpijp medio 2018 was toegestaan. Wie kan mij advies geven ?? Foto 1 is de stroomdraad in de afvoerpijp, op foto 2 komt de stroomdraad tevoorschijn op het 1 verdieping lager gelegen platte dak en op foto 3 verdwijnt de stroomdraad weer in een ventilatiepijp. Ik heb dit niet eerder kunnen zien, omdat ik niet op een ladder durf te gaan staan.

zonnepanelen.JPG stroomdraad.JPG stroomdraad in ontluchtingspijp.JPG
 

Teun65

  • #2
De leverancier zegt dat een stroomdraad door de afvoer pijp in 2018 was toegestaan? En dan nog vast gezet met tyraps... ja ja ja waar staat dat?

Zorg voor een nieuwe doorvoer, en laat de kabel verleggen. Hij gaat nu haaks de hoek om over een scherpe rand.

En gebruik de afvoer weer waar die voor bedoelt is...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Er loopt niet gewoon een stroomdraad maar een leiding waarin vermoedelijk een DC kabel loopt.

Ik ben geen NEN specialist dus kan niet zeggen of dit volgens de NEN verboden is. Ik ben er geen voorstander van maar het gebeurt vaker. En nog wel gekkere dingen ook... De term "PV Cowboys" komt ergens vandaan natuurlijk.

Vraag jezelf ook maar even af hoe je de leiding dan wilt hebben liggen. Gewoon zichtbaar over de gevel naar beneden?

En wat is nu eigenlijk jouw klusvraag? Of de uitvoerende partij het goed heeft gedaan? Wij beoordelen hier trouwens al geen werk van derden...
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Tja, fraai is anders natuurlijk.

Maar welke oplossing je ook kiest, je kunt natuurlijk altijd meemaken dat de zonnepanelen of bekabeling in de weg zitten voor werkzaamheden aan het dak. Ook met een mooie dakdoorvoer speciaal voor deze kabels, kan het in de weg zitten voor een dakdekker. Ook de panelen zelf kunnen in de weg liggen voor een dakdekker.

Tijdelijk (laten) afkoppelen, de dakdekker zijn ding laten doen en het daarna weer (laten) aansluiten is dan toch de oplossing? Ik zou dan meteen voor een andere oplossing kiezen. Laat de dakdekker daar in mee denken en nieuwe doorvoeren maken.
 

ABCDE

  • #5
PV cowboyism, maarja, dat gaat vaak ook samen met centenknijperij vanuit de opdrachtgever...

Waar hangt je omvormer? Of heb je micro's direct bij de panelen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu