Sterkte beton ivm vijver.....

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil een betonvloer storten als basis voor een vijver. Oppervlakte is ongeveer 2 x 3 meter. Ondergrond is "vette" klei. Ik was voornemens de vloer zelf te draaien met gebruikmaking van 25 kilozakken "kant en klare betonmix. Kan iemand mij zeggen of deze oplossing mits goed klaargemaakt sterk genoeg is voor hetgeen ik wil of kan ik beter een betonwagen laten komen en dan het geheel middels de kruiwagen wegrijden? Ik hoor het graag.
 
Waarom wil je eigenlijk een betonplaat plaatsen, onder de vijver als ik vragen mag.
 
De dikte moet ongeveer 15 tot 20 cm worden voorzien van een onder en bovennet. In de vloer wordt de bodemdrain met buis van 110mm ingegoten waardoor het mogelijk scheuren/afbreken van deze buis hopelijk wordt voorkomen. Ik wil graag een betonbodem omdat ik de wanden met betonblokken wil opmetselen om zodoende een goede basis te maken voor een vijver. In de wanden komen verder ook nog de nodige doorvoeren. Als iemand nog een "goed"koop adres weet voor betonblokken hoor ik het ook graag...............................
 
Tja fundatie.........Door de bodemplaat op zich dik uit te voeren dient deze als fundatie. Wellicht dat ik de randen iets dieper uitgraaf als extra fundatie. De plaat zelf komt ook nog op een zandbed van 25 cm.
 
De woning zelf staat inderdaad op heipalen. De vijver komt ongeveer 40/50 cm boven het maaiveld dus iets zakken kan geen kwaad. Daar de druk op de bodemplaat overal gelijk is zal dat wel loslopen...........hoop ik.
 
Dat zou wel helpen ja, deze palen staan dan zogeheten op de kleef. Staan ze onder de grondwaterstand?
 
VWB de hoeveelheid beton, 2x3x0,2=1,2 kuub beton = ongeveer 100 zakken beton die je moet mengen. 4 zakken per vulling en 2 keer kruien per vulling.
Als je de zakken allemaal er naar toe moet sjouwen is het een aardige klus, kan je ze met een vrachtwagen dicht bij laten zetten dan is het wel te doen.

Hangt een beetje van de plek af of je er een betonwagen voor moet laten komen. Even uitrekenen wat voor jou het beste is.
 
Voor een wordt normaal een dikke folie gebruikt, die is rekbaar en lan wel wat verzakking verdragen.
Ik vind de hele situatie nogal "overdone" voor een simpel vijvertje van de oppervlakte van zes vierkante meter.

Wilt u absolute zekerheid dan zou ik de vijver op palen van ongeveer 20 meter zetten, bij benadering natuurlijk. : wink:
 
Heipalen vAn 20 meter....??? Ik dacht zelf aan 8 bankarai palen van 2,5 meter om die zo diep mogelijk onder de randen in de grond te meppen(op de Kleef).......
 
Denk niet dat Jan dat serieus bedoelde.

8 palen op de kleef moet zat zijn, mogelijk dat je ze iets langer kan doen.
 
Zelf beton mengen voor deze toepassing levert voldoende kwaliteit op wat betreft sterkte. Moet het beton zelf waterdicht zijn, of komt er folie in? Om beton waterdicht te maken, kan je er een toeslag in doen, maar verdichten (trillen) is het belangrijkst. Ook moet het voldoende dik zijn, en naden moeten dicht zijn. Dat is lastig.

In plaats van kant-en-klare beton is het waarschijnlijk goedkoper zelf cement, zand en grind te mengen.

Ik weet niet wat het nut van die drain is, maar als je daarom die vloer zo dik maakt, kan je ook alleen ter plaatste van die drain de vloer iets dikker maken. Scheelt een hoop beton!
 
Als de vijver 6 m² is en de vloer 20 cm.
Weegt de vloer 2880 kg.
De wanden weet ik niet hoe hoog die worden maar stel 2 meter.
Gaat er als men de wanden er af trekt zo'n 8 m³ water in .
De wanden wegen ongeveer 100 kg per m².
9,5 m1 wand maal 2 meter hoog is 18,4 m² maal 100 kg is 1840 kg.
water is 8m³ is 8000 kg.
8000 plus 1840 plus 2880 is 12720 kg.
dit gewicht verdeeld over 6 m² is 2120kg per m² is dus 0,212 kg per vierkante cm.

Ik denk persoonlijk dat de palen op kleef geen toegevoegde waarde hebben.

Persoonlijk gezien zou ik de vloer wat dunner zeg maar 12 cm.
En hem vergroten naar 3,6 maal 2,6.
Het totaal gewicht blijft dan ongeveer het zelfde maar het oppervlak vergroot je behoorlijk waardoor de druk per m² behoorlijk af neemt.
Want dan zit je op 1365 kg per m².
En als ik een tip mag geven geen zand er onder doen.
De verdichting van het zand zal nooit zo goed zijn als ongeroerde grond.
 
Door de regen van afgelopen dagen is de bodem een grote modderpoel waar je tot aan je enkels in wegzakt. Om het werkbaar te houden heb ik betonklinkers op de bodem gelegd om verder wegzakken te voorkomen. Als ik de betonbodem ga storten, moet ik dan de klinkers weghalen of kan ik hier gewoon overheen storten????
 
Gewoon over heen storten. Wij doen als we kelderen standaard altijd een gebroken puinlaag van een cm of 10 als werkvloer op klei/leemgrond.
Je kan anders gewoon niet werken bij het minste geringste water wat er bij komt.
Daarnaast heb je meteen een goede ondergrond voor je afstandhouders voor je staal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan