Stroom uitschakelen meterkast

Troika

  • #1
image.jpg
 

Troika

  • #2
Ben een leek maar wil een lamp in de kamer ophangen maar welke schakelaar moet ik uitzetten. Zie door al deze knoppen het bos niet meer. Bvd
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Bij twijfel alles.
 

Troika

  • #4
Kan dus al die zwarte knoppen plus die groene naar beneden halen? En ook dan die aardlek omzetten?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ja klopt.

Doorgaans heb je een groepenverklaring bij de groepenkast waarop staat welke 'knop' voor welke ruimte/apparaat is. Als deze ontbreekt dan kun je inderdaad alles uitzetten of je zet ze 1 voor 1 uit en kijkt steeds of de lamp in de kamer uit is (of meten met een 2polige meter is nog beter).

En als je nog een keer wat budget hebt, zou ik deze groepenkast eens laten vervangen. Die is al aardig op leeftijd en die wipschakelaars bovenin blijken niet altijd even veilig.
 

Troika

  • #6
woon in een huurhuis dus ik kan hem niet laten vervangen. Hoop dat de woningbouw hier wat aan gaat doen. ps kan ik dit aankaarten bij hen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Het is niet een direct gevaar dus ik verwacht niet dat ze snel tot vervanging zullen overgaan. Je kunt het ze natuurlijk altijd vragen, nee heb je en ja kun je krijgen.
 

Troika

  • #8
Heb gebeld vanmiddag maar ze vonden het blijkbaar nog niet nodig en willen afwachten als er weer controle wordt gedaan.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Troika

  • #9
Dank iedereen, de aardlekschakelaars uit gezet en de lamp vervangen. Het enige probleem wat ik nog had was de nieuwe kroonsteentjes., was stevig indrukken.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #10
Dan wil ik wel een foto van je kroonsteentje zien.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
TS zal veel kans een quick connect kroonsteen hebben, die worden wel vaker bij lampen geleverd.

0001KROONSTEENQUICK_hi.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Een woningbouwvereniging zal niet staan te springen om deze groepenkast te vervangen, het eerste wat zij zien is natuurlijk dat dit geld kost...

In principe is er ook geen wettelijke verplichting om hier iets mee te doen. Toen de woning gebouwd werd (of de huidige groepenkast geplaatst werd) voldeed dit aan het bouwbesluit en er is geen verplichting om het te laten voldoen aan de huidige editie van de besluiten of normen. Bij de volgende controle, houden ze waarschijnlijk ook rekening met het "rechtens verkregen niveau" en beoordelen ze of het voldoet aan de regels van toen. Om het maar eens met een ander onderwerp te vergelijken: Het bouwbesluit stelt tegenwoordig ook dat het plafond in verblijfsruimten 2,60m hoog moet zijn. Dat is het bij jou misschien ook niet. Maar dat zullen ze niet voor je aanpassen. :wink:

Het lastige is wel: Je sluit op deze verouderde installatie waarschijnlijk wel moderne apparatuur aan. En dáár gaat het fout. Ik kwam laatst toevallig deze passage tegen in de handleiding van mijn wasmachine:
ALSTypeA.png

Mijn wasmachine zou ik dus volgens de handleiding niet mogen aansluiten in jouw woning (want jij hebt type AC aardlekschakelaars). Maar is dat het probleem van de verhuurder? Om mijn vergelijking maar weer eens van stal te halen: Je kunt misschien ook geen kledingkast van 2,50m hoog in jouw woning zetten. Moeten ze dan jouw woning aanpassen, of moet jij dan een voor jouw woning geschikte kast kopen?

Ideaal gezien houdt een woonstichting zijn woningen natuurlijk gewoon helemaal up-to-date en plaatsen ze een groepenkast met hoofdschakelaar, 30mA type A aardlekschakelaars en installatieautomaten, maar het is lastig om ze hier toe te dwingen. Bij mijn weten zijn er geen regeltjes waar je ze mee om de oren kunt slaan. En ben je dus een beetje afhankelijk van goodwill. Helaas...

Een groepenverklaring hoort er wel te zijn trouwens. Zelfs vroeger al.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Inderdaad kun je ze niet verplichten om te vervangen want het voldoet aan de toen geldende normen. Verschil met bijv. plafondhoogte is wel dat een verouderde groepenkast potentieel een veiligheidsrisico kan gaan vormen (Let wel; kan), een lager plafond niet.

Ik vind het dan wel jammer dat ten tijde van de uitbreiding met het linker kastje met automaten niet is overgegaan tot gehele vervanging, maar ook dat kost weer wat extra inderdaad.

Inderdaad hoort de verhuurder wel te zorgen voor een groepenverklaring. Of wellicht hebben de buren er wel eentje die je kunt kopiëren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu