Stofafzuiging in een tafel maken

Gose91

 • #1
Wederom een artikeltje over stofafzuiging, maar dan niet over advies over een afzuiger. Ik wil graag van jullie kennis gebruikmaken om een zelfbouwideetje te toetsen!

Ik heb twee centrifugaalventilatoren liggen die in totaal in staat zijn tot ca. 1500m3/uur luchtverplaatsing. Tevens heb ik een zolder om te rommelen, voornamelijk met hout. Er staat een grote houten eettafel in die als werkbank gebruikt wordt.

Mijn idee is om in het tafelblad een gat te maken naar de onderzijde. Daar komt een soort uitneembare afvangbak te zitten, waar stof en zaagsel zich blij kan verzamelen. Om het verzamelen te bevorderen wil ik de ventilatoren inzetten. Aan de bovenzijde van de opvangbak, dus tegen de onderkant van het tafelblad aan, wil ik een zijgang maken naar een ruimte waar de ventilatoren zitten. Door de zijgang lekker groot te maken in vergelijking met het aanzuiggat, hoop ik dat de opvangbak als een soort divergerende suskamer functioneert waar het stof naar onderin de bak dwarrelt en niet richting de ventilatoren beweegt. Vóór de ventilatoren komt nog wel een filter te zitten, maar meer om de ventilatoren te beschermen dan dat ik heel graag extreem schone lucht wil.

Als ik het veel te vaag heb uitgelegd, hoor ik het graag, dan ga ik het proberen uit te tekenen... Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Ik zou via Youtube wat ideeën opdoen, daar staan heel veel voorbeelden.
  Daar zoeken b.v. op cyclone dust collector
   

  Gose91

  • #3
  Ja, die had ik ook al wel gezien en het concept is perfect. Ik vraag me alleen af of het ook kan met de materialen die ik nu heb. Het zijn centrifugaal ventilatoren met dubbele inlaat. Daar kan ik niet direct een slang of buis aan zetten, ook omdat aan één kant de motorsteun in de weg zit. Ook geeft dit type ventilator denk ik niet de onderdruk die je voor een cycloon nodig hebt.
  Vandaar mijn alternatieve benadering van ongeveer hetzelfde
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #4
  Je zou de ventilator in een houten box kunnen plaatsen.
  De uitlaat naar buiten door een vierkant/rechthoekig gat.
  Op de aanzuigzijde maak je een opening met een flens waar
  de slang op aangesloten kan worden.
  Eventueel plaat je de box met de inlaat tegen een grotere box
  waarin een filter komt.
   

  Gose91

  • #5
  Ik zal die ventilatoren eens in een houten box maken en kijken hoeveel zuigkracht ze opbrengen. Het lijkt mij dat zo'n ventilator iets teveel in z'n eigen vacuüm gaat draaien omdat 'ie niet gemaakt is om lucht hard te forceren.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Ben je al bekend met Woodgears.ca? Die heeft veel stofzuigers gebouwd en getest.

  Als het enkel gaat om een werkbank is geen ventilator nodig. Je veegt immers het stof en zaagsel zo in de bak.
   

  Gose91

  • #8
  “IJkenhout
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu