Storing meterkast / groep

JanJ85

  • #1
Beste klussers,

Plotseling had ik gisteravond geen stroom meer in een deel van mijn huis. Ik heb daarom alles uitgezet en daarna één voor één de groepen weer aangezet. Nu ben ik erachter dat één schakelaar de boosdoener is, maar ik heb geen idee wat voor schakelaar dat is (zie afb 1). De groene schakelaars zullen de groepen in mijn huis zijn en de onderste twee (links en rechts) de aardlekschakelaars.

In bijna mijn hele huis werkt alles weer behalve de combioven, magnetron, een stopcontact en drie inbouwspot (allemaal in de keuken). Ik heb vanochtend de combioven en magnetron uitgeplugd en bij het aanzetten van de schakelaar (afb nr. 1), slaat gelijk de aardlek weer uit.

Ik vraag mij een aantal dingen af.
1. Wat zijn die donkergrijze schakelaars (afb nr. 1)?
2. Wat voor schakelaar zit er helemaal rechts (afb nr. 2)?
3. Iemand enig idee hoe dit euvel kan verhelpen of is het wijs om maandag een vakman in te schakelen?

Alvast bedankt voor de reacties.

Met vriendelijke groet,
Jan

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Die grijze schakelaars zijn gewoon hetzelfde als de groene schakelaars, alleen dan van een ander merkje. Waarschijnlijk is de installatie later uitgebreid. Het zijn installatieautomaten.

Nummer 2 is de beltransformator.

Als de aardlekschakelaar uitschakelt bij het inschakelen van die ene groep, zit er in die groep of in één van de aangesloten apparaten een sluiting naar aarde. Heb je ook al geprobeerd of de aardlekschakelaar wel in blijft als je alléén die groep inschakelt, en dus de groene schakelaars uit hebt staan?

Stekkers uittrekken om dingen uit te sluiten is inderdaad stap 1, weet je zeker dat je alles eruit hebt? Niet nog een vergeten vonkontsteking ofzo ergens? Installatie in de tuin misschien ook op de keukengroep aangesloten?

Als je dat allemaal geprobeerd hebt dan zit het in de vaste installatie, dus in een leiding, lasdoos of contactdoos, of in iets wat vast zit aangesloten (verlichting?). Dit blijft een kwestie van zoeken, of je het nu zelf doet of er een vakman voor inschakelt. Voor de vakman is het misschien net iets sneller zoeken aangezien die isolatiemetingen uit kan voeren.

Als je een idee hebt hoe de installatie is opgebouwd (centraaldozen?) kun je het in principe ook zelf uitzoeken. Met installatiedelen afkoppelen en kijken of de schakelaar in blijft moet je een heel eind kunnen komen. Zorg wel dat het spanningsloos is op de momenten dat je er aan gaat werken!

Het zal niet direct de oorzaak van het probleem zijn, maar achter de rechter aardlekschakelaar heb je te veel groepen (5). Officieel mogen dit er maximaal 4 zijn. Of zijn die rechter twee groepen toevallig gekoppeld tot een kookgroep??
 

JanJ85

  • #3
Beste XanderH, Bedankt voor je uitgebreide en duidelijke uitleg. Ik ben weer een stuk wijzer geworden.

Ik heb inmiddels het vermoeden dat de kortsluiting bij mijn inbouwspots vandaan komt. De afgelopen tijd flikkerde er ook steeds een spot en die gaat naar verloop van tijd uit zichzelf uit. Vaak doet die het dan weer als ik de lampen uitzet en later weer aanzet. Ik denk dat ik daar eerst maar eens moet gaan kijken.

De rechter twee groepen zijn inderdaad van een kookgroep. De keuken is twee delen opgesplitst i.v.m. de apparatuur (koelvries, wasemkap, vaatwasser, combi-oven, magnetron en een partij spots en vaste lampen)

Nogmaals bedankt, ik ga verder op onderzoek!
 

DSR9500

  • #4
Soms valt de gloeidraad van de defecte lamp dusdanig dat er een sluiting ontstaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Als je de lampen verdenkt zou ik daar zeker eens beginnen. Het liefst de aansluiting loskoppelen nog voo4lr eventuele transformators.

Als de twee rechter groepen gekoppeld zijn (echt mechanisch gekoppeld met een stangetje tussen de bedieningshendels) telt het als 1 groep, dus voldoe je ook netjes aan de norm van maximaal 4 groepen per aardlekschakelaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu