Stortnaad en dilatatie

Beste klussers en bouwers. Ik ben bezig met het voorbereiden van een aanbouw van ongeveer 5x5. De fundering zal bestaan uit een betonnen strookfundering van 90 cm breed op staal. Net zoals het huis in 1980 is gefundeerd. De gemeente vereiste destijds een aanlegbreedte van 2,5x dikte muur op 80 cm diep.

Ik heb wel die volledig geïsoleerde verloren bekistingen overwogen maar dan haal ik de vereiste aanlegbreedte niet. Er komt een spouwmuur met een spouw van 16 cm op te staan ivm 14 cm steenwol isolatie.

Ik wil de klus volledig zelf uitvoeren. Om de rotzooi te beperken en vanwege de hoge grondwaterstand wil ik gevel voor gevel gaan werken. Dus per gevel graven, bekisting zetten, wapening, storten en dan opmetselen met betonsteen met murfor wapening tot hoogte beganegrondvloer.

Zolang ik de wapening laat uitsteken op de plek waar ik de hoek omga en het beton op 45 graden laat eindigen moet er na opruwen geen probleem onstaan dacht ik zo... of zie ik dat verkeerd?

Mbt: de gevels de volgende vraag:
Bestaan er trouwens veerankers of iets dergelijks om een soort van flexibele verbinding van huis met aanbouw tot stand te brengen? Of volledig los vanelkaar. Dilatatievoegankers zijn volgens mij hiervoor niet geschikt omdat die enkel horizontale beweging opvangen.

Bedankt voor het meedenken
 
Laatst bewerkt:
Gemeente kan eisen stellen die in het bouwbesluit, tegenwoordig bbl staan.
Breedte van de fundering volgt uit de optredende belasting uit de bovenbouw en de toelaatbare grondspanning uit het funderingsadvies.
Persoonlijk vind ik het prutsen om de fundering in 3 keer te maken.
Aanbouw van 5*5 zal zeer waarschijnlijk niet vergunningvrij zijn.
Het metselwerk van de aanbouw volledig dilateren.
 
De gemeente schrijft beneden de vijf meter hoogte geen constructieberekening voor. Wel wordt om plattegrond en gevelaanzicht gevraagd.

@Rola. Je zegt dat je het prutsen vindt om in drie keer stappen de fundering te bouwen maar op basis van welke feiten?
 
Is dit in Nederland? Dan heb je gewoon te voldoen aan bouwbesluit/bbl.

Grondwerk niet in den droge verrichten, en 2 onnodige stortnaden die je onder 45 graden wilt maken.
 
De constructie zal aan het bouwbesluit voldoen, maar dat moet bij vergunningvrij bouwen eveneens. De gemeente vraagt geen constructieberekening beneden de 5 meter hoogte.

Ik snap dat het fraaier is in één keer te storten. Maar kan het kwaad in etappes te werken?

Grondwerk toch juist in den droge?

Dat is juist de reden voor mijn aanpak, namelijk dat ik geen grote vijver naast het huis wil hebben gedurende maanden en daar dus in fases wil werken en bij teveel water met een kleine vuilwaterpomp kan wegpompen
 
De gemeente schrijft beneden de vijf meter hoogte geen constructieberekening voor. Wel wordt om plattegrond en gevelaanzicht gevraag
Dat is onzin.

Voor alles waar je een vergunning voor nodig hebt moet je ook aantonen dat het constructief in orde is.
Als je vergunningsvrij bouwt is er op voorhand geen controle door de gemeente maar je dient nog steeds te voldoen aan alle voorschriften.

Als je een vergunningsvrije project uitbesteed laat een goede aannemer het gewoon doorrekenen voordat hij begint
 
technische maken stortnaden mits goed uitgevoerd niet zoveel uit.
Maak ze gewoon recht en zorg voor voldoende stekwapening en een daarbij behorende oppervlakte ruwheid. (hoe ruwer het oppervlak hoe minder strekken er nodig zijn)

bij een fundering op staal hoort een zanderige grond waarbij het drooghouden van de put eventueel met behulp van een waterscherm een fluitje van een cent zou moeten zijn.




veerankers zien er uit als onderstaand
1735378886863.png
 
Oké dank voor de info mbt de stortnaad en de dilatatie, die laatste laat ik dan mooi open.

De gemeenteambtenaar met wie ik alles doorsprak gaf aan dat een constructieberekening niet nodig is onder de 5 meter. Op diens woorden ga ik dan dus af.Daarom houd ik dus de bouwwijze van de woning uit 1980 aan. Zou de gemeente om een constructieve doorrekening vragen dan kan ik die altijd nog aanleveren bij de definitieve aanvraag. Wel goed om dus rekening mee te houden.

Het betreft hier overigens geen zandgrond maar keileem. Die is geschikt als bouwgrond (alles in de buurt is op staal gefundeerd) maar laat dus niks aan water door.
 
Er van uitgaande dat dit in Nederland is je hebt of die man niet goed begrepen of hij was van de groenvoorziening of iets dergelijks.

Onder de 5 meter kan vergunningsvrij zijn, dan hoeft je helemaal geen vergunning aan te vragen

Maar als er een vergunning noodzakelijk is dan horen daar alle indieningsvereiste bij.
en zal de gemeente daar ook om vragen al was het maar om niet van nalatigheid beschuldigd te kunnen worden als er iets mis mocht gaan.

hier in de Beemster hebben ze ook klei. daar graaf je legt er een drain in met pompput en dan 30-40cm zand dan houd je dan prima droog je hoeft alleen neerslag weg te pompen.

De fundering direct op de klei is geen goed plan als je er alleen in je vrije tijd aan werkt.
met klein materiaal is het bijna niet te doen om dan de bodem ongeroerd te houden en op bagger kan je niet funderen
 
Het gaat hier inderdaad om Nederland. Of de ambtenaar net haar eerste werkdag had op haar nieuwe afdeling zou natuurlijk kunnen....Hier in Drenthe is maar weinig klei wel zand maar dus ook keileem. Keileem is wel een wezenlijk andere grond dan klei maar het probleem met de grond al of niet aanroeren is wel iets om over na te denken. Ik heb bij mijn vorige huis een schuur gebouwd in spouw. Daar heb ik de grond destijds geëgaliseerd en aangetrild voor ik ging storten. Ik heb van de huidige bewoners nog geen klachten gekregen ;)
 
ik zie het probleem niet om in 1 keer de funderingsstrook uit te graven of wilt u een complete betonplaat gaan storten van 5x5 op 80 diep?
ik zou de strook in een keer geheel uitgraven over de volle lengte en op de hoek een stukje extra waar de pomp in kan hangen tijdens de graafwerkzaamheden tegen water, dan de bekisting plaatsen en wapening en dan in 1x storten want 3x een betonwagen laten komen kost ook nog wel wat tenzei je zelf een dag aan de molen wil staan.
 
Het idee was om zelf ook te gaan storten dus mede ook daarom het opdelen in stukken. Maar de betoncentrale laten komen is wel aantrekkelijk en waarschijnlijk ook goedkoper en betere kwaliteit. Sowieso eerst maar eens een conceptaanvraag bij de gemeente doen, voor hetzelfde geld vinden ze het niet bij de omgeving passen.

Heeft iemand een idee van wat voor capaciteit pomp je moet rekenen bij 16 meter sleuf van 80 diep en een meter breed?
 
Laatst bewerkt:
geef bij diegene die het beton levert icm de pomp of een losse pomp aan over welke afstand en hpogte het beton verpompt dient te worden
 
dat kan inderdaad met een normale dompelpomp, neem er wel 1 die wat grotere deeltjes kan verponpen zodat deze niet meteen dichtslaat
 
bij een dichte grond kan je het met een klein pompje of.
bij droog zonnig weer hoeft je vaak helemaal niet te pompen omdat het water dan sneller verdampt dan toevloeit
 
Dank voor het meedenken allen! Sowieso eerst nog weer naar de tekentafel en nog even overwegen of we een kruipruimte gaan toepassen of dat we gaan voor bijvoorbeeld schuimbeton
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan