Sterk aflopende vloer egaal krijgen

dennis p

  • #1
Hi allemaal,

Ik heb recent een oud huis gekocht en bij het weghalen van de laminaatvloer bleek de betonnen ondervloer toch een stuk schuiner af te lopen dan gedacht (van hoogste tot laagste punt 7 cm). In naïviteit, de druk bij het bezichtigen en onkunde dit enigzins onderschat. Toen de vloerenboer de vloer kwam inmeten gaf die aan dat het verschil te groot was om met egaline strak te krijgen. We hadden eerst het idee een zandcementlaag te laten plaatsen, echter hoeft er op het hoogste punt van de woning geen hoogte bij en is ons gezegd dat zandcement een minimale dikte van 3cm moet hebben. Nu zijn er (denk ik 2 opties):
1) de vloer op het hoogste punt 2 cm uithakken. De tegels in de gang zijn +/- 2 cm hoog en dan heb je ongv 4 cm.
2) niet uithakken en een drempel naar de gang maken.

Ik was benieuwd of iemand tips heeft. Het lijkt mij dat bij oude woningen een schuin aflopende vloer een voorkomend probleem is. Is er mogelijk nog een materiaalsoort waarmee het wel mogelijk is dik (7cm) en dun (1/2 mm) te smeren?

Ik hoop dat jullie tips hebben. Ik heb al een aantal bedrijven benaderd, maar tot nog toe geen bedrijf gevonden dat ook daadwerkelijk wil komen kijken en mee denken in een oplossing. Het is voornamelijk: Stuur maar foto's en dan krijg je een offerte met allemaal voorwaarden en bedingen.

Alvast bedankt,

Groet Dennis
 

Bijlagen

Tolhuisje

  • #2
Ik heb hetzelfde probleem gehad en moet mijn beschrijving nog wat uitwerken en als oplossing plaatsen. Maar ik heb met droge egalisatie korrels gewerkt en de uitgereid tot ca. 2 mm hoogte. Heel veel minder dan dat is wel erg moeilijk maar ik heb er nog platen OSB (moet eigenlijk met estrichplaten waar je dan weer alles op kan leggen maar dan zit je wel met 22 mm extra hoogte op het hoogste punt) overheengelegd als ondervloer en kon dit met wat strookjes hardboard of karton prima opvangen.

Als je er direct op wil tegelen of graag met cement werkt, kan je ook eerst zandcement plaatsen tegen een balkje op de vloer en daarna pas egaline storten. Dus tot de 2 a 3 cm hoogteverschil( afhankelijk van je zandcement product, ik zou in ieder gevel vezelversterkt nemen, ook voor de egaline) zandcement storten en vlak maken tegen balk en dan de laatste 1 a 2 cm met egaline doen. Dan heb je strak egaline en scheelt het je ook de kosten van heel veel egaline. Gebruik wel de juiste producten en instructies zodat de lagen niet gaan schuiven op elkaar en voldoende droog zijn.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ipv. alles op de hogen naar het hoogste punt kun je misschien ook juist wat weghalen bij het hoogste punt om de rest minder op te moeten hogen zoals je in de 1e optie al aangeeft.
Ik voorzie nl. problemen met je terrasdeuren als je daar even 7,5 cm op gaat hogen.
Zou je op het 0 punt juist 2,5 cm weghalen dan is dat wel even het nodige werk maar vrijwel zeker kom je minder in de problemen met dorpels ed.
Dat weghalen kan wel een stoffig werkje zijn.
Laat je dat doen dan slijpen ze er gewoon een stuk vanaf en dat doen ze vaak wel stofvrij.
Moet/ga je dat zelf doen dan een hulpstukje maken voor de haakseslijper zodat je bijv. niet dieper gaat dan 2,5 cm (kan ook met een sleuvenfrees) en dan telkens om de paar cm een sleuf slijpen zodat je het deel wat blijft staan weg kunt tikken.
Gebruik dan wel stofafzuiging en goede adembescherming.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die vloer is behoorlijk gezakt achter is de scheefstand 1:100 tussen Links en rechts
Dat is een sterke indicatie dat er problemen met de fundering zijn.
Geen scheuren en de muren en gevels?
 

dennis p

  • #5
Bedankt allen voor jullie reacties.

De verzakking is inderdaad wel flink. Het is een oude woning, zo'n 110 jaar. Ik heb een bouwkundige keuring uit laten voeren, maar die voorzag geen problemen met de fundering. Er is ook geen scheurvorming zichtbaar o.i.d. De bewoonster (die er 30 jaar gewoond heeft), gaf ook aan dat dit al zo was toen zij de woning kocht.

Ik overweeg inderdaad hetgeen @Gerrit B voorstelt. Ik ga het zelf sowieso niet proberen, want ik denk dat ik het er niet mooier op ga maken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Persoonlijk heb ik geen hoge pet op van de constructieve inhoud van de gemiddelde bouwkundige keuring. Lees vooral ook even goed wat ze niet beoordeeld hebben.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Het kan zijn dat de vloer tussen de muren is gestort en niet gedragen wordt door de muren en fundering.

Maar mooi hoeft het toch ook niet te worden, als er maar 2,5 cm van het hoogste punt af is.
Met wat werk kun je waarschijnlijk wel heel wat geld en in deze tijd ook vooral heel veel tijd besparen.
Het kan zo maar zijn dat men pas over een half jaar een keer tijd heeft.

Mooi wordt het pas nadat de vloer glad is gemaakt en een laag egaline oid. heeft gekregen.
 

Tolhuisje

  • #8
Onze oranje verhuurder heeft daar dan weer mooie machines voor waarmee je het zelf kunt doen. En zaols Gerrit zegt, bij het storten is veel te corrigeren en bij je egaline wordt het pas echt mooi strak, dus dan kan je een beetje afwegen wat je wel of niet zelf wilt doen (helemaal gezien de tijd factor...).

Check die keuring, waar de vloer op draagt en de fundering wel goed want laten we zeggen met gemiddeld 5 cm bijstorten zit je zo aan 2500kg extra gewicht op je hele vloer.....Lichtgewicht spul iets minder maar nog steeds flink gewicht als er aan de onderkant al iets mis is.
 

dennis p

  • #9
Jullie hebben me toch een beetje aan het denken gezet. Ik heb het bouwkundig rapport er nog eens bij gepakt en daarin staat het volgende:

" De gevels vertonen verzakking naar voren. Wij adviseren om niet te gaan verzwaren om te voorkomen dat er verdere verzakking gaat ontstaan. Er is aan de binnenzijde geen recente scheurvorming waargenomen die kan wijzen op een fundering gebrek. Wij adviseren om de woning te gaan monitoren om eventuele ongelijkmatige zakking in de gaten te houden. "

Wanneer we minimaal 2 kub cement gaan storten gaan we het meest verzakte punt het meest verzwaren. Ik denk dat ik er dan maar voor ga om de meeste oneffenheden in de vloer zelf weg te werken en dan de plakvloer te vervangen voor een klikvloer en dan met ondervloer de afloop gelijkmatig te maken. Het zal niet de mooiste optie worden en de vloer zal schuin blijven aflopen. Maar ik wil ook het risico op verdere verzakking door verzwaring niet lopen en ik verwacht niet dat we veel langer dan 5 - 7 jaar in het huis zullen wonen.

Bedankt voor jullie input

Gr. Dennis
 

dennis p

  • #10
Helaas, de vloerenboer begint er niet aan een vloer te leggen op een dusdanig aflopende vloer. Oftewel: de mogelijkheden worden alsmaar beperkter.

Wellicht nog een optie zoals @Tolhuisje dit voorstelde, mogelijk het ergste hoogteverschil met droge egalisatiekorels gelijk trekken.

leuk zo'n oud huis kopen :shock::shock::shock:
 

Tolhuisje

  • #11
Precies dezelfde reden waarom ik het spul ook maar gebruikt heb. Je kan nog steeds je hoogste punt wat verlagen zodat je voldoende ruimte hebt voor korrels+platen en daarmee toch bijna helemaal vlak uitkomen.
 

H2Niek

  • #12
Beste Dennis,

Hier een soort gelijk probleem. Een aflopende vloer van 0 naar 4cm. Bij helemaal gelijk maken met egaline wordt het geheel naar mijn mening te zwaar voor een nehobo ondervloer. Daarnaast is dit ook een behoorlijk dure grap.

Hoe heb jij het nu uiteindelijk opgelost?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu