Stopcontact in plafond bedienen via lichtschakelaar

BlokkerJansen

  • #1
Dag mensen,

Mijn vraag is hoe ik mijn verderop in het plafond gelegen stopcontact verbindt met de lichtschakelaar op de combinatie schakelaar/stopcontactdoos en deze voorzie van stroom (zodat ik mijn plafondlamp kan aansluiten op dit hoger verderop gelegen stopcontact).

Stopcontact (van de combinatie) wordt gevoed vanaf onderen met nul, fase en aarde.

Tussen de schakelaar en het verderop gelegen stopcontact liggen zwart (schakel), nul en aarde.

Vraag is nu hoe ik een verbinding moet leggen tussen schakelaar en stopcontact (van de combinatie) om stroom te krijgen op het verderop gelegen stopcontact (en dan zodanig dat de lichtschakelaar bepaalt of er wel of geen stroom komt te staan op het verderop gelegen stopcontact).

Ik dacht zelf een zwarte schakeldraad te plaatsen tussen schakelaar (van de combi) naar stopcontact van de combi. Op de foto''s is die draad nog niet verwijderd). Echter ik twijfel of dit de oplossing is.

Ik hoop dat ik mijn probleem voldoende duidelijk heb omschreven en zie reacties met belangstelling tegemoet. Alvast dank.
 

Roadrunner84

  • #2
Gezien je je aarde verbonden hebt met je schakeldraad heb je duidelijk geen idee waar je mee bezig bent. Dat is niet erg, maar laat het alsjeblieft doen door iemand die er wèl verstand van heeft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Ik zie nog wel mer punten waarbij ik ga twijfelen over een veilige afloop.
 

BlokkerJansen

  • #4
Ik begrijp uw zorgen, maar met dit soort antwoorden kom ik niet heel ver. Voor uw beeldvorming: ik ga mezelf niet onder stroom zetten, maar wens mij een constructief antwoord. Electricein inschakelen kan ik zelf wel bedenken.

Welke punten ziet The headhunter nog meer waarbij er wordt getwijfeld over een veilige afloop? Kunt u dat uitleggen?

En Roadrunner84: die schakeldraad in de aardpool mag tot uw conclusie leiden dat ik er helemaal geen verstand van heb, vind ik nogal snel geconcludeerd.

De door mij getrokken electragroepen zijn vandaag aangesloten op de groepenkast door de Electricein. Alles is netjes naar behoren aangelegd en gecontroleerd. Enige wat nog rest (bleek), dat ik de aansluiting niet goed had gemaakt tussen genoemde componenten, want het plafondstopcontact had geen stroom. Electricein al weg, vandaar even de vraag hier, omdat ik weliswaar net die specifieke kennis (zwart op bruin?) (alfa he) mis, maar handig genoeg ben om het te begrijpen als het mij wordt uitgelegd.

Wie waagt er een poging?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
DE schakelaar, op een schakelaar komt nooit blauw, en de groengele bij een schakeldraad ingestoken.
 

Roadrunner84

  • #6
Op de L pool van de schakelaar bruin, op een van de twee "aus" polen van de schakelaar zwart. Op het verre stopcontact groen/geel en blauw als normaal aansluiten, zwart in plaats van bruin.
 

BlokkerJansen

  • #7
Nog even een terugkoppeling voor Roadrunner84 en The headhunter: afgelopen week was ik in het buitenland, nu klus afgemaakt o.b.v. uw info. Stopcontact doorgelust, schakelaar aangesloten. Alles werkt naar behoren. Dank voor de hulp. Gr. Piet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu