Stopkraan voor de vaatwasser zit in de weg.

Frits297

  • #1
De stopkraan/afsluitkraan voor de vaatwasser, in de foto rechts achter de afvoerbuis zichtbaar, zit voor onze nieuwe keuken op een lastige plek vlak naast/tegen de vaatwasser. Ik zou dus deze kraan willen verplaatsen of verwijderen. (Het rechterdeel van de afvoer zit ook in de weg en ga ik ook verwijderen).

Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar het verwijderen van de stopkraan en in het spoelbak kastje een nieuwe water aanvoer te realiseren. Het lijkt mij eenvoudiger dan de boel open te maken en leidingen aan koppelstukken te gaan lassen, iets waar ik totaal geen ervaring in heb.

Echter weet ik niet of ik 'zomaar' het kraantje kan losdraaien en hierin een dop kan draaien. Ik heb ook een foto toegevoegd van een kraantje die er erg op lijkt en die verkocht wordt met een beschrijving van een 1/2" aansluiting. Ook dop die ik gevonden hebt heet "Gasdraadfitting Plug 1/2". Zou dit werken, ook al wordt het als een gas fitting verkocht? Of is er misschien een beter oplossing? Ik hoor graag jullie input. :)

IMG_3794 (1).JPG

IMG_3797.JPG

76804.jpg

58381.jpg
 

HAJ

  • #2
Het lijkt mij dat de plug zeker zal passen en toepassing ervan is zeker tijdelijk goed mogelijk. Uit jouw verhaal lief ik af dat je definitief de leiding op die wijze wil 'afdoppen'. Dit is absoluut af te raden, aangezien dode stukken leiding (al moet ik aangeven dat ik natuurlijk niet het precieze leidingverloop ken in jouw keuken) die kunnen ontstaan door afdoppen, het ontstaan van legionella in de hand kunnen werken.

Indien je de leiding echt geheel wil verplaatsen is het beter de leiding uit te kappen tot de plek vanaf waar je de leiding wil laten eindigen cq uit te kappen tot de plek vanaf waar je de leiding gaat verleggen.

Een meevaller, het lassen van een leiding is niet nodig;) gebruik je opbouwleiding (hetgeen hier zou kunnen, aangezien het een situatie in een keukenkastje betreft), dan kan met knelkoppelingen worden gewerkt. Mooier en ook praktischer (dan loopt de leiding niet door al de kastjes) is om de leiding in de muur te leggen. In geval van montage in de muur zul je altijd de aansluitingen moeten solderen.

Wellicht kun je iemand in je vriendengroep vinden die dit klusje al vaker heeft uitgevoerd. En anders is er vast een vakman die dit kleine klusje voor jou kan oppakken.
 

Frits297

  • #3
Hoi HAJ, bedankt voor je uitleg en advies. Ik heb nog een foto toegevoegd waar ik met een zwarte lijn heb aangegeven waar de waterleidingen ongeveer lopen. Ik heb die opgezocht met z'n detectie apparaatje. De koud en warm waterleiding liggen bij elkaar in de buurt maar ik heb voor het gemak 1 lijn getekend. Het lijkt me dus dat er amper sprake is van dode stukken leiding bij het afdoppen, of zie ik hier iets over het hoofd?

IMG_3526edit.jpg
 

HAJ

  • #4
Inderdaad, indien de kraan voor de vaatwasser als het ware zit aangesloten als een t stuk, dan zal afdoppen niet tot dode leidingen leiden. Resteert natuurlijk wel het optische aspect, maar dat is geheel aan jezelf. Ik kan me voorstellen dat dit minder zwaar weegt indien hier (zoals verwacht) een keukenkast overheen valt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu