Stempelplan overkapping

JMklusser

  • #1
Wij willen onze houten bungalow uitbreiden door de overkapping erbij te betrekken. Deze week willen we de funderingsplaat storten, vastgemaakt aan de bestaande betonplaat van de bungalow.
( eerst bemalen, wat pff wat een water dit jaar!)

De balken van de overkapping staan met betonnen poeren in de zandgrond. De hoek is iets verzakt met de jaren. Nu willen we het geheel stempelen, maar zo dat er ruimte is voor de bekisting van de funderingsplaat.
Het dak is licht: hout met bitumen.

Wat is jullie idee om dit te stutten? Schuine balk onder de hoek en die weerszijde ondersteunen?

IMG_2833.jpeg IMG_2831.jpeg IMG_2830.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat is de oorzaak van de verzakking? Als je een nieuwe fundering aan de bestaande vastmaakt en deze ook weer gaat zakken, kan je schade krijgen aan het bestaande gebouw.

Het is verstandig de nieuwe aanbouw door een constructeur te laten bepalen. Die zal waarschijnlijk adviseren om de nieuwe fundering los te houden van de bestaande.
 

JMklusser

  • #3
Beste ijkenhout,

bedankt voor je input. De poer van de uiterste hoek is verzakt door langdurig lekkend regenwater rondom de poer. De grond is verder vrij stabiel door de tijd. Het gaat om leemarm zand (potzoolgrond).

Ik begrijp dat we constructeur zouden kunnen gebruiken, maar het klusbudget is zeer klein.

Wij hebben ook gedacht aan om de fundering los te laten staan van de huidige plaat. Maar er zijn tijden dat het grondwater hier hoog staat en dan mogelijk tussen de twee platen omhoog komt de kelder in. Er wordt drainage aangelegd rondom de kelder, maar dat is voor dit probleem denk ik niet de oplossing. Is er een andere vulling mogelijk om dit toch tegen te gaan?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat ga je niet tegenhouden door de funderingen aan elkaar te maken. Als er water in de kelder komt, is de kelder onvoldoende waterdicht.

Hoe bedoel je "andere vulling"?

Zorg dat de afwatering van het maaiveld (en dak) van het gebouw af is. Dan komt er hopelijk geen nieuwe verzakking.

Stutten kan trouwens door er bouwstempels onder te zetten. Net naast de fundering of in een uitsparing die je later dichtstort.

Als je hier een aanbouw van maakt, let er dan op dat de nieuwbouwisolatiewaardes gelden dus vloer Rc 3,7, wanden Rc 4,7 en dak Rc 6,3 m2K/W.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu