Stofzuiger, Spit AC1630P, start en gaat dan haperen en valt uit

Kluscorne

  • #1
Hallo klusvrienden,

Mijn stofzuiger, Spit AC1630P, start en gaat dan haperen en valt uit. Na 20 seconden kan ik weer starten en weer hetzelfde verhaal. Hetzelfde geldt als ik de klopfunctie inschakel, dan gaat ie kloppen en dan haperen en stopt ie ermee. Ik heb de motor al rechtstreeks aangesloten, vanaf het blokje waar het snoer binnenkomt in de stofzuiger en dan draait ie zonder problemen.
Spit is een rebranded Starmix.

Heb op Youtube een filmpje geplaatst. youtube Wie heeft er een idee wat er mis kan zijn? Als het gerepareerd kan worden zou dat mooi zijn, want het was nogal een duur ding, ook toen ik hem een aantal jaar geleden tweedehands kocht.

Alvast bedankt.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De print al gecontroleerd op verbrande delen?
 
  • Like
Waarderingen: Kluscorne

Kluscorne

  • #3
ja die kan ik niet ontdekken
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Mijn indruk is die van een slecht contact. Zou bijv. de aan/uit schakelaar kunnen zijn. Kan ook een draadbreuk in de voedingsleiding naar de printplaat of in de verbinding tussen printpaal en motor zijn. Of een losse / slechte connector.

Je zou dergelijke verbindingen kunnen proberen te controleren door een ohmmeter op 'piepen' te zetten (indien mogelijk) en daarmee draad voor draad, ook op/via eventuele stekkerverbindingen en ook de schakelaar zelf te checken op correcte verbinding (0 Ohm indien directe verbinding). En anders (indien piepen niet mogelijk bij correcte verbinding) het meetinstrument in de gaten te houden, terwijl je de draden wat heen en weer haalt of de schakelaar in- en uitschakelt.

Of, indien je dat aankunt, spanning meten die op de contacten van de prontplaat komt waaraan de netkabel verbonden is. Daar zou dan 230 V (wisselspanning) moeten staan indien het apparaat ingeschakeld is. Tenzij dat inschakelen gebeurt met een schakelaar aangesloten op de printplaat, dat kan natuurlijk ook. EDIT: nadat ik de afbeeldingen heb bekeken lijkt dat er sterk op!

Op blz. 5 van deze pdf met explosietekening staat een aansluitschema.
Daarin is het niet helemaal duidelijk of de stekker nu aangesloten zit op het contactblokje rechts van de printplaat of op dat rondje bovenaan. Ik kan ook niet zien waarvoor dat rondje anders zou moeten dienen, maar als je dat schema bij de hand hebt en bekijkt t.o.v. de werkelijke printplaat, zou een en ander toch wat duidelijker moeten kunnen zijn.

In elk geval moet er tussen de punten waarbij 'Netz' staat en blauwe en bruine draden zitten, 230 Volt wisselspanning staan.

Succes!

PS. Ik heb nog even de afbeelding van dit model bekeken, is hier te vinden. Daaruit blijkt, dat er op het apparaat een stopcontact zit. Dat zou verklaren dat er een tweede aansluiting met bruine en blauwe draad (+ geel/groen) in het aansluitschema te vinden is. Je zou ook nog kunnen kijken, of er op dat stopcontact continue spanning staat, terwijl de motor wegvalt. Is dat niet het geval, dus valt daar ook de spanning weg, dan zit de fout al direct in de stekker, de kabel van stekker naar printplaat of de aansluiting op de printplaat.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Kluscorne

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb een vergelijkbare. (al een hele tijd dus wel tevreden)
Hier zat er iets niet lekker in de zuigkracht instel knop, denk wat stof, want het gaat nu al weer een tijdje goed.
 
  • Like
Waarderingen: Kluscorne

Kluscorne

  • #6
Er blijft spanning op het stopcontact staan als de motor uitvalt.
Ik zie nu ook dat het lampje van zak vol ook aangaat of gaat knipperen als de motor stopt. Het lijkt erop alsof hij signaaltje krijgt dat de zak vol is of de waterstand hoog. Stekkertjes die op de waterstandvoelers zitten heb ik er even afgehaald, dat maakt geen verschil.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Kluscorne schreef:
Ik zie nu ook dat het lampje van zak vol ook aangaat of gaat knipperen als de motor stopt.
In dat geval zul je het waarschijnlijk inderdaad in die richting moeten zoeken.
Het is niet gezegd dat het verwijderen van een stekkertje naar een sensor die sensor zodanig buiten werking zet, dat er een zak-niet-vol of waterstand-niet-te-hoog situatie wordt nagebootst. het kan ook zijn dat het juist een contact is dat verbroken wordt indien een 'fout'-situatie ontstaat. Dan veroorzaak je met loshalen van een stekkertje juist dat de foutsituatie permanent aanwezig is. In dat geval zou er vuil tussen de contacten van zo'n sensor kunnen zitten (indien die sensor alleen uit een schakelcontact bestaat).

Tenzij er door het loshalen van het stekkertje niets verandert aan het gedrag van soms-wel, soms-niet draaien van de motor. Dan ligt het probleem wellicht in de printplaat zelf. Dat zou bijv. een printbreuk of een slecht soldeercontact kunnen zijn (dat laatste is soms een 'koude las'). Je zou dan alle soldeereilanden op de print met een loupe moeten bekijken of er eentje niet lekker is, met het blote oog is zoiets nauwelijks te zien.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat lampje deed hier ook raar bij haperingen.
Gaat volgens mij ook aan als de motor harder moet werken, weet dit niet precies, maar bij een (deels) geblokkerde slang gaat het lampje ook aan.
In mijn ogen kan het zowel de oorzaak als een gevolg zijn. (bij mij is dat systeem de 2e verdachte)

Ik was van plan de draaiknop er helemaal uit te halen en door te verbinden. Dit model bestaat ook zonder zuigkrachtregeling, dus ik verwacht dat dat eenvoudig te doen is.
(maar niet hoeven doen, want het probleem is voorlopig verdwenen)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
In dat geval zou het lampje kunnen reageren op een te hoge stroomsterkte door de motor heen, gemeten via een klein serieweerstandje op de printplaat en is het af en toe aan gaan ervan een teken dat de motor harder moet 'trekken' dan normaal. En dat kan door allerlei oorzaken komen, waarvan een geblokkeerde slang of een volle zak er enkele van zijn. Een motor, die door wat voor reden vol met bouwrommel zit (na opzuigen van kalk of cement bijv.), is een typerend voorbeeld van een (groot, soms onherstelbaar) probleem, dat in de motor zelf zit.

Er zit wél een aparte aansluiting op de printplaat voor een watersensor, maar een volle zak wordt vaak op een dergelijke manier 'gevoeld'. Het geactiveerd zijn daarvan kan dus ook andere oorzaken hebben.
 

Kluscorne

  • #10
Oke lastig dus.. een nieuwe printplaat kost €120. Eens een nachtje over slapen..
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Kluscorne schreef:
...een nieuwe printplaat kost €120...
En wie zegt dat het probleem daarmee verholpen zal zijn? Zoals hierboven beschreven kan het ook komen doordat de motor zwaar moet trekken doordat er ergens een blokkering zit of de motor zelf zwaar loopt. Dat zou je eerst moeten uitsluiten voor je zomaar een printplaat vervangt. Want elektronische onderdelen kun je meestal niet terugsturen indien geen succes (uitgesloten van retournering).
 

Kluscorne

  • #12
Ja je hebt gelijk. Maar hoe kom ik daar achter?

ik heb eigenlijk geen idee
 

Kluscorne

  • #13
Het haperen en uitvallen is altijd precies na 6 seconden draaien. Bijvoorbeeld dan, precieze aantal weet ik niet, maar altijd hetzelfde patroon
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Kluscorne schreef:
Ja je hebt gelijk. Maar hoe kom ik daar achter?

ik heb eigenlijk geen idee
Eerlijk gezegd: ik ook niet.
Veel meer doen dan controleren of de motor vrij en soepel kan draaien en of de slang(en) of andere zaken in de luchtwegen niet geblokkeerd zijn kun je eigenlijk niet doen.

Plus het eventueel nauwkeurig optisch controleren van de printplaat, alhoewel een printbreuk of slecht contact vrijwel uitgesloten kan worden als het precies na 6 seconden draaien optreedt. Want slechte contacten treden altijd 'onregelmatig' op!
 
  • Like
Waarderingen: Kluscorne

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ik had het idee (zonder kennis van de elektronica) dat het lampje reageert op elke onregelmatigheid.
Volle zak, water, volle filters, maar ook storingen zoals deze.

Bij een blokkade gaat het lampje normaal alleen maar aan, de motor wordt dan niet uitgezet.

" Ik heb de motor al rechtstreeks aangesloten, vanaf het blokje waar het snoer binnenkomt in de stofzuiger en dan draait ie zonder problemen. "
Dan is er verder toch alleen de printplaat?

Gaat ie niet eigenlijk altijd haperen of uitvallen, of gaat het soms wel goed.

ps. dat het altijd precies 6 seconden en hetzelfde patroon is vind ik bijzonder.
Heeft de klopfunctie "toevallig" een vergelijkbaar patroon?
Alsof de klopfunctie de motor aanstuurt en dan helemaal stopt.
 
  • Like
Waarderingen: Kluscorne

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Jackd schreef:
Dan is er verder toch alleen de printplaat?
Bij rechtstreeks aansluiten van de motor sluit je de detectie van eventueel zwaar lopen natuurlijk wel uit...

Maar het is een goede mogelijkheid dat de printplaat defect is, alleen weet je het niet zeker en dat is nou juist het probleem!
 
  • Like
Waarderingen: Kluscorne en Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Zou je iets anders in plaats van de motor kunnen aansluiten?
Bijvoorbeeld een 1000W bouwlamp.
Of een andere motor (moet je maar net hebben liggen)
 
  • Like
Waarderingen: Kluscorne

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Jackd schreef:
Of een andere motor (moet je maar net hebben liggen)
Zou ik niet doen. Wanneer je het verkeerde type motor kiest (bijv. eentje zonder koolborstels, asynchrone motor) heb je misschien een resultaat zonder dat het wat zegt of verniel je de besturingsprint definitief, doordat er een verkeerde faseverschuiving optreedt of (inductie) piek bij uitschakelen waar de stuurprint niet tegen kan.

Dan zou ik liever inderdaad een bouwlamp aansluiten met vermogen ongeveer gelijk aan dat van de motor van de stofzuiger. Of wat kleiner, want zo'n stofzuiger trekt beslist niet steeds het maximale vermogen. Zoiets van 300 watt of zo. Zo'n standaard halogeen bouwlamp heeft dat, maar tegenwoordig zijn helaas de meeste bouwlampen met LED uitgevoerd.
 
  • Like
Waarderingen: Kluscorne

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
Tenminste een reden gevonden om die oude bouwlamp toch te bewaren. :roll:
 

Lampje45

  • #20
Of een straalkacheltje
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu